Ta vara på dina äpplen

ANNONS
|

Att sätta tänderna i ett solvarmt äpple plockat direkt från ett träd är en upplevelse utöver de vanliga. Det är skäl nog att plantera ett träd i sin trädgård. Men det finns flera anledningar.

- Äppelträd är generösa. De bjuder både på vacker blomning under försommaren och på frukt i skördetid. Dessutom bidrar man till miljöarbetet eftersom frukten inte behöver transporteras särskilt långt, säger Katharina Ångström som driver Äppelfabriken på Färingsö strax utanför Stockholm.

Välj rätt

Det svåraste med att odla äpplen kan vara att välja sort. Vi har odlat äpplen sedan medeltiden i Sverige, och det sägs att det finns omkring 3 000 olika sorter.

ANNONS

- Ofta är smaken på äpplen förknippade med minnen. Kanske vill man odla sitt Hampus som mormor hade i trädgården. Eller så minns man första tuggan som barn av ett Aroma.

Tänk på hur du vill använda frukten. Att göra must är tacksamt eftersom det startat en mängd musterier i hela landet. Om man pastöriserar och tappar drycken på en bag in box står den sig länge och är lätt att hantera. Katharina Ångström brukar dessutom ordna provsmakningar så att besökarna lär känna skillnaden på de olika sorterna.

- Jag gör även äppelmos på skilda sorter. Moset varierar inte bara i smak utan också i färg. Tillsammans blir de väldigt vackra på hyllan där de står, rena rama konstverken.

Godare frukt

Äppelträd trivs bäst på en solig plats i trädgården. Solen bidrar till att frukterna utvecklas bättre både smakmässigt och utseendemässigt. Om jorden är för tung vid plantering bör den blandas med grus eller kompost, så att trädet slipper stå blött vintertid. Dessutom blir jorden varm snabbare på våren vilket bidrar till godare och vackrare frukt.

Äppelträd kan i princip planteras när som helst under säsongen, från det att man kan sätta spaden i jorden på våren.

- Det går även att plantera mitt i sommaren, under semestern har de flesta dessutom mer tid över för trädgårdsarbete. Men det gäller att vattna mycket, framför allt om det är väldigt varm och soligt när man planterar, råder Katharina Ångström.

ANNONS

Skaffa kunskap

Beskärningen är en stor del av underhållsarbetet, framför allt de fyra första åren då man bygger upp formen på trädet. Under dessa år kan det vara värt att anlita ett beskärningsproffs. Men sedan kan man utföra arbetet på egen hand.

- Men jag rekommenderar att man går en kurs för att lära sig grunderna. Arbetet blir roligare om man har lite baskunskap. Det är också tillfredsställande att veta att man sköter sitt träd på ett bra sätt, säger Katharina Ångström.

Aroma: Det är ett mört och saftigt äpple som brunfärgas långsamt. Ett vackert gulrött äpple som dessutom är fint i formen, perfekt att göra torkade äppelringar av.

Arreskov: Ett fantastiskt äpple som påminner lite om Gravensteiner. Det är mört, saftigt och riktigt vackert. Det är underbart att plocka direkt från trädet och mumsa i sig med en gång.

Robinola: Ett riktigt sagoäpple som nästan inte brunfärgas alls. Det är ett ganska litet äpple, gult och rött i färgen som är perfekt att använda till inkokning precis som man gör med päron. Det är också väldigt hållbart.

Risäter: Det är ett äpple som fungerar alldeles utmärkt i Mälardalen men som sägs utveckla ännu mer arom norrut. Den som är sugen på att göra egen cider bör välja den här sorten. Till must är det också fantastiskt.

Katharina Ångström tipsar om att man förr hade bättre kunskap om vad respektive äppelsort skulle användas till. Om man tittar i en gammal bok om konservering hittar man ofta information om vilka sorter som är godast till mos respektive till must, och så vidare. Ett tips är att leta efter en sådan i ett antikvariat. Men det kanske rentav finns ett gammalt ärvt exemplar hemma i bokhyllan redan?

Plantera på solig, gärna skyddad plats i trädgården, gräv en grop som är ungefär tre gånger så stor som krukan och sätt trädet på samma höjd som i krukan, i lucker väldränerad jord.

För att ett äppelträd ska ge rikligt med frukt måste det pollineras av en annan sort. Du som har långt till närmaste granne bör därför välja att plantera två olika sorters äppelträd som har samma blomningstid.

Använd ny planteringsjord men blanda den nya med den befintliga.

Börja med att slå ned en stödpinne jorden innan du sätter ned trädet. Den ska sättas i motsatt riktning mot den rådande vindriktningen. På så vis får trädet gott stöd när det blåser. Bind samman träd och stödpinne.

Håll jorden runt träden fri från gräs så länge som möjligt men lämna alltid ett par decimeter runt stammen så att den inte skadas av trädgårdsmaskinernas framfart.

Kontrollera uppbindningen regelbundet.

Vattna rikligt ungefär en gång i månaden, framför allt de första åren.

Ge träden lite gödsel ett par gånger varje säsong, en gång på våren och en gång runt midsommar.

1. Koka upp tre liter vatten och lägg i tre kilo äpplen delade i bitar, med skal, kärnor och allt.

2. Låt allt koka på svag värme tills bitarna faller isär men utan att röra i blandningen. På så vis håller sig vätskan klar och fin. Häll blandningen i en silduk och låt allt stå en stund.

3. Blanda i 500 gram socker per liter vätska och hela kardemummakärnor efter smak.

4. Värm drycken till 75 grader och håll den temperaturen i 30 minuter.

5. Häll vätskan genom en finmaskig sil och tratt, på rena flaskor. Fyll på ända upp. Sätt i korken och lägg flaskan ner så att korken pastöriseras av den varma vätskan.

ANNONS