Ta vara på dina äpplen

Vacker blomning och god frukt, att odla äpplen är tacksamt. Äppelfantasten Katharina Ångström tipsar om sorter, odling och vad man kan göra med äpplena.

Att sätta tänderna i ett solvarmt äpple plockat direkt från ett träd är en upplevelse utöver de vanliga. Det är skäl nog att plantera ett träd i sin trädgård. Men det finns flera anledningar.

- Äppelträd är generösa. De bjuder både på vacker blomning under försommaren och på frukt i skördetid. Dessutom bidrar man till miljöarbetet eftersom frukten inte behöver transporteras särskilt långt, säger Katharina Ångström som driver Äppelfabriken på Färingsö strax utanför Stockholm.

Välj rätt

Det svåraste med att odla äpplen kan vara att välja sort. Vi har odlat äpplen sedan medeltiden i Sverige, och det sägs att det finns omkring 3 000 olika sorter.

- Ofta är smaken på äpplen förknippade med minnen. Kanske vill man odla sitt Hampus som mormor hade i trädgården. Eller så minns man första tuggan som barn av ett Aroma.

Tänk på hur du vill använda frukten. Att göra must är tacksamt eftersom det startat en mängd musterier i hela landet. Om man pastöriserar och tappar drycken på en bag in box står den sig länge och är lätt att hantera. Katharina Ångström brukar dessutom ordna provsmakningar så att besökarna lär känna skillnaden på de olika sorterna.

- Jag gör även äppelmos på skilda sorter. Moset varierar inte bara i smak utan också i färg. Tillsammans blir de väldigt vackra på hyllan där de står, rena rama konstverken.

Godare frukt

Äppelträd trivs bäst på en solig plats i trädgården. Solen bidrar till att frukterna utvecklas bättre både smakmässigt och utseendemässigt. Om jorden är för tung vid plantering bör den blandas med grus eller kompost, så att trädet slipper stå blött vintertid. Dessutom blir jorden varm snabbare på våren vilket bidrar till godare och vackrare frukt.

Äppelträd kan i princip planteras när som helst under säsongen, från det att man kan sätta spaden i jorden på våren.

- Det går även att plantera mitt i sommaren, under semestern har de flesta dessutom mer tid över för trädgårdsarbete. Men det gäller att vattna mycket, framför allt om det är väldigt varm och soligt när man planterar, råder Katharina Ångström.

Skaffa kunskap

Beskärningen är en stor del av underhållsarbetet, framför allt de fyra första åren då man bygger upp formen på trädet. Under dessa år kan det vara värt att anlita ett beskärningsproffs. Men sedan kan man utföra arbetet på egen hand.

- Men jag rekommenderar att man går en kurs för att lära sig grunderna. Arbetet blir roligare om man har lite baskunskap. Det är också tillfredsställande att veta att man sköter sitt träd på ett bra sätt, säger Katharina Ångström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.