Svenska floristen Ingrid Carozzi gör succé i New York

ANNONS
|

På bara tre år har den svenska floristen Ingrid Carozzi gjort kometkarriär i New York. I år utsågs hon även till bästa floristen i stan av tidningen New York Magazine. Men det hela började av en slump. Ingrid jobbade med eventplanering på svensk-amerikanska handelskammaren och blev ombedd att ordna arrangemangen till en av deras stora tillställningar - trots att hon inte kunde någonting om blommor.

Hon behövde tänka ut ett bra koncept som passade temat "farm to fork" - det vi i Sverige kallar från jord till bord - och kom på idén att fylla gamla trälådor med växter som dill, tistlar, kålblommor och kronärtskockor. De retro-chica lådorna blev en fullträff. Erbjudanden om fler uppdrag började strömma in, vilket ledde till att Ingrid vågade satsa på floristyrket fullt ut. Hon brinner för återanvändning och närproducerat, ett nytänk som känns fräscht och efterfrågas allt mer.

ANNONS

Lådor av spillvirke

Ingrid Carozzis floriststudio, som ligger i ett industriområde i Brooklyn, heter Tin Can - konservburk. Gamla burkar är några av hennes favoritkärl, tillsammans med vaser som hon gärna hittar på loppis eller flaskor som hon gräver upp från stränderna på halvön Rockaway. Lådorna tillverkar hon själv av gammalt spillvirke från återvinningsstationer.

Nu är hon aktuell med boken "Brooklyn Flowers", där hon har kokat ned sina arrangemang till recept man kan följa precis som när man lagar mat. Hon hoppas kunna inspirera oss svenskar genom att visa att det inte behöver vara så svårt att få till något fint.

Bombastiskt överdådigt

Många av bilderna på hennes blomsteruppsättningar ser ut som stilleben på gamla oljemålningar. Det är romantiskt och bombastiskt överdådigt med fylliga, fullt utslagna blommor som väller ut ur vaserna ned mot bordet. Hennes informella personliga stil kan ha att göra med att hon har gått på designskola och inte följt den vanliga vägen via en floristutbildning.

Jag påbörjade en floristkurs men det var alldeles för mycket regler, vilket fick mig att känna mig låst. Sedan använde de mycket oasis och tryckte ihop blommorna till kompakta bollar. Jag vill att varje blomma ska synas mer och valde att göra min egen grej, säger Ingrid Carozzi.

ANNONS

I stället för oasis, eller stickmassa som det heter på floristspråk, använder hon sig av hönsnät eller ett rutnät av floristtejp över vasen. Det håller blommorna på plats och ger dem eget utrymme, men de är samtidigt enkla att flytta runt så att man kan experimentera fram varje växts rätta plats i arrangemanget.

Anlitas till bröllop

Ingrid Carozzi jobbar mest med stora event och anlitas ofta till bröllop. Faktum är att hennes rustika vintagestil är en av de hetaste på bröllop just nu. Och visst passar den bra, med tanke på seden något gammalt, något nytt, något lånat (och något blått). Ingrid lånar gärna brudparets egna kärl för att ge en personlig touch. Hon brukar också komponera ihop små buketter av de stora arrangemangen, som bröllopsgästerna får ta med sig hem efteråt. En ny typ av lyx som får blommorna att sprida glädje under en längre tid.

Om vi har tur kanske hennes hållbarhetstänk även lyckas få fäste bland florister i Sverige. Är något hett i New York brukar det ju snart anammas här hemma.

Sandra Holmes/TT

Nycklar till Ingrids stil

+ Ha dubbelt så mycket blommor som vas.

+ Använd begagnade kärl, gärna med snygg patina, eller som du målar om och piffar till.

ANNONS

+ Grunda med grönt för att dölja blomstjälkarna, och låt det hänga ned en bit över kärlet. Använd det som är i säsong och gärna sådant du hittar i trädgården eller naturen.

+ Asymmetri skapar spänning så låt inte bukettens fokus ligga precis i mitten.

+ Jobba med kontraster i storlek, färg eller textur. Om alla blommor är lika stora eller har liknande textur känns det lätt lite platt.

+ Bind samman två kontrastfärger med hjälp av en blomma som har två färger, eller med en blomma som ligger mellan de två andra på färgskalan.

+ Gruppera gärna blommorna i stället för att blanda allt och få en prickig bukett.

ANNONS