Svenska bostadsrättsföreningar köper hus utomlands

ANNONS
|

Det är numera möjligt för svenska bostadsrättsföreningar att äga fastigheter i ett annat EU-land, och nu börjar de första svenska bostadsrätterna att säljas i Spanien.

Att köpa bostad utomlands är en dröm som allt fler svenskar har, och förverkligar. Numera är det heller inte enbart pensionärer eller äldre som köper en extra semesterbostad. Under de senaste tio åren har intresset för att äga en egen bostad i utlandet krupit ner i åldrarna.

Men att köpa bostad utomlands är inte alltid lätt. Det gäller att sätta sig in i landets regler och man blir tvungen att skriva på handlingar på ett annat språk.

ANNONS

- De flesta vet inte egentligen var det är de skriver på, utan man måste lita på vad ens rådgivare säger. I de allra flesta fall går det bra, men det är klart att det är en helt annan trygghet att köpa en svensk bostadsrätt, säger Sven-Olof Johansson på Bjurfors, som är först ut med att erbjuda sina kunder att köpa bostadsrättslägenheter i en svensk förening med säte i Sverige, men där fastigheten ligger i spanska Fuengirola.

-Möjligheten att göra så här har funnits länge, men den har aldrig prövats förr. I praktiken är det ingen skillnad på att en bostadsrättsförening i Göteborg äger en fastighet i Åre eller Spanien.

Att möjligheten utnyttjas först nu beror mest på att tillfället dök upp.

- Vi är bra på bostadsrättsombildningar och fick frågan om denna fastighet, som stod tom för renovering, berättar Sven-Olof Johansson.

Fastigheten är ett före detta lägenhetshotell som alltså nu ombildas till bostadsrättslägenheter. Föreningen sitter i Sverige, och alla handlingar är på svenska där man har full insyn i ekonomin. På Bjurfors menar man att detta hus med sina 84 ganska små lägenheter är ett lagom stort projekt att börja med för att känna av marknaden och responsen. Efter två veckor var 15 lägenheter redan sålda.

ANNONS

- De flesta som köpt hittills ägde redan något på orten tidigare, men alla har varit mycket positiva till upplåtelseformen.

Den som köper en bostadsrätt på det här viset har också möjlighet att låna pengar i svenska banker, något som annars kan bli ett problem för den som inte kan betala utlandsbostaden kontant. Svenska banker brukar nämligen inte vara så pigga på att ha säkerheten utomlands, och att låna i en utländsk bank kan också vara svårt.

Trots det har de flesta köparna hittills inte haft särskilt stora lånebehov, och Sven-Olof Johansson tror inte att det kommer att gå att låna lika stora belopp som man gör i dag till bostadsrätter i Sverige.

- Än har ingen provat var gränsen för belåningsgraden går. Att låna 95 procent av köpeskillingen tror jag inte kommer att vara möjligt, men kanske uppemot 75 procent.

Även Sveriges Bostadsrätts Centrum, SBC, har långtskridna planer på att sälja bostadsrättslägenheter i Spanien. Just nu bygger de par- och kedjehus i exklusiva Altea, med planerad inflyttning till januari 2007.

- Vi har sett ett ökat behov av att skaffa utlandsbostad bland våra medlemmar och bosparare under senare år. Därför har vi gått in i ett mindre projekt om 16 egnahem i Altea, för att lära oss marknaden, säger Leif Ågren, vd på SBC Mark AB.

ANNONS

- Husen i Altea är egnahem med egna små tomter, men nästa steg för oss blir bostadsrättslägenheter, avslöjar han.

Tomtmarken är redan utsedd och planeringen är i full gång.

- Det blir en svensk bostadsrättsförening där både föreningen och styrelsen har säte i Sverige.

Att köpa bostadsrätt i stället för en ägarlägenhet - som annars är det vanligaste utomlands - innebär en större trygghet, menar man. Inte bara i att man vet vad det är man köper och att man kan tala svenska med styrelsen om något problem skulle uppstå. Den som köper en ägarlägenhet utomlands riskerar att hamna i det ganska vanliga problemet med eftersatt underhåll på gemensamma utrymmen som fasader och trapphus, när grannarna börjar slarva med att betala underhållsavgifterna.

Köper man en svensk bostadsrätt utomlands får man dock finna sig i att alla grannar är svenskar och att huset troligen också ligger i ett område med mycket svenskar, för att det ska finnas tillräckligt kundunderlag. Den som vill bo mer genuint med lokalbefolkningen som grannar kommer troligen att få söka sitt utlandsboende på krångligare vägar även i framtiden.

ANNONS