Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Studenthem i ny skrud

Utanpå ser husen ut som förut, men inuti har det klassiska studentboendet Volrat Tham genomgått en metamorfos. De gamla slitna korridorerna har ersatts av moderna lägenheter – en del så stora att kompisar kan dela på dem. – Som att bo själv, men ändå inte, säger Stina Algulin.

Lägenheten är ljus och personligt möblerad, känslan av sunkigt studentkorridorskök är långt borta. Vi befinner oss hos hemma i studentlägenheten hos Stina Alguiln, Julia Lundquist och Louisa Swenne.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är trevligt med sällskap men samtidigt bra att kunna skärma av sig i ett eget rum. Det känns verkligen som ett hem, säger Stina Algulin.

Att bo med kompisar på det här viset har alla fördelar och inga nackdelar, tycker Julia, Louisa och Stina.

– Det är lyxigt. Det är svårt att få en sådan här fin lägenhet så centralt annars, säger Louisa.

Att dela lägenhet med kompisar är dessutom relativt billigt, de betalar drygt 3 000 kronor i månaden var.

Julia, Louisa och Stina har bott tillsammans i två år i fyran på 83 kvadratmeter.

Efter en liten hall öppnar sig ett kök och vardagsrum med matplats i ett. Sedan följer Julias och Louisas rum, och en halvtrappa upp ligger Stinas rum. Alla har var sin klädkammare och dessutom garderober på rummen. Badrum delar de.

Lägenheten har vidsträckt utsikt mot öster och så gott om plats att det är lätt att ha fester och middagar, och dessutom kan kompisar och släktingar som är på besök i stan sova över.

Att samsas i köket är inga problem, de äter på olika tider. Ibland lagar de mat ihop och kopplar ofta av med te tillsammans på kvällen.

De har varsin städvecka med storstädning på söndagar. Dessutom har de som princip att aldrig lämna något framme i de gemensamma utrymmena; alltid diska upp efter sig och ställa undan.

– Vi har samma uppfattning om standarden på städningen och ordningen, säger Louisa.

På Volrat Tham finns det ett antal ettor och tvåor med kök men påfallande många av lägenheterna är större. De stora studentlägenheterna är eftersökta och kötiden är lång.

Men det finns många sätt att få lägenhet fortare, ett sätt är att söka tillsammans med någon som stått länge i kö, ett annat är att hålla koll på annonser på Blocket, eller så kan man ha tur att känna någon student som bor i en stor lägenhet.

Bara en person har kontrakt på lägenheten, de andra räknas om inneboende. Däremot går det att överlåta kontraktet till en inneboende, så om den som har kontraktet exempelvis blir klar med studierna behöver inte de andra i lägenheten flytta.

Volrat Tham är ett gammalt studenthem, originalhusen ritades 1958 av Johan E Tuvert på Ragndal och Tuvert Arkitektkontor och byggdes 1960-1963. Johan Tuvert (1920 – 1996) har också ritat bland annat Kortedala torg, Kyrkbytorget, Skårs kyrka, Vårfrukyrkan och Munkebäcksskolan.

Studenthemmet bestod från början inte bara av de låga husen i den branta sluttningen vid Volrat Thamsgatan utan också av det höga huset som i dag är Quality Hotel Panorama.

På 1980-talet var det faktiskt ett överskott på studentlägenheter så SGS byggde om höghuset till hotell och sålde det. Men låghusen blev kvar som studenthem och de slitna och omoderna korridorrummen byggdes om 2009-2011.

Uppdraget att rita ombyggnaden gick till Mats & Arne Arkitektkontor.

Exteriört fanns det ett bevarandekrav, de gröna emaljerade plåtpanelerna på fasaderna ser ut som tidigare. Interiört är husen helt omgjorda – korridorköken och enkelrum är utbytta mot lägenheter, men grundkonstruktionen med huset uppdelat i halvplan finns kvar.

Arkitekten Göran berättar att det var knepigt att ersätta den otidsenliga planlösningen och skapa attraktiva lägenheter.

– Den stora utmaningen var halvplanen. Men vi lyckades lösa problemet så att alla lägenheterna kunde nås från trapphusen, berättar arkitekten Göran Algeröd.

Entréerna är helt omgjorda med ett litet skärmtak och kontrasterande röda vindskydd av glas.

– Största problemet var att trapphuset i original alltid började med ett halvplan upp. Det var en utmaning att få till tillgängligheten, men vi lyckades trycka in en liten hiss och också bygga ramper på utsidan av en del entréer, säger Göran Algeröd.

Mats & Arne Arkitektkontor har även ritat en ny byggnad i en stil som kompletterar de äldre husen på studenthemmet. Den ersätter en äldre fukt- och mögelskadad gymnastikhall och blev klar i somras.  

Det är ingen slump att korridorboendet är borttaget på Volrat Tham. Stiftelsen Göteborgs Studentbostäders fastighetschef Magnus Bonander berättar per telefon att studenter i dag helst inte bor i rum med korridorkök. Det byggs inga nya, men SGS har kvar 2 500 korridorsrum som mest hyrs av utländska studenter som studerar i Göteborg någon eller några terminer.

Lite längre upp på Volrat Thamsgatan bor Amanda Stensson Bohman tillsammans med sin kompis Linn Hagmarker i en trea på 64 kvadratmeter. De två träffades på studenthemmet i Masthugget, som har korridorkök, och sökte senare lägenhet tillsammans.

– Korridor är väldigt bra att börja med som ny student men vi var färdiga med korridorboendet. Men ingen av oss ville bo själv så vi beslöt att leta tillsammans, säger Amanda.

Lägenheten påminner mycket om den som Julia, Louisa och Stina bor i, men allrummet är något mindre och den har två sovrum istället för tre.

Linn är bortrest och Amanda berättar att lägenhetens många roliga inredningsdetaljer beror på att Linn är mycket intresserad av inredning, och ofta köper grejer på Blocket och i second handbutiker.

Precis som tjejerna i fyrarumslägenheten vi besökte tidigare tycker Amanda att dela lägenhet är det bästa tänkbara studentboendet.

– Man slipper bo själv, men kan välja vilka man bor med, det blir personligt, man får hemkänsla och trivsel, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.