Studenten Charlotta hade tur i bostadskön

ANNONS
|

Charlotta Nornemark är 22 år och nyinflyttad i sin hyresetta i centrala Göteborg. I september börjar studierna vid Göteborgs universitet och hon kan fortfarande inte riktigt fatta att boendet faktiskt löst sig.

- Jag kommer från Skåne och folk sa bara "Lycka till", jag fick höra att det var omöjligt att få en bostad här, säger hon.

Efter 1,5 år i kö hos Boplats fick hon ändå sin lägenhet. Men den kom inte till henne bara sådär utan det krävdes engagemang.

- Man kan inte ställa sig i kö och tro att det bara händer. Man måste vara aktiv. Under tre månader förra hösten var jag inne på Boplats varje dag och sökte allt. Min enda gräns var att hyran inte fick vara mer än 4500, säger hon.

ANNONS

Charlotta fick ett erbjudande om två lägenheter i Hjällbo. Hon tackade ja till en av dem men gick bet. Nästa fråga gällde en etta med kokvrå i Linnéstaden som hon alltså fick.

- Jag sökte verkligen allt och är jätteglad att jag fick den här lägenheten. Men samtidigt tänker jag på alla som inte har samma tur, säger hon.

För allmännyttans lägenheter gäller kötiden som turordning. Men privata värdar får välja fritt bland de sökande även om vissa, exempelvis Stena, valt att ändå gå på kötid. Charlotta fick sin lägenhet hos en av de privata värdar som själv väljer vem som ska få flytta in.

- Jag tror att det är viktigt att man fyller i sin ansökan med mer än bara sitt namn. I rutan "övrigt" skrev jag att jag jobbade extra, att jag gillar att städa och inte har några fester på nätterna. Jag försökte framställa mig själv på ett så bra sätt som möjligt. Man ska inte ljuga, men man får ta i lite för att sticka ut, säger hon.

På Boplats har man runt 200 000 personer som står i kö. Nytt för i år är att man infört en avgift på 100 kronor som måste vara betald senast den 30 september för att man inte ska mista sin köplats.

ANNONS

- Förra året förmedlades 8900 lägenheter hos oss. Hälften av dem var hos allmännyttan, och resten från privata värdar och Chalmers studentbostäder, säger Mats Ekblad, informatör på Boplats.

I statistiken syns att snittväntetiden för dem som får en central lägenhet i allmännyttan är över fem år. För den som skriver kontrakt med en privat värd är snittväntetiden ungefär hälften så lång. Det beror på att de privata fastighetsägarna kan välja sin hyresgäst oavsett om de stått en månad eller fem år.

FAKTA: Charlottas tips

1. Sök brett och var inte kräsen.

2. Skriv lite om dig själv i rutan övrigt i ansökan.

3. Var aktiv och gå ofta in på boplats och sök.

ANNONS