Stor skillnad på sticksågar

ANNONS
|

Utbudet av elhandverktyg har ökat dramatiskt under senare år, inte minst av olika typer av sågar.

Test och researchföretaget Testfakta.se har på GP:s uppdrag låtit Svensk Maskinprovning (SMP) testa elva olika sticksågar för att ta reda på vilken som är bäst.

De dyraste sågarna i testet är framför allt tänkta för yrkesbruk eller för den mer avancerade amatören, medan de billigare är mer lämpade för hobbyanvändning.

- De lite dyrare maskinerna är utan tvekan tåligare, stabilare och bättre än de billigare. Men för den som bara ska snickra en hylla eller kanske såga ut en bänkskiva för en vask räcker det ofta med en enklare maskin, säger provningstekniker Bengt-Göran Pripp vid SMP som svarat för testet.

ANNONS

Han berättar att det är stor skillnad i kvalité mellan de sågblad som följer med maskinerna vid inköp.

För att få ett så rättvist test som möjligt har samtliga sticksågar därför testats med samma typ av blad.

- En maskin som var väldigt harmlös när vi använde det sågblad som följde med vid inköpet, blev ofta mycket bättre när vi använde ett annat sågblad, säger Bengt-Göran Pripp.

- För att få ett bra sågresultat räcker det alltså inte att bara köpa en bra såg. Det gäller också att använda rätt blad som är anpassat till det material som det ska sågas i.

Lite vibrationer

Högst sammanlagt betyg i testat fick Bosch GST. På andra plats hamnade Makitas såg och på tredje plats sågen från Festool.

Sist kom sågarna från Bruksbo och Black & Decker.

För att ta reda på sågarnas verkliga kvalité har de undersökts och testats i flera olika moment, bland annat teknisk prestanda, inställningsmöjligheter, vibrationer, bullernivå, sågbladshastighet och stopptid.

Högst vibrationer uppmättes på sågarna från Biltema och Black and Decker. Lägst vibrationer hade Makita.

- För att undvika skador är det viktigt, framför allt för den som sågar mycket, att välja en maskin som vibrerar lite, säger Bengt-Göran Pripp.

ANNONS

Kort stopptid är viktig ur säkerhetssynpunkt, till exempel vid fastkörning eller när sågningen avslutats. Lång stopptid kan dessutom påverka sågresultatet negativt.

Klart längst stopptid hade sågen från Milwaukee. Kortast hade Biltemas.

Olika handtag

För att ta reda på hur bra sågarna är i praktisk drift har teknikerna vid SMP provsågat i 22 millimeter spånplatta och 21 millimeter formplyfa.

Teknikerna har bland annat undersökt hur lätta sågarna är att styra efter en given rak ritad linje, hur enkla de är att hantera och ändra inställning på och hur mycket de spjälkar träet.

Bäst resultatet i momentet hanterbarhet vid sågning fick maskinerna från Hitachi och Kellen. Sämst fick Bruksbos såg.

Bosch GST kom etta i momentet sågresultat. Även där hamnade Bruksbo i botten.

*Några av sågarnas handtag är av rak modell, medan andra har bygel. Vilket är bäst?

- De raka är väldigt i ropet just nu. Vad som är bäst beror på vad sågen ska användas till, men också vad som känns bäst för användaren. Ska man till exempel såga figurer eller fälla in beslag tycker jag att det är lättare att använda en kortare maskin med bygel, säger Bengt-Göran Pripp.

*Vid rak sågning?

-Handlar det om längre sträckor väljer jag hellre en cirkelsåg.

ANNONS
Klarar 65-135 mm

Så gjordes testet

ANNONS