Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Stöld med nyckel ersätts sällan

Hemtjänsten, städhjälpen eller hantverkaren? Se upp med vem du lämnar din nyckel till. Blir något stulet kan det bli svårt att få ersättning.

– Huvudregeln är, att har du lånat ut en nyckel, då gäller inte hemförsäkringen, säger Peter Ek, produktutvecklare hos Folksam.

Villkoren är likartade hos de flesta försäkringsbolag. Har du bara en vanlig hemförsäkring får du ersättning för stöld endast om tjuven olovligen tagit sig in i ditt hem.

– Lämnar du en nyckel ifrån dig ger du den personen rätt att vistas i din bostad. Då får du ingen ersättning, säger Hans Frank, skadeexpert på Länsförsäkringar Skåne.

Tillägg behövs

Normalt behövs ett tillägg till hemförsäkringen för att ge en chans till ersättning när tjuven fått nyckel. Tillägget kallas allrisk- eller otursförsäkring. Den gäller för "plötsliga och oförutsedda händelser", vilket i praktiken är en avsevärd inskränkning. Bevisbördan ligger hos försäkringstagaren, som måste kunna visa både att en stöld ägt rum och när den skedde. Att långt i efterhand upptäcka att smycken, matsilver eller sedlar är borta duger inte.

Anna-Lisa Karlsson, 92 år i Malmö, fick känna på de strikta reglerna när hon vid två tillfällen i våras blev av med värdefulla smycken som var starkt förknippade med personliga minnen för henne. Anna-Lisa är beroende av hjälp från hemtjänsten, som fått nyckel. Hon är övertygad om att någon i hemtjänstpersonalen begått stölderna.

– Det är enda möjligheten, säger hon till TT.

Känner sig kränkt

Men hon får ingen ersättning från Länsförsäkringar, eftersom hon själv lämnat ut nyckeln och inte kunnat säga när stölderna ska ha skett. Det gör henne upprörd.

– Man känner sig väldigt kränkt. Jag förstår inte varför man ska ha en försäkring när man ändå inte får någon ersättning, säger hon.

I hela Sverige behöver drygt 200 000 personer hemtjänst och lämnar därför oftast ifrån sig en nyckel. Alla riskerar därmed hamna i samma situation som Anna-Lisa Karlsson.

– Vi är medvetna om problemet. Det är väldigt olyckligt för dem som drabbas, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

Äldreförsäkringar

I maj ändrade If försäkringsvillkoren så att personer som bor på äldreboenden eller behöver hemtjänst omfattas av stöldskyddet, även om tjuven gått in med nyckel. Kommuner och pensionärsorganisationer erbjuder även speciella försäkringar för äldre.

Men för alla andra, som kanske sprider nycklar till hjälpsamma blomvattnare eller barnvakter, finns det anledning att tänka efter och kanske låsa in åtminstone det mest värdefulla.

– Man bör känna till hur stöldskyddet i försäkringen fungerar och de begränsningar som gäller, säger Carita Lindborg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.