Städa bort mördarsniglarnas skydd

ANNONS
|

STÄDA ELLER INTE STÄDA?

Ni har kanske hört det förut, men det tål att upprepas – städa lagom i trädgården på hösten!

Det är bra att städa undan prylar som ligger ute, som brädor, leksaker och tomma krukor, då de annars kan skapa utmärkt skydd för mördarsniglar att övervintra under.

Löv kan du städa undan om du inte trivs med att ha dem på gångar och altaner. Men ta dem tillvara så gott du kan! Räfsa in löven under buskar, sprid ut i grönsakslandet eller bygg en lövkompost. Löv som får förmultna till mull blir en underbar, gratis jordförbättring till dina rabatter. Låt gärna löven på gräsmattan ligga kvar och förmultna. Blir lövtäcket för kompakt kan du köra över det med gräsklipparen för att finfördela och lufta till det så att maskar lättare kan få ner de under marken.

ANNONS

Altaner, trappor och balkonger kan vi städa för trivselns skull. Det känns vilsamt att sitta ner en stund på en plats som har fått lite omvårdnad och eftertanke. Sopa undan skräp, töm visset i krukor, plantera höstfint, dekorera med pumpor, bär och kvistar och skapa en hösthörna som lockar dig att sitta ute så snart vädret tillåter. Ta en runda då och då och snygga till igen så är chansen större att du väljer att gå ut oftare. Vi behöver allt ljus och all luft vi kan få före vintern!

I rabatterna behöver du inte röja så mycket nu! Perennerna ska helst stå kvar hela vintern med sina vissna blad, stjälkar och frökapslar. På så vis skyddas rötterna under mark bättre från fukt och kyla. Löv och kvistar från träd och buskar får också gärna ligga kvar i rabatten och förmultna. Bildas kompakta klumpar av löv kan du räfsa sönder dem för att förhindra att platsen blir alltför trevlig för mördarsniglar och svampsporer.

Ogräs kan du gärna rensa nu! Ta en sista runda och plocka bort allt ogräs du hittar. Det är lätt att se nu och lätt att dra upp ur den fuktiga jorden.

ANNONS

VARFÖR GULA OCH RÖDA LÖV?

Snart omges vi av en sista sprakande färgprakt från träd och buskar. Men varför blir löven gula och röda?

Det handlar egentligen inteom att "bli" för löven har redan under sommaren de gula, violetta och röda färgerna i sig. Men detta ser vi inte då den gröna färgen stjäl hela före- ställningen. Under vår och sommar produceras som vi vet klorofyll i växternas blad. Detta ämne har en mycket effektiv förmåga att absorbera, alltså suga åt sig, ljuset från solen − i synnerhet det röda och violetta.

Det ljus som klorofyllet i huvudsak reflekterar, alltså ger ifrån sig, är grönt och det är det ljus vi ser. Således blir bladen för våra ögon gröna. På hösten närljuset avtar och temperaturen sjunker upphörproduktionen av klorofyll och det klorofyll som redan finns i växterna bryts ner. Den gröna färgen går då tillbaka och de andra färgämnena kan komma fram och ge oss en sista skönhetskick innan gråbrunt tar över. Nu är det ute så ofta som möjligt som gäller! Varje minut utomhus när det är dagsljus är guld värt de närmaste månaderna.

Odla.nu tackar för den här säsongen och önskar er en skön höst!

ANNONS

Fler artiklar på odla.nu

ANNONS