Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sotenäs toppar prisligan på fritidshus

Årets trender på marknaden för fritidshus är två. Rekordmånga dyra objekt har sålts i norra Bohuslän. Och allt fler köpare letar objekt under en miljon öster om E6.

Lite bättre än förra året men fortfarande en försiktig marknad. Det säger mäklarna om senaste årets försäljning av fritidshus.

Enligt statistik som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram exklusivt för Göteborgs-Posten har fritidshusen i Sotenäs ökat mest i pris i Västsverige, med 16 procent under september 2012 till augusti 2013.

Det som går bäst i Bohuslän är lite billigare fritidshus öster om E6 och de riktigt dyra kåkarna med drömläge vid havet. Mellanprisklassen har haft det tuffare och många objekt har legat ute ovanligt länge.

- I inlandet har det blivit en stor prisökning i de lägre segmentet under miljonen, säger Leif Fourong på Svensk Fastighetsförmedling i Strömstad och Tanum.

En förklaring till att Sotenäs ökat mest i prisligan är att norrmännen har tagit sig längre söderut än tidigare.

- Vägen har blivit kortare och nu återstår bara en liten bit som inte är motorväg på E6, så det är inte så stor skillnad längre mellan att åka till Tanum eller Sotenäs.

Fortfarande är 80 procent av köparna i Strömstad norrmän och i Tanum 50 procent medan de har ökat rejält i Sotenäs från tio procent till mellan 20 och 30 procent jämfört med året innan.

- Förra året gick det inte att sälja hus över sex miljoner, det var iskallt. I år har vi sålt 15 objekt i prisklassen 6 till 15 miljoner. Det är rekord faktiskt, säger Leif Fourong.

Den svenska kronan har stärks under sommaren jämfört med den norska. Det har präglat inledningen på hösten och mäklarna har märkt en viss norsk avmattning.

På riksnivå har utbudet av fritidshus minskat med tio procent under mätperioden, snittprisökningen har varit noll i landet som helhet, respektive plus två procent i Västra Götaland.

Alexander Gergils på Fastighetsbyrån i Kungshamn har inte märkt av att priserna skjutit i höjden i Sotenäs. Just nu säljer han ett objekt i Amhult som beskrivs som spännande, arkitektritat och med utsikt över Åbyfjorden. Priset är 2,5 miljoner.

- Marknaden har varit stabil utan några stora avvikelser åt något håll, säger han.

Fortfarande ligger det klassiska skärgårdshuset överst på mångas önskelista.

- Väldigt eftertraktat är ett vackert, gammalt hus med granitfot, centralt i samhälle med promenadavstånd till affär eller restaurang. Gärna i Kungshamn, Smögen eller Hunnebostrand.

De flesta av hans köpare kommer från Dalsland och Västra Götaland.

- Många är från Vara, Skara, Falköping, Alingsås, Trollhättan, Vänersborg och Göteborg, säger Alexander Gergils.

Priserna i Halmstad har ökat med 14 procent. Conny Thornberg på Fastighetsbyrån säger att det har lossnat på marknaden och att det kommit fler på visningarna i sommar. Även budgivningen har kommit i gång.

Han säljer ett fritidshus på Östra stranden, ett av Hallandskustens mest populära områden. Nära hav och salta bad, egen uppvuxen trädgård och inglasad altan, pris: 775 000 kronor.

- Hela det området är attraktivt och ägs av en förening som en bostadsrätt, men priserna har gått upp lika mycket här. Min egen åsikt är att marknaden över lag har blivit bättre och att folk ser ljusare på framtiden.

Köparna som väljer ett fritidshus i Halmstadstrakten kommer framförallt från Småland och även till viss del från Stockholm.

Fakta: Sålda fritidshus i Sotenäs

Några fritidshus som såldes första halvåret 2013.

2 januari, Madenvägen, Smögen, utgångspris 5,9 miljoner - slutpris 7,1 miljoner, prisökning 20 procent

6 april, Ödstoft, Åbyfjorden, utgångspris 500 000 kronor - slutpris 775 000, prisökning 55 procent

3 juni, Noréus väg, Ulebergshamn, utgångspris 2,35 miljoner - slutpris 3,35 miljoner, prisökning 43 procent

14 juni Ulebergshamnsvägen, Hunnebostrand, utgångspris 2,45 miljoner - slutpris 2,8 miljoner, prisökning 14 procent

23 juli Toftestad, Sotenäs, utgångspris 700 000 kronor - slutpris 810 000 kronor, prisökning 16 procent

Källa: Booli.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.