Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Snuset ska inte ner i toan

Tamponger, snus, mediciner och lacknafta. Göteborgarna slänger allt möjligt i toaletten. Men nu är det dags för skärpning.

– Vi får ta bort 800 ton rens per år. Så det är jättemycket onödiga saker som hamnar i toaletten, säger Ulrika Naezer, informatör på Gryaab som renar vårt avloppsvatten och som står bakom kampanjen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det som hamnar i avloppen trots att det inte har där att göra rensas bort och körs till förbränning.

– Renset kostar både ekonomiskt och miljömässigt, säger Ulrika Naezer.

Hon tror att många inte inser vilka problem man kan ställa till med genom att använda toaletten som papperskorg - om de själva inte fått översvämning på toaletten hemma.

– Tops sätter sig på tvären i rören. Och papper och tamponger ställer till stora problem. Det blir stopp hos dig, hos grannen eller i ledningsnätet, säger Ulrika Naezer.

Men allra värst är det med kemikalier som inte går att rensa bort, utan som slutligen hamnar i havet eller i jorden.

– En del människor slänger ner lacknafta, färg och kemikalier i toaletten. Man tror att det försvinner, men det gör det ju inte. Ämnena kan också skada våra bakterier som renar vattnet här på Ryaverket, säger Ulrika Naezer.

Hon nämner en bov i avloppen som många kanske inte inser är så farlig, men som ställer till problem i naturen.

– Jag vet inte varför, men jättemånga slänger ner portionssnus i toaletten. Det innehåller nikotin och kadmium som sen hamnar i havet och i marken, säger Ulrika Naezer.

Genom en kampanj vill Gryaab nu att folk ska förändra sitt beteende. Kampanjen startar den 15 april och kommer bland annat att synas på bussar och spårvagnar.

– Problemet kan åtgärdas genom att man ställer en papperskorg vid toaletten, tar lösningsmedel och kemikalier till en miljöstation och försöker handla miljömärkt, säger Ulrika Naezer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.