Skiftnyckeln – Ett måste i verktygslådan

ANNONS
|

Johan Petter Johansson (1853–1943) fick patent på skiftnyckeln 1892. Skruvnycklar med ställbarbar käft fanns redan innan och på 1880- och 1890-talen togs det mängder av patent på ställbara skruvnycklar i både USA och England.

Behovet av en ställbar skruvnyckel var stort. Det här var innan standardisering blivit vanlig, bultskallar och muttrar kunde ha vilka dimensioner som helst och en reparatör måste släpa med sig många kilo fasta nycklar.

Trots att konkurrensen var hård var det JP Johanssons skiftnyckel som slog igenom i större delen i av världen, i så hög utsträckning att skiftnyckel kallas svensknyckel i en del länder.

Till stor del beror succén på att Johan Petter Johansson var en sjutusan till uppfinnare. Han började sin bana som vallpojke utanför Vårgårda, blev så småningom mekaniker vid Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna och startade 1886 Enköpings Mekaniska Verkstad. 1888 uppfann han den klassiska rörtången och bara några år senare blev skiftnyckel en världssuccé.

ANNONS

JP Johansson tog sammanlagt 118 patent och man kan kalla honom inte bara uppfinnare utan också designer. Hans skiftnyckel är inte bara funktionell att skruva med utan också vacker och ligger skönt i handen.

Att den är en suverän konstruktion bevisas av att den bara i Sverige har tillverkats i över 100 miljoner exemplar och fortfarande tillverkas i princip oförändrad och i mängder av storlekar och varianter.

Vinkeln på huvudet i förhållande till skaftet har ändrats från 45 till 15 grader för att det lättare ska gå att skruva i trånga utrymmen. På 50-talet var den så kallade hajen populär, den hade en hajkäftliknande rörtång i skaftänden; en annan variant hade platt skaftända och var avsedd som cykelnyckel och senare har det kommit en ergonometrisk variant med plastklätt handtag.

En hel del av äran för att skiftnyckeln gjort sådan succé världen runt tillkommer den finlandssvenske entreprenören Berndt August Hjorth (1862–1937). Redan 1890 överlät JP Johansson försäljningen av sina produkter till företaget BA Hjort & Co och det är därför som den svenska skiftnyckeln kallas Bacho.

Och även om standardisering av muttrar och bultar slagit igenom är fortfarande en skiftnyckel ett måste i varje verktygslåda.

ANNONS
ANNONS