Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skadedjur på frammarsch

Vägglössen har ökat explosionsartat i Sverige de senaste åren. För åtta år sedan, 2006, räknade Anticimex med knappt tusen fall, nu handlar det om över 19 000.

– Det mycket nu.

Orden är Håkan Rystrands, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Göteborg. Han har just avslutat ett ärende i Göteborg. Återigen rör det sig om vägglöss.

– När jag började på Anticimex 1994 hade vi bara ett par enstaka fall per år. Nu är det vägglöss nästan varje dag i Göteborg.

Från att har varit nästan helt borta på 50- 60-talet har det ovälkomna skadedjuret gjort en stark comeback i Sverige de senaste åren. Den enskilt största orsaken är att vi reser så mycket.

Nu närmar sig de stora reshelgerna över jul och nyår och det innebär ökad risk för att få med sig vägglöss hem i bagaget.

– Framförallt reser vi till andra platser än tidigare. Enkelt sagt så åkte alla till Mallorca förr och nu åker vi till hela världen i stället, säger Håkan Rystrand.

2006 hade Anticimex knappt tusen fall. Nu är den siffran uppe i över 19 000 fall i Sverige.

Även preparaten som skadedjurbekämparnas använder har förändrats, vilket bidragit till att vägglössen ökat.

– De var bra mot ohyran med skadlig mot människan.

Allt fler preparat har tagits bort från marknaden. Där det tidigare behövdes endast ett tillfälle för att bekämpa lössen krävs det i dag flera återbesök, enligt Henrik Rystrand.

– Vi har fått lära oss ett annat sätt att arbeta när vi kommer ut. Vi värmer och fryser mycket mer i dag och har nu börjat använda oss av en vägglushundar.

De specialtränade hundarna är Anticimex senaste vapen. De har utbildats på samma sätt som narkotika- och bombhundar. Enligt företaget kan hunden reagera på doften av en enda vägglus och har en träffsäkerhet på 97 procent att hitta de små krypen.

Löss kan vara väldigt stigmatiserande. Fortfarande förekommer fördomar mot människor som har oturen att drabbas av vägglös. Enligt Håkan Rystrand är vägglössen utspridda över hela Göteborg i alla olika typer av boenden.

– Det är fortfarande tyvärr så att många tror att det felaktigt beror på smuts eller något. Men vem som kan ha otur att få det.

----------------------------------------------

FAKTA: Så undviker du vägglöss

• Så håller du vägglössen borta.

• Undersök sängen på hotellrummet. Leta efter svarta prickar.

• Låt kläderna ligga kvar i resväskan, lägg inte in dem i skåp.

• Förvara resväskan långt från sängen.

• Titta noga igenom packningen när du kommer hem för att upptäcka insekter.

• Dammsug väskan.

• Tvätta kläderna, gärna i 60 grader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.