Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sju av tio stör sig på grannen

Grannsämjan är inte på topp bland dem som bor i lägenheter. Hela sju av tio stör sig på sina grannar.

Mest irriterande är grannar som spelar för hög musik, enligt en undersökning som Sverige Bostadsrättscentrum (SBC) har gjort. Mest toleranta mot grannarna är 65-plussare medan de som retar sig mest på sina grannar är 28–38-åringarna.

– Spontant tror jag att förklaringen kan vara att man har småbarn, kanske har man äntligen fått dem att somna och så vaknar de av ljud utanför. Och många får ju själva för litet sömn under småbarnsåren, säger Ulrika Blomqvist, jurist på SBC.

På andraplats bland det som stör mest kommer högljudda fester följt av röklukt.

– De grupper som oftast får klagomål är unga och gamla som hör illa. De unga har kanske växt upp i villa och har svårt att förstå att de stör sina grannar och de gamla som hör illa drar upp ljudet för högt.

Vad ska man då göra åt sina störande grannar? SBC rekommenderar rak kommunikation. Majoriteten i undersökningen väljer att ta upp problemet och prata med grannen nästa gång man springer på varandra. Omkring en fjärdedel väljer att gå till hyresvärden eller styrelsen i föreningen. Några få ringer på dörren direkt och skäller ut grannen.

– För grannsämjans skull bör man undvika utskällningar och arga lappar, säger Blomqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.