Sex steg till en lyckad försäljning

ANNONS
|

1. Sälja eller köpa först? Det här är en fråga som många ställer sig. Man vill ju inte stå utan bostad och därför känns det lockande att först köpa den nya innan man säljer den gamla. Men nuförtiden är det inte så lätt, om man ser till finansieringen.

Bankerna ställer högre krav på låntagarna än för fem-tio år sedan och du kanske inte kan få låna så mycket som det krävs, när varken du eller banken vet vad du får betalt för den gamla bostaden. Gör därför en ordentlig ekonomisk kalkyl så du vet vad du har råd med - särskilt om du har snäva ekonomiska marginaler. Då slipper du förköpa dig.

ANNONS

Och säljer du ditt nuvarande boende först se till att ha backup så du har någonstans att ta vägen om du inte hittar ditt nya boende på en gång. För du ska ju inte stressa iväg och skaffa ny bostad - som du kanske inte gillar - bara för att få tak över huvudet.

2. Sätt dig in i prisnivån. Titta på Mäklarstatistiks siffror som visar priser för olika områden i landet och kolla på Hemnet.se, där står slutpriset för sålda bostäder. Prata också med mäklare och bilda dig en uppfattning så du vet vilken prisnivå du har att vänta dig, varken för hög eller för låg.

Prisutvecklingen på bostäder det senaste året har varit olika beroende på vilken typ av bostad det gäller. Bostadsrätter har fortsatt att stiga i pris, uppåt 11-12 procent, medan villapriserna har varit stabilare och ökat några procent bara. Det sistnämnda tycker mäklarna är bra eftersom stabila priser underlättar när folk ska bestämma sig för att köpa eller sälja. Den snabba prisökningstakten som vi haft tidigare har varit exceptionell och det vi ser nu är mer normalt.

3. Var noggrann när du väljer mäklare. Prata med flera olika och välj den som du känner förtroende för. Om försäljningen tar längre tid än ni räknat med är det bra att ha en mäklare som du vet är engagerad och jobbar hårt.

ANNONS

Arvodet är inte allt, även om du givetvis ska jämföra vad det kostar hos olika mäklare. Väljer du att sälja utan mäklare, ta åtminstone hjälp med papperen och det juridiska så att alla avtal blir rätt.

4. Du som säljare av villa är ansvarig för dolda fel i tio år, för bostadsrätt är det två år som gäller. Tufft? Javisst. Därför är det viktigt att vara öppen och berätta om eventuella fel i bostaden inför försäljningen. Vet köparen om dem, kan han eller hon inte kräva dig på ersättning senare. Det finns också försäkringar, ofta med tillhörande besiktning, som gör att du slipper betala om fel uppdagas inom de lagstadgade åren. Men här gäller det att vara noga och ta reda på vad försäkringen omfattar så du vet vad du köper. Alla fel ingår inte.

5. Var tydlig med vad som ska vara kvar i bostaden och vad du tänker ta med dig. Fast egendom ska du lämna, men det behöver du inte göra med lös egendom. Det är inte alltid så lätt att veta vad som är vad, dock. Garderober som är platsbyggda ska givetvis vara kvar medan lösa garderober kan vara okej att ta med till nästa hus. Men hur är det med parabolantennen? Och kanske räknar köparen med att verktygen i redskapsskjulet ska vara kvar? Gör upp om vad du ska lämna (gärna skriftligt) så slipper du diskussioner om det efteråt.

ANNONS

6. Stajling lönar sig och fler borde göra det, enligt mäklarna. Det kan kosta från 10 000 kronor upp till 50 000 kronor eller mer - men då byts hela möblemang ut, det målas och görs om ordentligt. Alla vill inte stajla. Tänk då på att i alla fall rensa bort onödiga saker, städa ordentligt och laga småskavanker före visningen. En luftig look, det gillar många köpare.

Tipsen och råden kommer från Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån, och Erika Pahne, privatekonom på Swedbank.

Fakta: Skatta eller begära uppskov?

+ Eventuell vinst på försäljningen ska skattas med 22 procent, eller så kan man skjuta det framför sig, så kallat uppskov. I det senare fallet tar staten ut ränta på uppskovsbeloppet.

+ Tar du lån för att betala in skatten på uppskovet behöver räntan på lånet vara lägre än 3,25 procent om det ska löna sig. Har du sparade pengar är det bättre att ha kvar dem så länge du får en avkastning som är högre än 3,25 procent.

+ Tänker du bo kvar länge, jämför uppskovsräntan med alternativräntan. Nu har vi låga räntor och de förblir låga även nästa år men sedan stiger de långsamt. Har du kvar uppskovet i tio år kanske uppskovsräntan inte verkar lika hög som den gör i dag.

ANNONS

+ Ta fram uppskovet om du behöver kvitta en kapitalförlust men inte har motsvarande vinst att kvitta. Likaså om du vill göra till exempel Rut- eller Rotavdrag, men inte har betalt in tillräckligt med skatt. Då kan du återföra och betala av en del av ditt uppskov och på så sätt höja ditt skatteunderlag. (TT Spektra)

Fakta: Rekordhöga bopriser

Under det första kvartalet i år har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter slagit rekord i 21 kommuner. Flera av kommunerna ligger i Stockholms län, men även Norrtälje, Växjö, Karlstad, Eskilstuna, Södertälje, Borlänge, Umeå och Luleå finns också med på rekordlistan enligt en sammanställning från Mäklarstatistik. (TT Spektra)

ANNONS