Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Känn efter hur mjukt trät är med en kniv eller skruvmejsel.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så underhåller du fasaden

Våren är här, träden slår ut, fåglarna kvittrar och huset... ser förskräckligt ut! Plötsligt går det inte längre att blunda för mögelangrepp och flagnande färg. Visst väntar man gärna med en ommålning av fasaden till ett annat år, men väntar man för länge får man kanske slita dubbelt så mycket. Vi följde med en fasadexpert på besiktning.
Stora flagor av färg har spruckit upp och flaggar fritt på söderväggen. Vem som än bor i det här huset - jag är inte avundsjuk. Färgen måste obönhörligen bort innan ommålning och här är det inte fråga om att vänta till nästa år.
Fasadexperten Henrik Samuelsson från Målarmästarns färgbutik strax söder om Stockholm öppnar sin väska och plockar fram verktygen han behöver. En kniv att känna i träet, en lupp att titta på ytstrukturen med och en fuktmätare är de verktyg han oftast använder.
- För det mesta kan jag se vilket färgtyp det är bara genom att titta på ytstrukturen. En plastfärg har en betydligt porigare yta än en oljefärg, säger Henrik Samuelsson.
Det mest basala man behöver veta innan man målar om är just vilken färgtyp som redan sitter där.
- I det upptagningsområde som jag arbetar i har skett ett stort generationsskifte. Det gör att uppskattningsvis 90 procent av husägarna faktiskt inte vet vilken färgtyp deras hus är målat med tidigare, säger han.

Skrapa bort allt?
Just detta hus har dessutom olika färgtyper - fast i samma kulör - på olika ställen av huset. Något man måste ta med i beräkningen. Äldre hus med tillbyggnader har ofta olika färgtyper, men för att få ett så bra resultat som möjligt bör man fortsätta att måla med den färgtyp som huset målats med tidigare. Eller skrapa bort all gammal färg och börja om.
- Många problem med flagnande färg beror just på att man börjat måla med en slags färg och sedan målat över med en annan när huset målats om.
På just den här söderväggen som Henrik Samuelsson besiktigar har en plastfärg släppt i stora flagor, antagligen på grund av felaktigt underarbete.
- Plastfärg blir mjuk när den blir varm, men det blir inte oljefärgen. Generellt sett är det bara plastfärg som lossar på det här sättet, medan oljefärg krackelerar och släpper i mindre flagor, säger Henrik Samuelsson och pillar bort en flaga.
I vissa fall är det inte lika uppenbart vilken färgtyp det handlar om. Då finns andra knep än bara ögon och lupp att ta till. Genom att hetta upp en färgflaga i ett provrör och titta på hur röken ser ut, hur det doftar och hur beläggningen på provrörets insida ser ut sedan färgflagan bränts kan han också bedöma färgtypen.
- Plastfärg luktar väldigt mycket plast när den hettas upp.

Gnugga med T-sprit
Henrik Samuelsson gör hembesök under hela sommarhalvåret och i färgbutiker i hela landet finns fasadexperter som för en mindre summa kan göra en inspektion. Men det är inte alla som vill eller har möjlighet att få hembesök från sin färgbutik.
- Då brukar jag rekommendera att man tar lite T-sprit på en trasa eller bomullstopps och gnuggar på färgen. Är det plastfärg löses den upp av T-spriten, tipsar han.
Många har en mycket negativ bild av plastfärg, på grund av debatten om för täta färger som fått trä att ruttna inifrån. Henrik Samuelsson menar dock att dagens plastfärger, eller akrylatfärger som de mera korrekt kallas, är något helt annat än dem som kom på 1960-talet.
- Jag har bara goda erfarenheter och på ett ny fasad skulle jag definitivt välja systemmålning med akrylatfärg där man grundar med en oljefärg, säger han.
Men det finns mer än färgtyp att tänka på vid en ommålning. Ett dåligt utfört underarbete ger aldrig ett gott slutresultat. Det gäller att både tvätta fasaden och skrapa bort lös färg innan man börjar måla. Att underhållstvätta fasaden ungefär vartannat år kan också hjälpa till att hålla den i bättre skick så att man inte behöver måla om lika ofta.
Mögel eller algangrepp ska tvättas bort med ett rengöringsmedel som är anpassat för ändamålet. Tvättar man bara med vatten och såpa kommer angreppen snabbt tillbaka.
- Jag tycker att det är bäst att tvätta med en borste och sedan skölja med trädgårdsslangen. Många tycker att det är enklare att använda högtryckstvätt, men då trycker man också in onödigt mycket fukt i fasaden, säger Henrik Samuelsson.
- Dessutom blir det inte alltid tillräckligt rent med högtryckstvätt.

Måla i torrt väder
Efter tvätt behöver fasaden få torka ordentligt innan man börjar måla. Har man använt högtryckstvätt måste fasaden få torka minst en vecka i torrt väder. Det är inte heller bra att måla för tidigt efter regn, eller för tidigt på våren innan vinterfukten försvunnit.
- Helst ska man måla en mulen men torr dag efter att det varit torrt en längre tid. Att måla i stark sol är nämligen inte heller bra, för då kan det bildas blåsor i färgen.
Fuktmätaren Henrik har med sig använder han framförallt för att se om träet innehåller så mycket fukt att det blivit rötskadat och behöver bytas ut. Oftast handlar det om ändträ längst ned på fasaden, eller delar som ligger nära en trasig stupränna.
- Äldre hus har oftast en mycket god virkeskvalitet och det är sällan man behöver byta hela fasader på grund av fuktskador. En del tar faktiskt ned sina fasader och vänder på plankorna för att få en ny, färgren yta utan att behöva skrapa. Färg är ju så mycket mer än bara skydd mot fukt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.