Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Så stoppar du rådjuren

Larverna äter upp kålen, sniglarna smaskar i sig salladen och sorkarna underminerar potatislandet. De objudna gästerna behandlar din trädgård som en buffé. Men lugn - här är fällorna, knepen och medlen du behöver för att skydda din täppa.

​Varje trädgårdsinnehavare måste strida mot inkräktare och försvara sina odlingar från att bli uppätna. Anders Stålhand, chefsträdgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård, är van vid att handskas med skadedjur och får ofta frågor om hur han gör för att bli av med dem.

Elstängsel för sniglar

Den allra vanligaste frågan handlar om mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter.

Jag brukar tipsa om att vattna med nematoder, mikroskopiska maskar, om det är tidigt på säsongen. Annars rekommenderar jag elstängsel för sniglar, säger han.

Nyttoinsekter gör jobbet

Själv har Anders Stålhand haft störst problem med sköldlöss och ullöss. De är svåra att komma åt med såpvatten, som han annars använder mot bladlöss, eftersom de har ett skydd antingen i form av en sköld eller en vaxartad ull.

Är det inte för många klämmer jag dem med fingrarna. Är det ett stort angrepp köper jag nyttoinsekter som gör jobbet åt mig.

Vilka nyttoinsekter som kan hjälpa just dig kan du ta reda på genom att ladda ner jordbruksverkets app Nyttodjur. Proffsens alla tips får du här!

Anna Bratt/TT

Mördarsniglar

Den spanska skogssnigeln har inte många naturliga fiender i Sverige, och förökar sig därför snabbt. De äter alla mjuka växtdelar de kommer över, men lämnar ofta håriga och läderartade blad till sist.

Nematoder. En parasit som tar död på sniglarna inifrån. Vattna med nematoder där sniglarna brukar trivas. Effektivast på små sniglar tidigt på säsongen.

Snigel-elstängsel stänger sniglarna ute från odlingarna.

Ölfällor. Gräv ned en burk i trädgården, men låt kanten sticka upp en liten bit. Fyll den med lättöl eller folköl utspädd med vatten. Vittja ofta.

Myskankor äter mördarsniglar, om inget godare vankas.

Sätt spetskant runt pallkragar och krukor. Sniglarna kryper in under kanten och kan inte komma vidare.

Klipp itu varenda snigel du ser.

Rådjur

De lever nära mänsklig bebyggelse, har en enorm aptit på trädgårdsväxter och fejar gärna hornen på ett stackars favoritträd. Rådjur kan på kort tid orsaka stor skada i trädgården.

Sprid preparat med blodmjöl, citronellaolja, nejlikolja eller extrakt från svartvinbärsknopp.

Sätt pinnar med ulltussar eller oasisblock doppade i blodmjöl, vatten och ammoniak i rabatterna.

Ska du stängsla måste det vara två meter högt för att rådjuren inte ska kunna hoppa över.

Några växter som rådjuren vanligtvis inte äter: dahlia, narcisser, akleja, stormhatt, häggmispel, gullregn, fläder och syren.

Plastband som fladdrar i vinden eller cd-skivor som skickar solreflexer kan skrämma rådjuren - men knappast i ett villaområde där de vant sig vid mänsklig kontakt.

Spreja vatten med hackad chilifrukt på växterna - men se upp om du själv ska äta dem!

Bladlöss

De försvagar växterna, sprider växtsjukdomar, kladdar ned och är oaptitliga på kryddväxter och grönsaker. Men det finns många effektiva knep mot bladlössen.

Kläm ihjäl dem. Dra med fingret längs stjälken för att klämma sönder bladlössen - men försiktigt så att du inte skadar knoppar och blad. Effektivt men kladdigt.

Spola bort bladlöss från robustare växter med en hård vattenstråle - de klarar inte av att klättra upp igen - men ägg kan finnas kvar och kläckas på växten.

Var rädd om nyckelpigorna, som gärna äter bladlöss.

Spreja de nedlusade växterna med såpvatten: en deciliter såpa till fem liter vatten. Men spreja inte i solsken, då kan bladen få brännskador.

Sorkar

Sorkar lever i underjordiska bon och skapar långa gångsystem under marken. De underminerar trädgården, lämnar jordhögar efter sig och käkar gärna upp det du odlar. Sorkar är svåra att bli av med och det finns få godkända medel. Men här är några tips som kan hjälpa:

Håll gräset kortklippt och ha inte planteringar nära byggnader.

Mata inte fåglar så att fågelfrön spills på marken.

Det sägs att sorkar inte gillar vitlök, gräslök, bondböna, kejsarlilja och klocklilja - prova att plantera det.

Vanliga råttfällor betade med morot.

Katter är bra sorkjägare.

Det finns flera varianter av sorkbekämpningsmedel som sticks ned i marken och skapar vibrationer som irriterar sorkarna.

Husmorsknep: kaffesump, snus eller peppar i rabatterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.