Efter snart 30 år tycker Marléne Eriksson fortfarande att det är lika roligt att städa.
Efter snart 30 år tycker Marléne Eriksson fortfarande att det är lika roligt att städa.

Så städar du snabbt och enkelt

Städa behöver inte vara ett nödvändigt ont. Se till att ha proffsiga hjälpmedel och att hela familjen hjälper till så blir det roligare. Då går det fort, enkelt och resultatet blir skinande.

ANNONS
|

Snart är det vackra men ack så skarpa och avslöjande vårljuset tillbaka. Då syns allt från handavtryck på kylen till randiga fönster. Jublar du när det är dags att sätta igång och vårstäda? Inte? Då ska du definitivt läsa vidare och få ny inspiration.

Vi har pratat med Marléne Eriksson, städproffs och som blev uppmärksammad då hon var domare i teveprogrammet Sveriges Städmästare på SVT för något år sedan. Hon driver sedan snart 30 år tillbaka en egen städfirma i Uppsala och tycker fortfarande att det är lika roligt att städa. En svår fläck ser hon som en utmaning gjord för att övervinnas. Själv har hon tagit lärdom av den äldre generationen, något som hon tycker att dagens unga också borde göra.

ANNONS

- Om vi inte ser till att hålla rent hemma så riskerar vi faktiskt att hamna i Lortsverige igen, som på sena 1930-talet. Men många har så mycket att göra, jobba, hämta på dagis, skjutsa till träning, stressa hit och dit och då kommer städningen långt ner på listan, säger Marléne Eriksson.

Läs också: Sant och falskt om fläckborttagning

Med ättika ser du ut

Men det går att både ha ett liv och ha rent omkring sig. Städningen behöver inte vara så förbaskat komplicerad och jobbig. Mycket handlar om att förebygga – och att lära sig hur och vilka redskap som behövs. För det man inte behärskar, det är tråkigt och det undviker man.

- Det är svårt att generalisera men jag skulle säga att i en vanlig familj så är städning en gång i veckan lagom, säger Marléne Eriksson.

Då gäller det att skapa en rutin som involverar alla som bor i hushållet. Den ska inte bara omfatta städdagen, utan hela veckan.

- Om alla vet var sakerna har sin plats, och lägger tillbaka dem där, så blir det mycket enklare att hålla rent och snyggt. Det blir aldrig så rörigt. Mössor och vantar i sin byrå, barnens grejor i sina backar, träningsprylarna på sin hylla och så vidare. När alla plockar undan efter sig själva så går städningen lätt.

ANNONS

- Det är inte värre än att barnen på dagis lär sig att plocka undan sin tallrik och bestick. Det kan alla göra hemma också, och sätta ner i diskmaskinen. Det lärde jag mina barn tidigt.

På själva städdagen – det ska vara en bestämd inplanerad dag för då blir städningen av – ska alla hjälpa till. Var och en har sin uppgift, då går städningen i ett huj.

Men innan ni drar igång – se till att ha bra städredskap. Det är A och O, enligt Marléne Eriksson.

- Jag rekommenderar att man går till fackhandeln och köper grejorna som proffsen använder. Då får du rejäla moppar, med bra handtag och dammsugare som suger rent. Annars flyttar du bara omkring dammet och smutsen.

Proffsprylarna kostar mer än städgrejor i vanliga handeln, men de håller längre. Så det är värt det menar hon.

Rengöringsmedel, då, hur väljer man det? Här finns en uppsjö och det ena medlet lovar mer än det andra. Marlénes tips är att välja det enkla och beprövade. Såpa, diskmedel, citron, ättika och bikarbonat kommer du långt med.

- Problemet är vanligen att vi använder för starka rengöringsmedel som förstör. Men du kan till och med få bort besvärliga ränder i toaletten med såpa, citron och salt.

ANNONS

Så sätt en nivå på städningen som passar hushållet och kör igång. Bor du ensam och jobbar hela dagarna, så kanske du inte behöver städa så ofta. Men har du familj, små barn och till och med hund eller katt så kan du behöva ta fram dammsugaren varje dag. Göra rent under köksbordet, hålla ordning i hallen och torka av i badrummet. Några punktinsatser kan räcka för att hela hemmet ska bli renare.

Glöm heller inte storstädningen. Förr i tiden städade vi ordentlig flera gånger per år och det behöver vi göra nu också. Vill tiden inte räcka till, men du har råd, så finns RUT-avdraget. Då betalar du halva priset för städningen via en skattereduktion för själva städjobbet. Rutavdraget har halveras till 25 000 kronor för personer som inte har fyllt 65 år (50 000 för den som fyllt 65).

Dammsugare

Diskborste

Svampar

Trasor

Svabb som kommer åt i hörnen

Gummiskrapa för fönstren

Sprejflaska för att göra eget rengöringsmedel

Diskmedel

Allrengöringsmedel

Såpa

Bikarbonat

Citron

Citronsyra

Ättika

Coca-cola

ANNONS