Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Så snärjer du sniglarna

Högsommar är mördarsniglarnas högtid, och din trädgård är deras festplats. Vill du inte få salladen uppäten av de slemmiga djuren finns många knep att ta till. Här är de som fungerar.

Tack vare den torra våren finns det inte så mycket mördarsniglar i år. Men just nu är en kritisk period för hur resten av sommaren ska bli, berättar Ted von Proschwitz, som är biolog på Göteborgs Naturhistoriska Museum och Sveriges främsta expert på mördarsniglar.

– I slutet av juni och in i juli kommer sniglarna börja lägga ägg. Hur fortsättningen av sommaren blir beror på hur vädret är nu – mycket regn ger fler sniglar.

Klipp gräset

Mördarsnigeln, som egentligen heter spansk skogssnigel, siktades första gången i Sverige 1975, och har sedan dess spridit sig i landet med transporterade plantor, jord och trädgårdsavfall. Den glupska snigeln kan snabbt sätta i sig stora delar av din skörd och rabatt.

– Den älskar stora saftiga växter med mycket kronblad och tjocka stjälkar. Hårda, läderartade blad är inte lika populärt hos sniglarna, säger Ted von Proschwitz.

Ted von Proschwitz, biolog på Göteborgs Naturhistoriska Museum och Sveriges främsta expert på mördarsniglar. Foto: Västarvet
Ted von Proschwitz, biolog på Göteborgs Naturhistoriska Museum och Sveriges främsta expert på mördarsniglar. Foto: Västarvet

Det finns mängder av metoder för att döda sniglarna, men man kan också anpassa trädgården så att den inte blir så härlig för sniglar.

– Sniglar behöver ställen att gömma sig på. En trädgård med öppna ytor är mindre attraktiv än en med mycket buskar och rabatter. Håll gräset kortklippt, långt gräs som håller dagg blir en bra miljö för snigeln.

Vattna tidigt

En annan sak att tänka på är att vattna på morgonen och inte på kvällen.

– Sniglarna är nattaktiva, under natten parar de sig, äter och lägger ägg. Vattnar man på kvällen hjälper man dem att röra sig lätt och gör det trevligt för dem att vara överallt.

När det kommer till att döda sniglarna är en vass spade det bästa vapnet, menar Ted von Proschwitz.

– Placera spaden en halv centimeter in från framändan på snigeln och trampa ner, då dör den snabbast. Vänd upp en grästuva med ett spadtag och gräv ned snigeln. Det är den enda riktigt effektiva metoden om man har många sniglar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.