Så snärjer du sniglarna

Högsommar är mördarsniglarnas högtid, och din trädgård är deras festplats. Vill du inte få salladen uppäten av de slemmiga djuren finns många knep att ta till. Här är de som fungerar.

ANNONS
|

Tack vare den torra våren finns det inte så mycket mördarsniglar i år. Men just nu är en kritisk period för hur resten av sommaren ska bli, berättar Ted von Proschwitz, som är biolog på Göteborgs Naturhistoriska Museum och Sveriges främsta expert på mördarsniglar.

– I slutet av juni och in i juli kommer sniglarna börja lägga ägg. Hur fortsättningen av sommaren blir beror på hur vädret är nu – mycket regn ger fler sniglar.

Klipp gräset

Mördarsnigeln, som egentligen heter spansk skogssnigel, siktades första gången i Sverige 1975, och har sedan dess spridit sig i landet med transporterade plantor, jord och trädgårdsavfall. Den glupska snigeln kan snabbt sätta i sig stora delar av din skörd och rabatt.

ANNONS

– Den älskar stora saftiga växter med mycket kronblad och tjocka stjälkar. Hårda, läderartade blad är inte lika populärt hos sniglarna, säger Ted von Proschwitz.


    Ted von Proschwitz, biolog på Göteborgs Naturhistoriska Museum och Sveriges främsta expert på mördarsniglar. Foto:Västarvet
Ted von Proschwitz, biolog på Göteborgs Naturhistoriska Museum och Sveriges främsta expert på mördarsniglar. Foto:Västarvet

Det finns mängder av metoder för att döda sniglarna, men man kan också anpassa trädgården så att den inte blir så härlig för sniglar.

– Sniglar behöver ställen att gömma sig på. En trädgård med öppna ytor är mindre attraktiv än en med mycket buskar och rabatter. Håll gräset kortklippt, långt gräs som håller dagg blir en bra miljö för snigeln.

Vattna tidigt

En annan sak att tänka på är att vattna på morgonen och inte på kvällen.

– Sniglarna är nattaktiva, under natten parar de sig, äter och lägger ägg. Vattnar man på kvällen hjälper man dem att röra sig lätt och gör det trevligt för dem att vara överallt.

När det kommer till att döda sniglarna är en vass spade det bästa vapnet, menar Ted von Proschwitz.

– Placera spaden en halv centimeter in från framändan på snigeln och trampa ner, då dör den snabbast. Vänd upp en grästuva med ett spadtag och gräv ned snigeln. Det är den enda riktigt effektiva metoden om man har många sniglar.

FAKTA: FUNKAR SNIGELKNEPEN?

Här är hemmaknepen i kampen mot mördarsniglarna – och expertens kommentarer.

  1. Häll salt på sniglarna. ”Salt eller kalk drar ur vattnet ur cellerna så snigeln skrumpnar ihop och dör en långsam och plågsam död. Det funkar inte om man har många sniglar, dessutom blir det en onödig kostnad och biologiskt orent eftersom man saltar jorden.”
  2. Ölfällor. Fällor av petflaskor eller nedgrävda hinkar lockar sniglarna med doft av öl eller växtextrakt, och sedan drunknar de. ”Det fungerar, men kräver att man sköter dem. Sniglarna är stora och fyller snabbt kärlen. Ett bra komplement.”
  3. Nematodbekämpning – är maskar som parasiterar på sniglarna och dödar dem. ”Det fungerar på ungsniglar, men inte på vuxna djur. Man måste använda det tidigt på våren om det ska ha någon effekt. Ett komplement som blir besvärligt att använda under längre perioder.”
  4. Spola ner i toan. ”Spolar man ner många kan det nog bli stopp. Det är bättre att bara ta ett tag med spaden och gräva ned dem.”
  5. Elstängsel. Tunna eltrådar med svag el sätts runt utsidan på till exempel en odlingsbänk. Sniglarna som försöker krypa över steks till döds. ”Det fungerar bra på begränsade områden om man sköter det rätt. Det kan vara jobbigt att hålla rent från gräs.”
  6. Trampa på sniglarna. ”Ser man en snigel så ska man ta livet av den. Men det är ju inte ett effektivt sätt att döda många sniglar.”
  7. Koppar. ”Sniglar avskyr koppar, varför vet man inte. En barriär av koppartejp eller koppartrådar fungerar bra.”
  8. Myskankor. ”Det fungerar bra, myskankor är ett av få djur som äter mördarsniglar. Men det verkar vara olika från anka till anka om de gillar sniglar.”
  9. Lägg i kokande vatten. ”Om man har svårt med halshuggning kan man samla sniglarna i en spann och hälla kokande vatten över dem – det blir en omedelbar död, även om det är ganska omständligt.”
  10. Samla i plastpåse och lägga i soptunnan. ¨Det är en plågsam död – sniglarna kvävs långsamt. Eller så äter de sig ut och sprider sig igen.”
  11. Samla i plastpåse och lägga i frysen. ”Onödigt omständligt. Det är också en myt att sniglarna måste frysas för att äggen ska dö och inte kläckas till nya sniglar.”
  12. Skapa en barriär av material som sniglarna ogillar att krypa på, som till exempel sand, sågspån eller kaffesump. ”Det är krångliga och inte hundraprocentiga metoder som kan hjälpa lite grann, ända tills det regnar.”
  13. Lägga i en dunk med spolarvätska. ”Det är onödigt att använda kemikalierna, och det är ingen bra metod om man har många sniglar. De dör en långsam och plågsam död.”
  14. Slänga iväg snigeln ut ur trädgården. ”Släpp inte ut levande sniglar någon annanstans, då sprider du bara problemet.”
  15. Plocka bort ägg. ”Det ska man göra om man ser dem. De är ungefär fyra millimeter stora kulor, genomskinliga eller mjölkvita. Men det är svårt att hitta äggen, sniglarna är duktiga på att gömma dem under föremål eller gräva ned dem.”
ANNONS