Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Så skapar du en egen biosfär i hemmet

Sugen på ett kul experiment? Prova att göra ett slutet ekosystem i en flaska. Det är perfekt projekt för den som fascineras av växter men saknar gröna fingrar.

En biosfär innebär att odla i en sluten miljö så att det bildas ett kretslopp där vatten och näringsämnen cirkulerar. Rätt placerad kräver biosfären faktiskt ingen skötsel alls.

För stiftelsen Ekocentrum i Göteborg, som håller utbildningar i miljö och hållbarhetsfrågor, har biosfärer i damejeanneflaskor blivit en slags galjonsfigur.

– De är en bra symbol för biosfären kring jorden, det tunna skal som är så begränsat med resurser, säger Helen Sylvan som jobbar för Ekocentrum.

Hon har tillverkat en hel del flaskbiosfärer genom åren och visar upp flera exempel i olika storlekar, varav den äldsta är nästan femton år gammal.

"Använd sticklingar, eller köp småplantor och dela i flera delar så att rötterna kommer med när du gör din egen biosfär", säger Helen Sylvan. Foto: Adam Ihse/TT
"Använd sticklingar, eller köp småplantor och dela i flera delar så att rötterna kommer med när du gör din egen biosfär", säger Helen Sylvan. Foto: Adam Ihse/TT

– Inuti flaskan reglerar växterna sig själva, de växer och blir de för stora så dör de, så att kretsloppet hålls på en balanserad nivå, säger hon.

Kork

Storleken och formen på kärlet har egentligen ingen större betydelse.

– Tricket är få tag på en snygg flaska. Vi använder damejeanner eftersom vi tycker de är så vackra - dem kan man ofta hitta på loppisar. Men det går bra med en glasburk eller karaff också, säger Helen.

Ofärgade glaskärl fungerar bäst och öppningen bör inte vara för smal, så att man kan pilla ned växterna. För att rengöra gamla damejeanner brukar Helen ta maskindiskmedel och sand, skaka om ordentligt och sedan skölja ur dem noggrant. Saknar de kork kan man hitta sådana i butiker som säljer hembryggningstillbehör, tipsar hon. För det är viktigt att kärlet är helt tillslutet, annars läcker fukten ut.

– Min kollega brukar tvinna tjärat snöre runt korken och flaskhalsen så att det liknar fästet på en champagnekork. De blir en kul inredningsdetalj också, säger hon.

Rekord

Engelsmannen David Latimer har uppmärksammats för sin mycket gamla biosfär. Han planterade den 1960, och sedan dess har han bara öppnat den för att vattna en gång - 1972. Genom åren har han roterat den ibland så den växer jämnt mot ljuset ”annars är den definitionen av lättskött - jag har aldrig ansat den”, uppger han i brittiska medier. Växten han planterat i den är vandrande jude, en tålig växt som gillar fukt och halvskugga - sådana som man bör satsa på till sin biosfär.

Förslutningen är viktig för att få till en "självgående" miljö i flaskan. Foto: Adam Ihse/TT
Förslutningen är viktig för att få till en "självgående" miljö i flaskan. Foto: Adam Ihse/TT

– För oss har ormbunkar och murgröna fungerat bra, men jag tycker att man kan experimentera sig fram. Använd sticklingar, eller köp småplantor och dela i flera delar så att rötterna kommer med, tipsar Helen Sylvan.

Kondens

Bildas det mycket kondens i början så är det för blött i biosfären - då kan man låta locket stå öppet i en vecka innan man stänger det igen. Annars ska man bara se till att ställa den där det är lagom varmt och ljust. Vanlig rumstemperatur, kring 20 grader, och vid ett fönster i väst- eller östläge fungerar fint, men på vintern är det bra att ha extra växtbelysning.

– En gång upptäckte vi en levande daggmask i flaskan efter ett tag. Det visade ju verkligen att ekosystemet fungerade och på växternas förmåga att skapa syre, säger Helen Sylvan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.