Så påverkas du av ändrad villaskatt

ANNONS
|

Fastighetsskatten är och har varit en omdiskuterad fråga i valet. När den borgerliga alliansen under Almedalsveckan gick ut med att den ville slopa fastighetsskatten helt och hållet svarade regeringen snart med att föreslå en frysning av skatten i tre år.

Sedan dess har frågan stötts och blötts i flera omgångar. Sänkningen av skatten måste finansieras och idéer har lagts fram och förkastats. Det har inte varit alldeles enkelt att hänga med i turerna, men till slut har två huvudlinjer utkristalliserats:

Regeringens linje:

Vill frysa fastighetsskatten på 2005 års nivå till och med 2008.

Därefter är det oklart vad som händer med skatten.

ANNONS

Alliansens linje:

Vill frysa fastighetsskatten på 2006 års nivå och införa en ny begränsningsregel för tomtskatten - max 2 kronor per kvadratmeter och max 5 000 kronor per tomt.

Alliansens ambition är att ersätta fastighetsskatten med en kommunal avgift under 2008. Men något löfte har inte givits.

Krångligt att räkna ut

För en vanlig husägare är det svårt att veta vilket av förslagen som är bäst för plånboken på kort sikt. Skatten är redan i dag krånglig att räkna ut, med både begränsnings- och dämpningsregler, och alliansen rör till det ytterligare med ännu en begränsningsregel för tomtskatten.

- Det alliansen i själva verket vill göra är att dämpa taxeringsvärdet med hjälp av en begränsningsregel för tomten. Det krävs en lagändring för det. Frysningen på 2006 års nivå innebär också att vissa kan få höjd fastighetskatt nästa år, säger Elisabeth Österman, vice förbundsdirektör i Villaägarnas riksförbund.

Med hennes hjälp har Privata pengar räknat ut vad skatten skulle bli nästa år med de olika förslagen i Västra Götaland och Halland. I stora drag kan man säga att det blir fifty-fifty, det vill säga hälften av husägarna i Västsverige vinner på alliansens förslag och hälften på regeringens.

ANNONS

Ändå finns en tydlig skillnad:

Tittar man närmare på siffrorna är skillnaderna små mellan regeringens och alliansens förslag på orterna där regeringen

"vinner". Det rör sig i de flesta fall om några hundralappar per år i genomsnitt.

Där alliansen "vinner" skulle det märkas mycket mer i plånboken för bostadsägarna.

För att visa hur det kan slå har vi räknat vad skatten blir för fyra typhus i Göteborg och Borås. Se grafiken här intill.

Villaägaren i Borås får 73 kronor i lägre skatt per år med regeringens förslag. Radhusägarna i såväl Borås som Göteborg samt villaägaren i Göteborg får däremot rejält lägre skatt med alliansens förslag. Som minst 1 500 kronor och som mest drygt 4 000 kronor per år.

- På kort sikt får alla som bor i områden med högt taxerade markvärden en stor lättnad med alliansen förslag. De som har hus med stigande taxeringsvärden, men tomter som inte är så högt taxerade, vinner på regeringens förslag, säger Elisabeth Österman.

Förlorare på kort sikt är vissa som får höjd skatt nästa år med alliansens förslag eftersom skatten fryses på 2006 års nivå. Regeringen utgår från 2005-års värden. Det vill säga på de gamla taxeringsvärdena och inte de som damp ner i brevlådan i juni i år. I alliansens uplägg kommer en tredjedel av den senaste höjningen av taxeringsvärdet att slå igenom på fastighetsskatten.

ANNONS

Efterlyser långsiktig uppgörelse

Per Johnler, vd på Föreningssparbankens fastighetsbyrå, efterlyser en långsiktig uppgörelse över blockgränserna.

- Bostadsmarknaden behöver bra och långsiktiga spelregler. Men det har nästan blivit budgivning som det är nu. Regeringsbyten ska inte behöva förändra förutsättningarna för bostadsägare för mycket. Folk måste få veta vad det ska kosta att bo inte bara under den kommande mandatperioden, säger han.

ANNONS