Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Så odlar du dina egna kryddor

Drömmen för varje hemmakock är att skörda färska örter från egna plantor. Kryddväxter i rabatten, på balkongen, i odlingsbäddar – eller i köksfönstret hela vintern.

En egen örtagård i trädgården eller två krukor i köksfönstret – egna kryddväxter kan alla ha. Plocka några kvistar rosmarin till lammsteken, klippa lite basilika till pastan, repa egen färsk oregano till pizzan - inget slår hemodlade örter.

– Glöm de flottiga burkarna på spiselkransen. Och de färska örter man köper i butik smakar ingenting i jämförelse med dem man odlar själv, säger Peter Englander, trädgårdsdesigner med smak för Medelhavet.

Han har själv alltid några krukor i köksfönstret.

– Enda problemet är att man måste komma ihåg att vattna och duscha dem ibland. Men min dotter lärde mig knepet att ställa krukan i en skål med lite vatten, och sedan fylla på i skålen när det behövs.

Rosmarin ett måste

Det händer att kryddorna dör ändå, när Peter glömmer att vattna i skålarna.

– Då köper jag nytt bara! Varför måste allt leva hela tiden? Persiljan och basilikan man odlar ute dör också när säsongen är slut.

För den som vill ha bra fart på sin vinterodling rekommenderar Peter Englander växtbelysning.

– Då kan man odla ordentligt var man än bor.

Hos Peter på Österlen räcker det naturliga solljuset hela vintern. Han törs även låta favoriten rosmarin stå ute i trädgården året om.

– Rosmarin borde alla ha i sin trädgård. I zon 1 och 2 kan man odla på friland med hyfsad framgång, om man har en upphöjd odlingsbädd och kanske lägger lite fiberduk över på vintern. Det enda problemet med rosmarin är att min mage kurrar så snart jag säger ordet.
Lagerbuske

Odlar man rosmarin i kruka kan man ta in den över vintern.

– Har man ett inglasat uterum är det fantastiskt, det gör inget om det blir minusgrader eftersom det är torrt och vindstilla. Annars kan man ställa krukorna i garaget - och bilen utanför. Den är ju härdig, säger Peter.

Rosmarin kan man också odla inomhus, men tillväxten avtar under vintern.

Andra självklarheter bland Peters kryddväxter är timjan, salvia, oregano och gräslök.

– Det finns många sorters timjan med dekorativa små kuddar - jag har vanlig som jag kallar för ärtsoppetimjan, och så citrontimjan. Salvia brukar jag fritera i smör och ha till en pastaförrätt, säger han.

Dessutom har han en lagerbuske.

– Det är ett absolut måste! Jag använder färska lagerblad precis som torkade - men mer varligt, det är tryck i de färska.
I Sydeuropa blir lager ett helt träd, men i Sverige blir det en mindre buske att ha i kruka.

Väldränerat

Peter Englander odlar sina utomhuskryddor i en upphöjd odlingsbädd.

– Många kryddväxter har sitt ursprung vid Medelhavet där det är knastertorrt. Problemet för oss är vintrarna som är blöta och kalla om vartannat. Oavsett hur man planterar sina kryddor måste det vara väldränerat, tipsar han.

Peters odlingslådor är inte byggda av pallkragar med tunna väggar utan av putsade lecablock eller uppmurat tegel. De tjocka väggarna förhindrar att lådorna fryser sönder när det först blir blött och sedan kallt på vintern.

– Det är rejäla doningar som släcker några odlingszoner!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.