Så lyckas du med din tomatodling

ANNONS
|

Säg ett tydligare vårtecken för odlaren än försådden av tomater. Första halvan av mars är det dags för den med växthus, lite senare för den som ska ha tomaterna i kruka. Sedan är det bara att börja drömma om solvarma söta tomater till sommaren.

– Jag har redan sått de första sorterna, de som ska vara i växthus där jag också har lite stödvärme. Det blev ungefär 150 olika. Sedan ska jag så 150 busktomater också, säger tomatälskaren och storodlaren Åke Truedsson, som bland annat gett ut boken ”Odla tomater” (Natur och Kultur).


    Åke Truedsson odlar 300 tomatsorter i år. Han har skrivit tre böcker om tomater och har fröer från omkring 800 olika tomatsorter i genbank. Foto: Natur&Kultur
Åke Truedsson odlar 300 tomatsorter i år. Han har skrivit tre böcker om tomater och har fröer från omkring 800 olika tomatsorter i genbank. Foto: Natur&Kultur

Bevarar sorter

Han började odla tomater som tolvåring, och förutom smakrikedomen är det den enorma variationen som tilltalar honom. Åke har startat en tomatklubb och har nu omkring 800 olika sorter i sin genbank.

ANNONS

– De stora företagen som producerar fröer vill helst ha tre-fyra sorter på marknaden. De håller på att utrota den genetiska mångfalden, den största skatt vi har här på jorden, säger han.

Genbanken har blivit populär bland hobbytomatodlare, och där finns något för alla.

– Jag har många härdiga sibiriska sorter som blivit väldigt populära bland dem som bor långt norrut, de passar deras klimat. De västerländska sorterna vi erbjuds av fröföretagen är inte anpassade för zon 4 och uppåt.

Aska och kalk

Tomatklubben informerar också om hur man ska lyckas med sin tomatodling – en kunskap som till stor del fallit i glömska, menar Åke.

– Våra far- och morföräldrar kunde odla, i alla fall de som bodde på landet. Men efter 1960-talet ansågs det inte fint, vi skulle köpa färdiga tomater i stället – men de är smaklösa och utarmade på mineraler. Det smakar som att kyssa en get, och det kan man vara utan, säger Åke.

Han tipsar om att gödsla med kalium och fosforrik gödning, lägga i en matsked vedaska och gärna en matsked kalk i jorden för att förstärka smaken på tomaterna.

Belöningen är smakrika, närodlade godsaker i köket – hela sommaren lång.

Åkes såtips

  1. Ska tomaterna stå i växthus är det dags att förså mellan den 1 och 15 mars. Ska de växa ute är den 1 april ett bra riktmärke.
  2. Använd bra såjord – det ska vara en finkornig lucker torvjord som svagt gödslats kemiskt för att inte få med svampar som kan angripa fröna.
  3. Fyll sålådor med såjord, släta ut ytan och packa något. Vattna lätt.
  4. Gör 0,5 centimeter djupa hål i jorden med till exempel en blyertspenna. Stoppa ett frö i varje hål och fyll igen. Coctailtomatfrön sås ytligare eftersom de behöver mer ljus för att komma igång.
  5. Vattna försiktigt.
  6. Sätt på locket på sålådan och låt stå i rumstemperatur – idealiskt är 23 grader.
  7. Placera växtbelysningen fem centimeter ovanför locket och sätt gärna en timer med 14-16 timmars ljus per dag.
  8. Efter 3 till 14 dagar gror fröna – beroende på frönas ålder och sort, temperatur och jordens fukthalt.
  9. En vecka efter groningen slår plantorna i taket på locket, ta då av det. Låt dem växa en vecka till, plantera sedan om i krukor.

Åkes planttips

  1. Vattna sålådan ordentligt några timmar före omplanteringen till krukor.
  2. Placera lite planteringsjord i botten på en väldiskad plastkruka, tio centimeter i diameter. Gröp ur plantan försiktigt ur sålådan med en sked och försök få med så mycket som möjligt av jordklumpen.
  3. Placera klumpen på botten av krukan och fyll på med jord runt plantan och packa lätt. Den delen av stammen som hamnar under jordytan kommer också att få rötter.
  4. Placera krukorna i en plastlåda med tät botten och ställ tillbaka under ljuskällan.
  5. Efter någon veckas etablering står plantorna gärna svalt på natten, 10-14 grader är lagom. Under dagen vill de ha 18-25 grader.
  6. Vattna i botten på lådan. Låt plantorna torka upp mellan vattningarna. Ge ingen näring
  7. Blås på plantorna eller rör lite på dem med fingrarna ibland så blir de starkare.

Källa: ”Odla tomater”, av Åke Truedsson (Natur och Kultur)

Se upp!

Tomatexperten Åke Truedssons varnar för vad som kan gå snett i tomatodlingen:

  1. För lite ljus och för mycket vatten, näring och värme ger långa, rangliga och bleka plantor.
  2. Temperaturer över 30 grader skadar plantorna, vid 45 grader dör de. Vid åtta grader slutar de växa, och vid noll fryser de ihjäl.
  3. Odla inte i samma jord flera år i rad! Svampar och nematoder anrikas i jorden och skadar plantornas rötter. Vill eller kan du inte byta ut jorden kan du ympa på svampresistenta grundstammar eller odla i krukor eller säckar med ny jord nedsänkta i den gamla jorden.
  4. Så inte för tidigt! Tidpunkten varierar med var du bor i landet och var dina tomatplantor ska växa.
  5. Se upp med billig såjord! Får du fem säckar för en hundring är det oftast ingen bra kvalitet. Finns det för lite näring i såjorden dör plantorna när de kommer upp. Jorden kan också innehålla svampsporer som dödar plantorna. Välj så- och kaktusjord för sådd och planteringsjord vid plantering i kruka.
  6. Välj tomatsorter som passar ditt odlingssätt och din klimatzon! Välj tidiga sorter om hösten kommer tidigt där du bor.
ANNONS