Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Så lyckas du med din tomatodling

Den röda grönsaken är trendigare än någonsin och marknaden svämmar över av sorter. Tomatexperten Åke Truedsson ger sina bästa tips för en lyckad odling.

Säg ett tydligare vårtecken för odlaren än försådden av tomater. Första halvan av mars är det dags för den med växthus, lite senare för den som ska ha tomaterna i kruka. Sedan är det bara att börja drömma om solvarma söta tomater till sommaren.

– Jag har redan sått de första sorterna, de som ska vara i växthus där jag också har lite stödvärme. Det blev ungefär 150 olika. Sedan ska jag så 150 busktomater också, säger tomatälskaren och storodlaren Åke Truedsson, som bland annat gett ut boken ”Odla tomater” (Natur och Kultur).

Åke Truedsson odlar 300 tomatsorter i år. Han har skrivit tre böcker om tomater och har fröer från omkring 800 olika tomatsorter i genbank. Foto: Natur&Kultur
Åke Truedsson odlar 300 tomatsorter i år. Han har skrivit tre böcker om tomater och har fröer från omkring 800 olika tomatsorter i genbank. Foto: Natur&Kultur

Bevarar sorter

Han började odla tomater som tolvåring, och förutom smakrikedomen är det den enorma variationen som tilltalar honom. Åke har startat en tomatklubb och har nu omkring 800 olika sorter i sin genbank.

– De stora företagen som producerar fröer vill helst ha tre-fyra sorter på marknaden. De håller på att utrota den genetiska mångfalden, den största skatt vi har här på jorden, säger han.

Genbanken har blivit populär bland hobbytomatodlare, och där finns något för alla.

– Jag har många härdiga sibiriska sorter som blivit väldigt populära bland dem som bor långt norrut, de passar deras klimat. De västerländska sorterna vi erbjuds av fröföretagen är inte anpassade för zon 4 och uppåt.

Aska och kalk

Tomatklubben informerar också om hur man ska lyckas med sin tomatodling – en kunskap som till stor del fallit i glömska, menar Åke.

– Våra far- och morföräldrar kunde odla, i alla fall de som bodde på landet. Men efter 1960-talet ansågs det inte fint, vi skulle köpa färdiga tomater i stället – men de är smaklösa och utarmade på mineraler. Det smakar som att kyssa en get, och det kan man vara utan, säger Åke.

Han tipsar om att gödsla med kalium och fosforrik gödning, lägga i en matsked vedaska och gärna en matsked kalk i jorden för att förstärka smaken på tomaterna.

Belöningen är smakrika, närodlade godsaker i köket – hela sommaren lång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.