Så håller du tulpanerna fräscha – länge

Pigg, färgglad och fräsch. En tulpanbukett på köksbordet livar upp den dystraste februaridag. "De ger ett löfte om vår och ljus. Jag tror det är därför de är så omtyckta", säger tulpanodlaren Håkan Alverbäck.

ANNONS
|

Frågan är om tulpanen har trognare fans än oss svenskar? Vi köper en miljon exemplar om dagen mellan januari och påsk. Och det är lätt att förstå varför. När julen är över och julstjärnorna nedplockade känns vintermörkret extra påtagligt och svårt att uthärda. Inte konstigt om vi försöker liva upp tillvaron med en färgsprakande tulpanbukett. Till och med det knarrande ljudet som buketten ger ifrån sig vid hantering är välgörande för livsandarna.


    Håkan Alverbäck är tulpanodlare. "Det är en lång process bakom vårvinterns buketter. Den börjar redan i augusti när vi får lökarna från Holland", säger han. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Håkan Alverbäck är tulpanodlare. "Det är en lång process bakom vårvinterns buketter. Den börjar redan i augusti när vi får lökarna från Holland", säger han. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det där lilla gnisslet från stjälkarna är unikt - mig veterligen är tulpanen den enda blomma som låter, säger Håkan Alverbäck.

Han och hans familj har odlat tulpaner på Ekerö utanför Stockholm sedan 1960-talet. Processen från lök till färdig bukett är lång och inte så enkel som man kanske kan tro. Om vårarna är ju både parker och trädgårdar fulla av spänstiga tulpaner - år efter år.

ANNONS

– Det gäller att få tag på bra lökar, ha rätt jord och att vädret stämmer för att lyckas med dem. Vi som odlar professionellt sätter lökarna i odlingslådor med luftig tovbaserad jord. Därefter får de stå i stora kylrum i 15 veckor innan de flyttas ut i växthus.

Lätt jord

Trädgårdsexperten Susanna Rosén håller med. Hon är författare till boken "Stora tulpanboken" (Norstedts) som kom 2011. Det är djupdykning i den populära blommans historia och hon beskriver nästan 200 olika sorter i text och bild.

– Alla lökar blommar alltid en gång. Men det är svårare att få dem att bli fleråriga, säger hon.

Själv har hon en lerig, kompakt jord i sin trädgård som inte lämpar sig så bra för just tulpaner. Lösningen har blivit att varje höst pula ned nya lökar på tomten. På det viset får hon njuta av spännande nyheter varje vår.

– Jag brukar prova mig fram och testar alltid några nya sorter. Det är en underbar blomma som tillför färg om våren.

Susanne tipsar om att tänka på vilken färg huset har och leka med olika nyanser utifrån det. Hennes eget har en varm terrakottakulör och det blir effektfullt att låta den omgivande tomten lysas upp av tulpaner i orange och aprikos. Det är också snyggt om de andra tidiga vårväxterna matchar. Det lyfter fram färgprakten ännu mer.

ANNONS

– Utomhus gillar jag att ösa på med färg - men jag är också svag för vita och svarta tulpaner som är jättefina tillsammans med porslinsveronika, en annan tidig vårblomma.

Väckte begär

Antalet sorter som finns i handeln ökar för varje år och med internet blir hela Europas sortiment tillgängligt för den riktigt hängivna entusiasten. Holland är landet framför andra när det kommer till att förse oss med lökar. Dit kom blomman från Mindre Asien under mitten av 1500-talet och blev snabbt populär. Områdena kring Haarlem och Amsterdam var centrum för handeln. Hundra år senare, 1634, drabbades världen av total tulpanfnatt. Under några år uppstod ett sug efter exklusiva varianter och människor började spekulera i tulpanlökar. Tulpomanin, som fenomenet kallades, kulminerade 1636 för att kollapsa året efter. Därefter vidgades handeln till fler områden och återfick normala proportioner.


    Susanna Rosén är expert på tulpaner. Hon har skrivit boken "Stora tulpanboken". "Det är en underbar blomma - en vårens budbärare som ger trädgården färg om våren", säger hon. Foto: Pernilla Hed
Susanna Rosén är expert på tulpaner. Hon har skrivit boken "Stora tulpanboken". "Det är en underbar blomma - en vårens budbärare som ger trädgården färg om våren", säger hon. Foto: Pernilla Hed

– Under den tiden experimenterade man med olika mutationer för att få fram ovanliga färger och former på blommorna. I Holland finns fina museer där man kan se gamla strimmiga sorter som fick sitt utseende av ett virus, berättar Susanne Rosén.

Håkan Alverbäck, odlaren på Ekerö, har ungefär 100 olika sorter i sina planteringar.

– Det kräver mycket logistik. Alla lökar har olika behov och kräver sin speciella behandling. Men det gör också att det hela tiden fylls på med blommor att njuta av, förklarar han.

ANNONS

I dag är de fyllda sorterna väldigt populära. Helst ska kalkbladen sitta så tätt att de nästan påminner om pioner. Även flerfärgade och fransiga kalkblad är eftertraktade. Men i Susanna Roséns trädgård är det en trogen klassiker som är favoriten.

– Flocktulpanen 'Tulipa tarda' klarar även tung lerjord och lyser upp som små solar i rabatterna.

Så håller du tulpanerna fräscha länge

1. Skär av stjälkarna ungefär en centimeter upp med en vass kniv. Då kan tulpanerna lättare dra upp vatten. Klipp inte med sax eller sekatör - det klämmer ihop stjälkens rör.

2. Ställ dem i en vas och fyll på med friskt, kallt vatten. Låt dem dra åt sig vatten någon timma med plasten eller papperet kvar.

3. Placera inte buketten nära färsk frukt eller direkt värme. Då vissnar blommorna i förtid.

4. Efter ett par dagar, är det bra att snitta om tulpanerna och byta vatten i vasen.

5. Sval temperatur förlänger hållbarheten. Ställ dem gärna i källaren, balkongen eller uterummet på natten.

Källa: Tulpanguiden.se

Tulpanfakta

  1. Tulpaner tillhör släktet liljeväxter. Namnet kommer via turkiskan från persiskans "dulband", turban - som den utslagna blomman ju påminner om.
  2. Tulpanens stjälk är grov med stora, hela och helbräddade blad. Blommorna är enkla, ibland fyllda, med två tretaliga kransar av kalkblad som oftast är smalt ovala. Hos en del odlade sorter är de dock breda och ibland flikiga.
  3. Det finns omkring 6000 registrerade tulpansorter. Nya tulpansorter registreras via Kungliga lökodlarorganisationen i Nederländerna. I Sverige odlas cirka 400 sorter.

Källor: Ne.se, Blomsterfrämjandet

ANNONS