Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Så här säger skattereglerna

Värdehöjande reparationer är avdragsgilla i fem år och alla år som beloppet överstiger 5 000 kronor. Låter enkelt, men både deklaranter och granskare går bet. Därför riskerar du att få nej och grannen ja till avdrag den dagen ni säljer.
Reglerna är aktuella för fler än dem som sålt eller tänker sälja villan inom kort. Det är under alla år som du äger huset som du kan samla kvitton för gjorda åtgärder. Och fler än nånsin ser i dag om sina hus, med eller utan Rot-avdrag. De bör ställa sig frågan: Är dessa reparationer avdragsgilla vid försäljningen?
Vid ny- till- ombyggnad finns ingen tidsgräns, men väl en beloppsgräns på 5 000 kronor, en enkel och begriplig regel. Problemet uppstår när du renoverar ditt gamla hus. Vad är då skillnaden mellan förbättring och värdehöjande reparation?
Skatteexperten Jan Antonson reder ut begreppen så gott det går.

Förbättring innebär åtgärder som är bestående. Ett nytt kök där du möblerar om ordentligt, flyttar spis och kanske köper ny inredning/utrustning och öppnar upp så att det blir ett helt annorlunda kök än tidigare. Visserligen fanns kök tidigare men det nya är inte bara en reparation utan en rejäl ansiktslyftning som höjer husets värde. Att byta olja mot bergvärme hör också dit. Ingen femårsgräns, men beloppsgräns 5 000. Men hur stort blir avdraget?
- Inte helt enkelt, säger Jan Antonson. Kostnaderna för det nya köket är avdragsgilla som förbättring från första kronan medan bytet av värmeanläggning är avdragsgillt endast med skillnaden mellan kostnaden för den nya värmeanläggningen och vad det skulle kostat att byta mot en ny oljepanna. En svår gränsdragning.

Värdehöjande reparationer innebär att du byter befintlig gammal utrustning mot ny och villan därmed blir i bättre skick än vid förvärvet.
- Men hur ska man bevisa detta om man köpt en begagnad villa? frågar sig Jan Antonson.
Nya fönster ersätter gamla och taket byts ut eller du målar och tapetserar om innan försäljningen och villan är därmed i bättre skick än när du köpte den.
- Tidens tand sänker dock avdragsvärdet och efter fem år är det helt borta.
Ett nytt hus är fräscht. Så om du efter några år reparerar för 10 000 kronor är det åter nytt och fräscht, men inte bättre än från början. Alltså inget avdrag. Men om motsvarande renovering hade gjorts i ett hus som köpts begagnat kan avdrag medges under en femårsperiod, dock med reduktion.
Säljer du efter fyra år så kanske värdehöjningen på huset reducerats till 3 000. Då får du avdrag med detta belopp trots att det understiger 5 000 kronor. Det beror på att de ursprungliga kostnaderna var högre än 5 000.
Exemplen kan tyckas klara. Men kvar står hur renoveringen skall betraktas. Det blir subjektiva bedömningar - både för deklaranten och granskaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.