Så lyckas du skapa granna grusgångar

Anlägg en grusgång i trädgården och njut av det mysiga knastrandet under fötterna. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet själv.

ANNONS
|

Grusgången är det perfekta sättet att ta sig fram i trädgården – vacker, hemtrevlig, historisk samt lätt att anlägga och sköta. Förr hade den också stor betydelse för trädgårdens helhet.

– Man gick inte på gräsmattorna utan bara på gångarna, så de fick större betydelse och skapade ett mönster. Om man tittar på gamla ritningar är det gångmönstret snarare än vegetationen som beskriver trädgården, säger landskapsarkitekten Kolbjörn Waern från Drottningholms slottspark.

Måste underhållas

En sak att tänka på när man bestämmer grusets sträckning är att anlagda gångar som inte används ger ett underhållsbehov.

– Det ser inte roligt ut om de börjar växa igen, och det gör de lätt om man inte går där. Så anlägg trädgårdsgångarna där du faktiskt kommer att gå, tipsar Kolbjörn Waern.

ANNONS

Vill du ha en grusgång med väl definierade kanter är det bra att sätta kantstöd som markerar gränsen mellan grus och gräs.

– Förr högg man en rak och snygg kant i gräset, och lät grusgången ligga något lägre än gräsmattan. Vill man kan man sätta kantstål eller en kant av granit mot gräset. Eller ett trästöd, om man är beredd att byta ut det efter några år, säger Kolbjörn Waern.

Försök inte gräva för hand

Ska man göra jobbet själv eller anlita någon? Det beror förstås på den egna förmågan och viljan. Det är inte alltför komplicerat att göra själv, men att gräva för hand är inte realistiskt, menar Kolbjörn.

– Även om man inte behöver gräva djupare än 20 centimeter så blir det snabbt stora volymer jord. Hyr en minigrävare, det blir väldigt mycket mer effektivt.

Vilket grus man väljer är en smaksak. Naturgrus är skönt att gå på, men en ändlig resurs. Krossgrus är kantigare men lättare att rulla vagn och skottkärra på.

Ogräs kan vara en bonus

Underhållet av grusgången kommer man inte ifrån, även om Kolbjörn Waern tycker att en del ogräs kan vara vackert.

– De växter som kommer upp i en grusyta kan vara riktigt trevliga, som sedum till exempel. Men vill man rensa bort det tycker jag att en vanlig ogrässkyffel är det bästa, säger han.

ANNONS

Så gör du en grusgång

  1. Använd stora spikar och ett snöre för att markera trädgårdsgångens sträckning. Provgå!
  2. Skär till kanterna med en spade eller en kantskärare.
  3. Gräv! Om gången ska användas för bilar: gräv minst 25 centimeter djupt. Ska du bara gå på den räcker det oftast med 15 centimeter. Hyr en minigrävare och backa dig igenom gången när du gräver så förstör du inte resten av trädgården eller det nygrävda.
  4. Om gången ligger på plan mark är det en bra idé att göra den lite välvd, så att regnvatten rinner av den och ned på sidorna.
  5. Rulla ut en geotextilduk som förhindrar att gruset blandar sig med jorden och minskar mängden ogräs.
  6. Mät upp gången så du vet den ungefärliga ytan när du beställer grus.
  7. Det första lagret med sten, bärlagret, bör vara makadam med grovleken 16/32 – alltså att stenarna har en grovlek på mellan 16 och 32 millimeter.
  8. För att få en stabil grund kan man platta till med en vibroplatta, en så kallad padda. Den kan du hyra på samma ställe som minigrävaren.
  9. Sätt kantskydd mellan grusgång och gräsmatta. Välj mellan sten, trä och metall. Gör kantskyddet så lågt att gräsklipparen kan köra ovanpå.
  10. Det översta gruslagret bör vara omkring tre centimeter tjockt – är det tjockare får man känslan av att pulsa i gruset. Klassiskt till grusgångar är natursingel 4/8 eller 8/12. Sprid ut med en kratta.

Källa: Bolist.se

Så slipper du ogräset

  1. Rensa! Det kommer man inte ifrån. Var flitig tidigt på våren innan rotogräset fått djupa rötter.
  2. Hårdkratta med jämna mellanrum, det försvårar för ogräset att etablera sig.
  3. Ta hjälp av en hjulhacka försedd med rensbåge eller en gångkratta. Ett välslipat skyffeljärn är bra att ha.
  4. Vattna ogräset med kokhett vatten eller trädgårdsättika. Kratta bort det när det har torkat ihop.
  5. En lövsug-blås kan vara bra för att få ihop löst ogräs, barr och löv i en hög, och sedan suga upp det.

Källa: Tidningen Lantliv

Grusguide

  1. Det finns en mängd olika krossprodukter och naturgrus, med olika användningsområden och egenskaper. Här är några:
  2. Singel är ett naturgrus, som slipats till runda former av den smältande inlandsisen. Klassiskt material till grusgångar. Vackert och skönt att gå på, men svårt att rulla barnvagn, skottkärra eller cykel på. Håller sig rent och ogräs har svårt att få fäste. Kan krattas i vackra mönster. En ändlig naturresurs.
  3. Krossgrus är krossat berg i olika fraktioner. Färgen beror på vilket berg det tagits ur. Det packas hårdare än singel och ger en bättre yta att rulla på. 0/8 mm är en vanlig storlek för trädgårdsgångar.
  4. Stenmjöl är de allra finaste fraktionerna som utvinns när man krossar berg, 0,2 till 0,4 mm. Används främst vid plattsättning.
  5. Makadam är en krossprodukt där alla stenkorn mindre än den undre gränsen siktas bort. Används vid dränering.

ANNONS