Så blir du av med de objudna besökarna

ANNONS
|

Äntligen semester! Men väl i stugan inser du att du inte är ensam. Andra har redan flyttat in, och lämnar spår efter sig i form av små bajshögar i sängarna, ett uppätet flingpaket i köksskåpet och ett hotfullt surrande på altanen precis där du vill dricka ditt förmiddagskaffe.

Det vanligaste samtalet vi får under sommaren handlar om getingbon, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.

Inbrottssäkra

Jan Jungerstams bästa tips är att utestänga snyltgästerna från godsakerna och stugvärmen. En intorkad saftfläck blir snart en myrfest, ett bullfat drar till sig sötsugna flugor och en mus kan ta sig in genom ett hål med samma diameter som en blyertspenna.

ANNONS

Se till att hålla undan och täcka för - lägg ett lock på sophinken. Täpp till otätheter i huset, exempelvis genom att sätta nät för ventiler och röröppningar, och använda insektsnät för öppna fönster och dörrar, säger Jan Jungerstam.

Men när invasionen är ett faktum, och du vill vara ifred i huset under semestern, vad gör du då?

Alla tips finns här nedan!

Försäkring

En fritidshusförsäkring täcker skador på byggnaden, om det blir vattenskada eller börjar brinna - men också om du får angrepp av insekter som bygger bo i eller äter av ditt hus. Försäkringen ersätter dig för skador efter angrepp och hjälp med sanering. När du hittar insekter på ställen i huset där du inte tycker att de borde vara, ring och fråga försäkringsbolagets saneringsfirma om råd.

Myror

Hittar du myror i huset bör du ta reda på vilken sort det rör sig om. Svartmyror lockas in i huset av sötsaker. Särskilt på våren då myrorna vaknar och är hungriga, men även under sommaren.

Svartmyror gör ingen åverkan på huset, och har ofta sitt boställe i naturen. Men om det rasslar i väggar och tak, och du hittar spånhögar i huset, är det tecken på att du fått in hästmyror - och de kan ställa till det. De bygger sitt samhälle inuti trä, gärna fuktigt, och med sina kraftiga käkar gnager de gångar som äventyrar bärigheten.

ANNONS

Tips: Håll undan spill och matrester. Avlägsna fukt i huset. Klipp ned buskar och vegetation precis intill huset. Sätt insektsnät vid ventiler och andra öppningar. Ta bort murkna stubbar och förvara inte ved intill husväggen. För att bli av med ett myrsamhälle inomhus - kontakta en saneringsfirma.

Getingar

Getingar är nyttiga insekter som håller nere mängden skadedjur och hjälper till med pollinering i din trädgård. Så låt getingboet sitta kvar om det inte stör dig. Men om du och getingarna konkurrerar om samma utrymme vill du nog bli av med dem.

Vänta till kvällen då det är svalt och mörkt, då är getingarna mindre aktiva. Använd handskar och bislöja. Skär ned boet och låt det landa i en påse som du raskt knyter ihop och eldar upp. Är du allergisk eller känner dig osäker, anlita en saneringsfirma.

Tips: Ta helst bort boet så tidigt som möjligt på säsongen, då innehåller det bara en drottning och eventuellt larver. Täck över sötsaker och kött utomhus för att inte locka till dig getingar.

Möss

Möss gnager i väggarna, tuggar på elledningar och luktar illa. De flyttar ofta in under hösten och ut igen på våren, men det händer att de stannar över sommaren. Då handlar det ofta om enstaka individer, som man kan bli av med genom att sätta ut fällor. Lägger du ut råttgift finns risken att en mus dör på ett svåråtkomligt ställe och orsakar stank.

ANNONS

Tips: Sätt ut fällor, förslagsvis med baconbitar, där mössen brukar röra sig. Hindra dem från att komma in, och från att komma åt maten. Förvara livsmedel i slutna behållare. Sätt lock på sophinken. Täta så många öppningar och hål i huset som möjligt - glöm inte rören.

Fladdermöss

Du kanske tror att det är möss du hör, men ljuden kommer från taket? Det kan vara en fladdermusfamilj som har flyttat in. Under juli och augusti har fladdermössen ungar - det som hörs är kommunikationen mellan honan och ungarna.

Fladdermössen äter insekter och hjälper oss mot myggplågan, de gör ingen skada på huset och för det mesta luktar de inte. Dessutom är de fridlysta, så man kan inte vräka dem hur som helst.

Tips: Sannolikheten är stor att fladdermössen återvänder till samma plats nästa sommar. De bygger inga bon utan utnyttjar befintliga håligheter - försök att hitta dem och täpp för ordentligt med ett finmaskigt nät när ungarna flugit ur boet.

Fåglar

Ett fågelbo i skorstenen kan ställa till med stora bekymmer. Framförallt kajor och starar bygger sina reden i skorstenar. De släpper ned mängder med pinnar i pipan och efter ett par år har det bildats en rejäl propp i kanalen. Bor det fåglar i skorstenen kan skorstensfejaren hjälpa dig att peta bort det - i värsta fall måste hen göra hål i murstocken för att göra rent.

ANNONS

Tips: Kajorna lever i parförhållande och återkommer år efter år till samma skorsten. Har man avlägsnat ett bo måste kanalernas ingångar skyddas med nät. Vanligt hönsnät är för svagt och går sönder av värmen. Det finns speciella kajnät av plastad trådnät som är bättre.

Källor: anticimex.se, fladdermus.net, Naturhistoriska riksmuseet, dinbyggare.se, "Bli med sommarstuga" av Ulrika Hjalmarsson Neideman och Stina Näslund (Norstedts)

ANNONS