'Secret Jon'.
'Secret Jon'.

Rosliv i Killahuset

ANNONS
|

Killahusets trädgård på Österlen är journalisten Mia Gröndahls paradis. Här bor hon tillsammans med 'Axel Rose', 'Happy Hanna' och 'Ola Fiskare'. Hennes inneboende kastar sig upp i de stora träden och doftar förföriskt.

Rosdoften ligger tung och mäktig över gårdsplanen hemma hos Mia Gröndahl. Inte så konstigt med tanke på att det finns runt tusen rosor i hennes trädgård. Nästan alla doftar.

- Det är den som är viktigast. Doften gör en ros extra bra, tycker Mia.

Många av hennes rosor finns ingen annanstans utan har börjat sitt liv i en fågelmage i trädgården, "fågelskitsrosor" kallar hon dem.

- Fåglarna äter nyponen och när fröet sedan passerat genom fågeln är det grobart och sätter full fart i rabatten.

ANNONS

Spontankorsning

Ett av de senaste fynden är en ovanligt kraftfull, dubbel vitblommande ros som fått namnet 'Axel Rose', inte efter Guns N' Roses-sångaren utan efter Mias far. Även sonen Jon, svärdottern Helena, dottern Janna, barnbarnet Hanna har fått varsin ros uppkallad efter sig. Senaste rosen heter 'Minna' efter fyra månader gamla dotterdottern.

Många av "fågelskitsrosorna" är spontana korsningar mellan honungsrosor och multiflorarosor vilket gör dem både snabbväxande och härdiga.

Lyfts fram

Trädgården, som ligger strax utanför Borrby i Skåne, var en helt vanlig platt skånsk åker när Mia kom dit för tjugoåtta år sedan. Hon började med att plantera pil mot blåsten och sätta buxbomshäckar. Efterhand upptäckte hon också att rosor gillade läget. I dag har hon döpt trädgårdsrummen till Rosasylen, Rosendjungeln, Rosengrottan och Rosteatern. I Rosasylen står ett otal sorter som hittats i österlenska trädgårdar och som väntar på besked om ursprung och namn. Tack vare Mia och föreningen Österlenrosor har en inventering av lokala sorter gjort att många bortglömda rosor lyfts fram i ljuset.

Detektivarbete

Det var så 'Ola Fiskare' kom in i hennes liv. Den rosen hittades i en trädgård i Kivik och fick namn efter mannen som bor där. Efter en del detektivarbete kom man fram till att rosen ursprungligen heter 'Wartburg'. Eftersom Olas farfarsfar var sjökapten gissar man att rosen kom hem med honom från någon resa till Tyskland.

ANNONS

Alla Österlenrosor som samlats in finns nu planterade att njuta av på Rosentorget i Simrishamn.

Fakta/Mias bästa rostips

+ Ta reda på vilken växtzon du bor i, vilken jord trädgården har och odlingsförutsättningarna - anpassa ditt val av ros efter det.

+ Vill du ha rosor som i princip sköter sig själva, välj robusta vresrosor, pimpineller och vresroshybrider, varav många bra finns bland de så kallade kanadensiska rosorna.

+ Se dig omkring i trakten och se efter vilka rosor som odlats och trivts. Sök i äldre trädgårdar och plantera samma sorter.

+ Sätt buskage av rosor och gör häckar.

+ Dutta inte med rosorna! (TT Spektra)

Gör din egen "fågelskitsros"

Plocka av nyponen på rosen när de är mogna. Plocka ur fröna och tvätta av dem så att det groningshämmande luddet försvinner. Försök att ritsa skåror i de pyttesmå fröna. Så dem i kruka och ställ skyddat utomhus under vintern. På våren har fröna grott och bör stå halvskuggigt. Låt aldrig fröplantorna torka ut. Frösådda rosor kan blomma redan första året efter sådd. (TT Spektra)

ANNONS