Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Rita drömhemmet i 3D

Att föreställa sig slutresultatet vid en renovering eller ommöblering hemma är inte så lätt, och det slutar inte alltid som man tänkt. Men ett 3D-program hjälper dig att hitta rätt från början.

Blunda och se ditt nyrenoverade kök framför dig. Blir den grå nyansen verkligen rätt mot kaklet? Och kommer skåpluckorna att passa ihop med köksbordet?

Lugn, tack vare ny teknik kan du få en fullt realistisk bild av slutresultatet. Ta hjälp av ett 3D-program, eller CAD-program som det kallas, så får du en bättre överblick och känsla för hur det faktiskt kommer bli.

Du kan själv - eller med hjälp av ett proffs - rita upp rummet som ska göras om, prova färger, tapeter och möbler, flytta runt och arrangera om tills det känns rätt.

– Du kan till exempel enkelt visualisera ditt kommande kök och experimentera med olika stilar och byta luckornas material och kulörer. Skalenliga skisser är bra att ha för att känna av rummets rymd och se hur färger och material samspelar med varandra, säger Åsa Gramén, som är inredare och driver företaget Killingyourdarlings.

Karin Günther håller med om det.

Hon och hennes man använde sig av ett ritprogram när de renoverade sitt kök. De fick hjälp av butikens köksplanerare att göra ritningen över köket.

Sedan kunde de själva laborera hemma i lugn och ro och placera ut inredningen och ändra utseende på skåpsluckor och bänkskivor.

– Det var kul att hålla på med och verkligen användbart. Resultatet blev väldigt likt skissen, så det blev inga obehagliga överraskningar när jobbet var färdigt, säger hon.

Åsa Gramén börjar alltid med att rita in rummets mått i programmet, och sätta dit fönster och dörrar på sina rätta platser, sedan utgår hon ifrån planskissen när hon inreder.

– Därefter bygger jag upp en moodboard, alltså ett inspirationscollage. Efter det inreder jag med material och olika kulörer, golv och tapeter. Jag flyttar runt och placerar om skalenliga möbler på olika sätt och ser hur rummet byggs upp.

Åsa jobbar mest i programmen Archicad och Autocad, de passar för stora projekt med riktiga bygghandlingar där det handlar om nybyggnation eller ombyggnation.

– Jag behöver kunna öppna byggnadsritningar och skisser från byggledaren och inreda i den filen de har sänt. De här programmen, liksom många andra, har möbler från kända varumärken som man kan ladda ned och inreda med, säger hon.

Men för en privatperson är det oftast inte nödvändigt att betala för ett så avancerat program, tycker Åsa Gramén, det finns flera bra gratisprogram att välja på.

– Jag tycker att Google Sketchup är otroligt bra för att rita 3D i verkliga mått. Här kan du med enkla medel skapa en rumslig känsla och inreda ditt hem i rätt skala, säger hon.

I Sketchup kan man till exempel tapetsera, möblera med redan ritade kända möbler och lägga på skuggor i rummet utifrån väderstrecken. Även gratisprogrammet Sweet Home 3D är bra, tycker Åsa.

– Det är lätt att använda och har alla verktyg som behövs för att rita rum, färgsätta, placera möbler och skapa en levande skiss.

En annan väg är att använda kökstillverkarnas eller möbelvaruhusens egna ritprogram.

– Jag har testat flera olika program hos köks- och badföretag, tapet- och möbeltillverkare. De fungerar ofta bra, och man kan få en exakt prisuppgift, men man blir ju begränsad till just det företagets sortiment.

Vill man köpa ett program tycker Åsa Gramén att man ska testa det först, så att man inte köper grisen i säcken. Många av dem har en gratis testperiod eller en gratisversion att ladda ned och prova på.

Läs på om programmen innan, då vet du att de är rätt för dina behov. Då slipper du sitta med ett ritprogram som är för avancerat för dig att använda, när du bara ska rita upp ditt kök eller sovrum.

Annars tycker hon att det viktigaste är att man inte ska sträva efter att göra ritningen helt perfekt, utan mer använda programmet som ett verktyg för att få rätt mått och en känsla av hur det kommer att bli och vad som funkar bra.

– Lek med programmet och prova dig fram, det är riktigt kul! Men det roligaste kommer ändå sedan - att inreda på riktigt med fysiska möbler och material.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.