Riskvillig elkund satsar på rörligt

ANNONS
|

Dagspriset på den nordiska elbörsen Nordpool föll dramatiskt under hösten efter att ha varit uppe i 80 öre per kilowattimme (kWh). Nedgången har fortsatt i år. I fredags var genomsnittspriset 21:30 öre per kWh.

Prisfallet beror bland annat på det ovanligt milda vädret, vilket leder till minskad efterfrågan och därmed fallande priser. En nederbördsrik vinter har förbättrat den så kallade hydrologiska balansen. Med det begreppet menas vattnet i magasinen i det nordiska kraftsystemet och vattnet i form av den snö som ska smälta i vår och rinna ner i magasinen.

En annan viktig faktor är att priserna på utsläppsrätter för koldioxid har fallit. Handeln med utsläppsrätter har pågått sedan 2005 och priserna på dessa påverkar marknadspriserna på Nordpool.

ANNONS

Nedgången kan förstås inte hålla i sig hur länge som helst, men var elpriserna ligger i höst beror på temperaturen och nederbörden fram till hösten, säger Per Thorin, chef för privatkunder på Vattenfall.

Om man tittar på terminspriserna, som visar vad marknaden tror om elpriset framöver, kommer inte priset att stiga med mer än högst 15 öre mot slutet av året.

Kontraktet för tredje och fjärde kvartalet 2007 ligger nu på 25:45 respektive 36:40 öre per kWh.

Däremot väntas priset sticka i väg nästa år. Terminskontraktet för 2008 ligger på 43:60 öre per kWh. Detta beror till stor del på att priserna på utsläppsrätter väntas vara betydligt högre nästa år.

- En sak man ska tänka på är att priserna på utsläppsrätter är väldigt låga. Utsläppsrätterna för 2008 och framåt påverkar elpriset med kanske 7-8 öre. En av anledningarna till att ett flerårigt avtal ligger på en högre nivå är att priset på utsläppsrätter ligger inbakat, säger Per Thorin.

Är det då dags att binda för dem som har rörligt elpris? Kanske. Men varje kund måste ta ställning utifrån sin privatekonomiska situation, påpekar Mats Persson, chef för finansiell handel på Fortum.

- Man bör föra samma resonemang som när det gäller beslut om att binda boräntan. Hur ser förutsättningarna ut? Vilka risker är man beredd att ta? säger Persson.

ANNONS

Per Thorin:

- Den som är lite mer riskbenägen kan välja rörligt, men då ska man komma ihåg att i dagsläget är det rörliga priset väldigt förmånligt. Vattenmagasinen är för tillfället väldigt välfyllda.

- Vad som är viktigt är att kunden ska göra ett aktivt val av rörligt eller fast pris. I dag har ungefär 46 procent av hushållen tillsvidarepris. Oavsett elbolag är det i allmänhet det sämsta valet, påpekar Thorin.

Om man binder nu kan man tillgodogöra sig dagens låga pris och slippa oroa sig för vad som händer framöver. Om man däremot väntar med att binda till i höst har man inte med det lägre priset utan bara de högre priser som marknaden räknar med då, säger Mats Persson.

När man binder får man ett rakt pris som gäller för hela perioden, till exempel tre år. Det betyder att man börjar att betala runt 40 öre redan första halvåret, då alternativet är att man betalar drygt 20 öre på spotmarknaden.

- Så den som vill spela lite kan chansa på att ligga på rörligt och sedan hoppas på att det händer någonting i marknaden som gör att terminspriserna för 2008 och framåt faller, säger Persson.

ANNONS