Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Berlins botaniska trädgård är en av världens största.

Res grönt under 2011

Nytt år - nya förväntningar och, framför allt, nya trädgårdsbesök. Har du planer på att åka till någon av Europas huvudstäder i år så passa på att göra ett trädgårdsbesök samtidigt.

Redan nu, i februari finns det resmål att besöka för den trädgårdsintresserade. I Paris har det stora tropiska växthuset i Jardins des Plantes renoverats och står nytt, fräscht och välkomnande.

Åk sedan vidare till Amsterdam och ta en promenad i den fina botaniska trädgården. Eller far till den botaniska trädgården i Leiden som grundades 1590 där Carl von Linné gjorde färdigt sin första version av Systema naturae.

Gröna Tyskland

I april öppnar de tyska trädgårdsutställningarna Buga, som i Bundesgartenschau, och Laga, som i Landesgartenschau.

Laga är den lilla varianten som anordnas på flera orter varje år. Norderstedt norr om Hamburg och Ansfelden i södra Tyskland är två av de orter som kommer att präglas helt och hållet av trädgårdshändelser från april till oktober i år.

Den större utställningen Buga hålls vartannat år och 2011 är det Koblenz tur. Staden kommer att utnyttja sitt läge vid Rhen och Moselfloderna med att göra helt nya gröna installationer och trädgårdar i sina flodnära parker.

Nya idéer

Sista veckan i maj är det som vanligt dags för årets Chelsea Flower Show i London. Utställningen är alltid otroligt inspirerande och rolig. Man åker därifrån med nya idéer - och ibland också med någon växtnyhet i bagaget.

Vill du vänta med Englandsresan till semestertid så är Hampton Court Flower Show lika speciell. Mellan 5 och 10 juli är det dags och är du ändå där så passa på att gå vilse i den gigantiska labyrinten, berömd från Jerome K Jeromes bok Tre män i en båt.

Danmark lockar

Det danska trädgårdssällskapet är världens näst äldsta (det kungliga engelska är naturligtvis äldst). För ett par år sedan startade de Åbne haver, en hel vecka med öppna trädgårdar i hela Danmark. I år visar medlemmarna upp sina trädgårdar mellan 20 och 28 augusti. Årets "havefestival" har fokus på sensommarens perenner, gräs, grönsaker och frukter.

Förra året besöktes evenemanget av 27 000 personer. Årets största och "hyggeligste havebegivenhed" kallade danskarna det.

I augusti blommar dessutom dahliorna i Köpenhamns botaniska trädgård. Här finns en unik samling med rena arter av dahlior, väl värda ett besök.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.