Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Renoveringshets öppnar för råttorna

Renovering? Då flyttar råttorna in. Numera är det inte ovanligt att gnagarna tar sig in i stadslägenheter när vi ska göra det fint hemma.

På senare år har det blivit vanligare med råttor i bostäder och Anticimex får numera en stadig ström av sådana larm. En förklaring är att så många fixar hemma.

– Man gör många renoveringar och då lämnar man avloppen öppna en tid under arbetet. Eller så byter man stammen och låter den gamla sitta kvar med kontakt till avloppssystemet i gatan. Då är det bara en tidsfråga innan råttorna tar sig in, säger Sven Jeppsson, platschef på Anticimex i Stockholm.

Råttor söker sig också nya tillflyktsorter på grund av städernas utbredning. Nya fastigheter och vägbyggen stör dem.

– Rör man om i grytan i deras naturliga miljö så måste de hitta något annat, så de söker sig in genom portar och andra håligheter, säger Sven Jeppsson.

Hans tips för att slippa stå ansikte mot ansikte med en råtta i hemmets lugna vrå är att se till att gnagarna inte har öppna hål att ta sig in genom.

– Gör man ombyggnationer, tar man bort en toalettstol och ska bygga om sitt badrum, så plugga röret. Se till att golvbrunnarna inte torkar ut om det är så att man har ett dåligt lock. Då kan de ta sig in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.