Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/33

Renoveringen 1949-1952 räddade Vita huset från kollaps

Vita huset är utan tvivel ett av världens mest berömda hem, med den skinande vita fasaden, sex karaktäristiska pelare i entrén och ett pråligt innandöme som flitigt visas upp i både medier och i populärkultur. Men det fanns en tid då Vita huset i Washington var fallfärdigt och då byggnadens usla skick stämplades som en konkret säkerhetsrisk.

Grundstenen till Vita huset lades 1792, byggnaden färdigställdes år 1800, sattes i lågor av brittiska trupper 1812, och har reparerats, återställts, renoverats och moderniserats flertalet gånger genom årens lopp. Men aldrig så omfattande som under åren 1949 till 1952.

Husets kollaps en tidsfråga

När USA:s 33 president Harry S. Truman med familj flyttade in 1945 chockades de av byggnadens tillstånd. Golven inte bara knarrade, de svajade.

Enligt Robert Klara, författare till boken The Hidden White House, ska badrumsgolvet näst intill givit vika under ett av president Trumans bad. Det berättas om svajande kristallkronor på våningen under och en rosenrasande fru Truman.

LÄS MER: 20 obekväma politikerögonblick

Det stod snart klart att husets kollaps bara var en tidsfråga – en inspektör lämnade omdömet att ”huset står upprätt främst av gammal vana” – och Truman lät påbörja en renovering av sällan skådad omfattning.

Harry S. Truman och Bess Truman. Foto: TT

Enligt TrumanLibrary.org var en rivning länge ett reellt alternativ men Truman såg sin chans att förnya och bevara i ett och samma slag.

En total utrensning

Den 13 december 1949 påbörjades arbetet. Fasaden och taket skulle få vara kvar. Golvet skulle förstärkas med ett betongfundament. Resten skulle rivas.

LÄS MER: Han satt tre perioder – här är alla USA:s presidenter

Presidenten och hans fru flyttade in i Vita husets officiella gästbostad, Blair House, och där skulle de bli kvar under två års tid – ett år längre än planerat. 

Harry S. Truman och Winston Churchill utanför Blair House 1949. Foto: TT

Det bästa sättet att beskriva renoveringen är en total utrensning. Unika bilder från när det begav sig (se bildspelet ovan) visar hur endast ett skal återstod av det som varit ett av världspolitikens centrum i över 150 år.

Hemlig underjordisk bunker

Renoveringen var kostsam (54 miljoner i dagens dollarkurs) och drabbades av flera förseningar. Bland annat tvingade det politiska läget, med kalla kriget och Sovjets första atombombstest 1949, arkitekten Lorenzo Winslow tillbaka till ritbordet för att verkställa planerna för en säkerhetsbunker under jord.

Arbetare i Vita huset 1951. Foto: U.S. National Archives

Den 27 mars 1952 välkomnades paret Truman tillbaka till det nyrenoverade Vita huset. Under en enkel ceremoni överräcktes en guldnyckel till makarna.

LÄS MER: Så förändrade Jackie Kennedy Vita huset

Se de historiska bilderna i galleriet ovanför artikeln. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.