Renovera rena medicinen

ANNONS
|

Först är jag tveksam om jag hittat rätt. Huset, med grå locklistpanel och enkupigt taktegel, ligger högt och luftigt några hundra meter från väg 41, en bit från Kinna åt Boråshållet.

Det lär vara traktens äldsta hus, byggt redan 1738. Men med den verandan kan det verkligen vara från 1700-talet?

Jodå, jag har kommit rätt, Åke Eliasson och Marja-Leena Rantala öppnar och jag blir rejält utskälld av taxen Lovis och jack russeln Selma. Verandans utseende får strax sin förklaring, den är uppförd på 1920- eller 30-talet.

- En modernitet i det här sammanhanget, säger Åke.

En gammal dröm

ANNONS

Att ha en riktigt ålderdomlig bostad är en gammal dröm för Marja-Leena och Åke.

- Vi brinner för det både Åke och jag, säger Marja-Leena.

Flera gånger har de varit på väg att köpa ett äldre hus men det har varje gång varit något som inte stämt, fram till hösten 2005 när den här stugan blev till salu. Det var många spekulanter. Men de flesta drog sig ur när det visade sig att en läckande hängränna gjort att delar av en vägg och vardagsrumsgolvet hade ruttnat, byggnaden hade varit obebodd i 13 år.

I november 2005 var huset Marja-Leenas och Åkes och första omgången hantverkare drog in. All el och vvs byttes och köket och ett sovrum ställdes i ordning så att familjen kunde flytta in i februari 2006. Resten var fortfarande en byggarbetsplats.

Renoveringen rena medicinen

Ett orosmoment var att Åke då var sjukskriven för utbrändhet.

- Men det visade sig att renoveringen var rena medicinen. Han gick här och gjorde småplock med det han orkade och blev snart frisk, säger Marja-Leena.

Från utsidan ser huset ganska litet ut, kanske för att det delvis är skymt av buskar och träd. På insidan känns det betydligt större. Bottenmåtten är 14 x 6 meter plus en utbyggnad från 1950-talet på baksidan.

ANNONS

Köket som ligger innanför farstun i norra änden av stugan ser gammaldags ut men är rejält ombyggt. Taket hade satt sig vid gaveln och var tvunget att lyftas 15 centimeter. Takbräderna är återanvända golvbräder från övervåningen.

Skåpdörrar från Öxabäck

Köksskåpen som var från 40-talet är ersatta av nya med stommar från Ikea och skåpdörrar tillverkade av ett snickeri i Öxabäck.

Kylskåpet är gömt bakom en trädörr och en lucka som kunde vara ett gammaldags vedförråd döljer diskmaskinen.

Spisen, mattsvart med eleganta mässingsvred, är en historia i sig. Den finns i Ikeas sortiment men säljs inte i Sverige så efter mycket krångel lyckades Åke få tag på en i Danmark.

Spiskåpan ser ut att vara original men är nybyggd av Åke och innehåller en modern köksfläkt. Frisen runt kåpan har tidigare suttit i kökstaket, undertill kan man se att någon med rött skrivit årtalet 1750.

Köksutrustningen kompletteras av en vedspis, en renoverad Norrahammar Nr 3, den näst minsta modellen.

Modern gjutjärnskamin

Mellan köket och vardagsrummet finns en gigantisk spismur, som fyller en stor del av vardagsrummet. Nu står i den öppna spisen en modern gjutjärnskamin, där lågorna dansar bakom glaset och värmer hemtrevligt denna svala morgon.

ANNONS

När Marja-Leena och Åke köpte huset låg golvet i undervåningen direkt på marken. De lät suga ut en halvmeter jord och fyllde i botten med lecakulor, isolerade med frigolit och göt en betongplatta med vattenburen golvvärme.

Nu är uppvärmningen vattenburen el men familjen funderar på att installera pelletspanna.

Golvbräderna specialbeställda

Golvet i vardagsrummet var man tvungen att ge en lutning på sex centimeter från ena änden till den andra för att det skulle stämma någorlunda med trösklarna. Golvbräderna i bottenvåningen är extra breda och specialbeställda från Åttersta såg i Dalarna.

Väggarna är lerklinade eftersom det var den ursprungliga väggbeklädnaden som Åke hittade rester av under den höga golvlisten. Den gamla leran är till och med återanvänd, nedmald och upplöst i vatten och sitter nu på ena kortväggen.

- Annars köper man lerpulver i säck och blandar med rivet tidningspapper, sågspån och sand, säger Åke.

En takbjälke var rutten

När renoveringen var kommen halvvägs visade det sig att en takbjälke i vardagsrummet var rutten i ena änden och takbjälkarna fick ersättas med nya limträbalkar.

Möblerna är mestadels i gammal stil, en hel del arvegods, och mycket köpt på auktion och på annons. Gamla klockor överallt, bland annat en magnifik moraklocka i vardagsrummet.

ANNONS

På andra sidan vardagsrummet ligger en kammare som är 13-åriga Johannas rum. Bredvid Johannas kammare är ett genomgångsrum med en trappa upp till gavelrummet på övervåningen. Bredvid trappan står en dator och på väggen sitter en kopia av en 1700-tals tapet.

Kombinerat tv- och sovrum

- Vi hade inte sovrum till alla så i gavelkammaren på övervåningen har vi kombinerat tv-rum och vårt sovrum, säger Marja-Leena.

För att båda funktionerna ska kunna samsas och ta tillvara på utrymmet under snedtaket har Åke byggt två sovalkover åt sig och Marja-Leena.

Huset har två trappuppgångar, ovanför köket finns också en gavelkammare, 17-åriga Jennys rum. Taket är här rundat, inspirerat av kyrkotak tror Åke.

Bredvid Jennys rum ligger badrummet som är under uppbyggnad. Mellan de båda gavelkamrarna finns en kallvind.

Stugan skevar åt olika håll

När jag tillsammans med Åke går upp i solskenet på kullen på baksidan syns det tydligt att stugan skevar åt olika håll men att taket är alldeles rakt.

- Någon gång har man antagligen rätat upp taket, säger Åke.

Han pekar på en rad stenar som sitter en bit upp på skorstenen.

- Troligen har det varit halmtak här från början, annars skulle inte de där stenarna ha haft någon funktion, säger han.

ANNONS

Bara ett fönster på varje långsida

Från utsidan ser man att det bara är ett fönster på varje långsida. Man skulle tro att insidan är mörk, men det är den inte. Läget är öppet med sol hela dagen, fönstren är välplacerade och gavelfönstren ger ljusinsläpp från alla väderstreck.

Fasadbräderna är olika runtom, olika ålder, olika bredd och olika tjocka locklister. Det sägs att panelen på norrgaveln är original från 1700-talet. Som resten av panelen är bräderna här kilformade och lagda växelvis för att ta tillvara på hela trädets bredd. Den bredaste brädan är 42 centimeter.

Nu är fasaden målad med grå linoljefärg men färg på stugorna på landsbygden är en sen uppfinning.

- Det här huset målades första gången 1930 eller 1934, säger Åke.

Fasaden är fuktskadad

Fasaden är fuktskadad nedtill så Åke håller på att ta bort de skadade decimetrarna och fälla in en sockelbräda.

Det har varit mycket arbete sedan familjen köpte huset.

- Ibland undrar man om man är riktigt klok, men så får man upp en liten list och då blir man glad igen, säger Marja-Leena.

Hon och Åke räknar med att bli klara med renoveringen under 2008.

ANNONS

Då återstår tomten på 4 000 kvadrat.

- När huset är klart börjar det riktigt roliga, för vi är båda två väldigt förtjusta i trädgård, säger Marja-Leena.

ANNONS