Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Rekordmånga svenskar köper hus i Spanien

Svenskarna köper bostäder i Spanien som aldrig förr. – I fjol såldes runt 4000 spanska fastigheter till svenska kunder och början på 2017 pekar mot ytterligare ett rekordår, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån Utland.

Att många svenskar gillar att slappna av längs spanska "guldkusten" är inget nytt. Att semestra i Spanien har varit en tradition sedan 50-talet och oddsen för att du känner någon som investerat i ett semesterboende i Spanien är antagligen ganska låga.

SE OCKSÅ: Här är de kustnära husen få har råd med

Rekordhögt intresse

Det är därmed ingen slump att en av de största aktörerna på den svenska marknaden, Fastighetsbyrån - som också är den största svenska aktören i Spanen, har en utlandsavdelning placerad i landet. Förra året ökade mäklarbyrån antalet köp i Spanien till svenska kunder med 31 procent. 

Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland, som även förmedlar fastigheter i Portugal, beskriver svenskarnas intresse som rekordhögt.
 
– Det vi kan konstatera efter första kvartalet i år att vi haft en ytterligare 16-procentig ökning, säger Daniel Svensson.

Uppsjö av aktörer

I fjol ska Fastighetsbyrån ha sålt dryga 1 000 spanska fastighetsobjekt till svenska kunder. totalt sett köpte svenskarna omkring 4000 fastighetsobjekt i landet under 2016. Även om Swedbank-ägda Fastighetsbyrån är störst finns det en uppsjö av mäklarbyråer som förmedlar fastigheter runt om i Spanien. Skandiamäklarna och BM Koch International är två exempel på andra byråer som förmedlar ett relativt stort antal objekt till svenskar årligen.

10 gånger fler bostäder på 10 år

Enligt Daniel Nilsson har man på en knapp tioårsperiod ökat antalet sålda fastigheter i Spanien och Portugal med tio gånger. Från runt 400 sålda fastigheter 2008, till dryga 4000 i fjol. Att efterfrågan har ökat såpass stadigt under en så lång period har antagligen flera anledningar enligt Nilsson.

SE OCKSÅ: Förfallen cementfabrik i Barcelona blev unikt hem

Att svenska bostadsmarknaden länge haft ett relativt lågt utbud och höga priser har rimligen bidragit till att fler blickar åt medelhavet.

– Sen har tror jag inte att man kan underskatta snöbollseffekten. Om du har någon i din närhet eller på jobbet som köpt ett sommarställe i Spanien så är sannolikheten högre att du själv utforskar möjligheterna, säger han.

Att Spanien länge varit ett populärt resmål för svenskar har i sig bidragit till att kommunikationerna till och från landet är lättillgängliga och frekventa.

SE OCKSÅ: Blev kära vid första ögonkastet  – i franska slottet

Finanskrisen sänkte priserna

Spanska fastighetspriser sjönk under många år, med start 2007. Spanien var ett av de europeiska länder som drabbades hårt av finanskrisen året därpå, och priserna på fastighetsmarknaden var inget undantag.

Utveckling innebar möjligheter för investerare och fallande priser spanska bostadspriser fram till 2014. Därefter stabiliserades priserna och har sakta börjat stiga. Enligt Daniel Nilsson ser man detta framförallt i storstäderna.

– Barcelona är det tydligaste exemplet. Men vi ser också höjda priser i Madrid och andra storstäder, säger han.

Svenska bostadspriser har i jämförelse stigit mer eller mindre stadigt sedan 2007, enligt Statistiska centralbyrån, SCB:s prisindex för fastigheter(FASTPI). Läs mer om hur SCB räknar på deras sajt.

SE OCKSÅ: Privat ö till salu för 27 miljoner

Hur länge kan man förvänta sig att efterfrågan på bostäder i Spanien öka i den här takten. Daniel Nilsson säger sig ha svårt att se en dipp i snart framtid.

– Det skulle vara om svensk ekonomi får en negativ utveckling av någon anledning. Ett semesterboende tillhör ju lyxkonsumtion som brukar vara det första man skär ner på i svåra lägen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.