Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Rör inte min trädgård

När maten tryter i skogen står de vid tomtgränsen och kikar på buffén du bjuder på; lökar och fallfrukt lockar rådjur och älgar in i villaträdgården. Här är tips för hur du håller dem borta!

I skydd av häckar och buskar i villaträdgårdarna kommer de travande - de hungriga rådjuren. Och innan du vet ordet av har de gjort tabberas på lökar och rosor. Du kan skydda din trädgård genom att odla sådant rådjur inte gillar, eller försöka skrämma bort dem på olika sätt - men det enda helt säkra sättet att slippa ovälkomna matgäster är att stängsla in ordentligt, säger trädgårdsmästaren Mia Millberg, som själv haft sin beskärda del av rådjursbesök.

– Stängslet måste vara nästan två meter högt för att man ska vara på den säkra sidan. Vi satte ett på 90 centimeter, och till en början gick de till grannarna i stället för till oss - men på vintern när snön blev tillräckligt djup var det bara för rådjuren att kliva över, säger hon.

Taggar och stank

Vill du inte bygga ett fort runt dig finns en uppsjö av tips och knep - bland annat du kan hänga upp tussar av fårull vars lukt avskräcker eller cd-skivor vars reflexer i solen ska skrämma djuren. Vad som funkar och inte verkar vara olika mellan rådjur i olika områden, säger Mia Millberg.

– Jag har några rossorter som är extremt taggiga, och när jag beskurit dem lägger jag grenarna på känsliga ställen, till exempel bland tulpanerna, då fungerar de också som stöd för dem. Får rådjuren en tagg i mulen så vill de inte gå dit igen.

Annars håller Mia rådjuren - eller "rå-odjuren" som hon kallar dem - borta med hjälp av dofter de inte gillar.

– Jag planterar vitlök tillsammans med rosor och lökar eller dränker in oasis i blodmjöl och ammoniak och hänger upp på pinnar.

Chili och kiss

När Mia Millberg har något hon vill skydda tillfälligt - till exempel om hon stylar en trädgård inför en husvisning - skyddar hon växterna med chili eller tabasco.

Mia Millberg, trädgårdsmästare. Foto: Privat
Mia Millberg, trädgårdsmästare. Foto: Privat

– En gång hade jag gjort ett blomsterarrangemang i krukor till en kund, och under natten innan visningen var rådjuren där och åt upp alltihop, och då var det bara att göra om allt! Men sprutar man tabasco på blommorna blir det starkt för en liten mule. Kom ihåg att spruta på nytt när det har regnat.

En annan doft som är avskräckande för rådjur är urin - då särskilt från handjur och människohanar.

– Sedan vi skaffade hund har vi inte haft rådjursbesök i trädgården. Människourin kan man samla i ett kärl och hälla ut på lämpliga platser om man inte vill gå ut och skvätta i trädgården.

Gula blommor

Ett annat alternativ är att helt enkelt sluta fresta genom att välja bort sådant de älskar att äta och i stället odla det de inte gillar.

– De älskar tulpaner, men gillar till exempel inte påskliljor alls. Gula blommor är generellt mindre åtråvärda för dem än röda eller rosa. En gång planterade jag lökar i krukor nere vid vägen, och tulpanerna blev uppätna direkt, men narcisserna var orörda.

Om du plågas väldigt av rådjuren - gör för all del inte en Runar, utan vänd dig till kommunen - de kan i vissa fall skjuta av rådjur som är alltför besvärande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.