Råd för ett giftfritt hem

ANNONS
|

Kemikalier har blivit en del av vår vardag. Varje år framställs flera hundra miljoner ton världen över, och uppfinningsrikedomen inom industrin verkar vara outtömlig. Nya ämnen strömmar ut på marknaden, bara i Europa används mellan 30 000 och 40 000 ämnen kommersiellt. Men förutom att de till exempel förhindrar att bränder plötsligt uppstår eller att kläder möglar kan de vara hormonstörande, starkt allergiframkallande, giftiga för miljön och till och med orsaka cancer.

Barn känsligare

Särskilt vaksam bör man vara med barn, eftersom de är mer känsliga för kemikalier än vuxna. Till exempel kan hjärnan, immunförsvaret och fortplantningsförmågan skadas.

ANNONS

Författaren och journalisten Katarina Johansson har skrivit böckerna Badskumt, som handlar om kemikalier i kosmetika och hygienprodukter, och Den onda badankan, där fokus ligger på kemiska ämnen i leksaker, kläder och möbler.

- Jag kände att det fanns en kunskapslucka, både hos mig och hos andra föräldrar, förklarar hon, och säger att hon blivit en betydligt mer medveten konsument. Till exempel drar hon sig inte för att fråga i butiken om det kemiska innehållet.

- Jag är inte lika nojig längre utan har blivit bättre på att välja och välja bort saker.

Finns i det mesta

Så länge kemikalierna finns i olika flaskor och burkar - som i färger, rengöringsmedel och lim - har vi hyfsat god chans att undvika dem. Det är betydligt svårare med de som finns i prylar, kläder och möbler.

Det kan exempelvis vara antibakteriella ämnen i kläder som ska ta kål på svettbakterier. Men kemikalierna följer också med tvättvattnet ut och hamnar så småningom i våra vattendrag där de dödar viktiga mikroorganismer.

Andra exempel är antimögelmedel, antiskrynkelmedel och giftiga färger i textilier. De kan ge allergiska reaktioner och vara hormonstörande. Plaster som innehåller ftalater, det vill säga mjukgörare, kan också påverka våra hormoner.

ANNONS

Begagnat bättre

Katarina Johansson köper numera ofta begagnade barnkläder och möbler. Hon väljer nästan helt bort saker av plast. Näsan har blivit ett viktigt hjälpmedel - är lukten plastig, kemisk eller parfymig börjar larmklockan att ringa.

- Ett annat bra råd är att fråga i butiken vilka kemikalier varorna innehåller. Dels för att få veta, dels för att de ska bli medvetna om att det finns konsumenter som ställer krav. På så sätt får vi bättre produkter.

- Jag tycker inte att det ska vara konsumenternas ansvar, utan att de grejer som vi köper ska vara okej. Men tyvärr är det inte så.

FAKTA: Råd för ett giftfritt hem

Tvätta nyinköpta kläder innan de används eller köp begagnade kläder, lakan och textilier. Rena naturmaterial som bomull, ull och trä är bättre än syntet.

Vissa ftalater (mjukgörande ämnen i plast) är skadliga för hälsan och förbjudna i leksaker och barnvårdsprodukter, men inte i kläder och skor. I begagnade kläder med plasttryck kan ftalater finnas kvar.

Mycket elektronik - tv, dator, stereo och så vidare - är behandlad med flamskyddsmedel. Låt nyköpta produkter stå på i en vecka och vädra i rummet under tiden. Då bör de flyktiga ämnena ha försvunnit.

ANNONS

Fråga efter miljömärkta textilier, elektronikprodukter och rengöringsmedel. Svanen, Bra Miljöval, EU-Blomman och TCO Office Furniture är några av märkningarna.

Kemikalier binds ofta i damm - dammsug och dammtorka ofta!

Fråga i butiken vilka kemikalier som använts i tillverkningen av en vara. Om det gäller ett särskilt giftigt ämne ska du få svar inom 45 dagar. I den europeiska kemikaliemyndigheten Echas kandidatförteckning listas särskilt giftiga ämnen.

På EU-kommissionens webb finns informations- och varningssystemet Rapex för leksaker och andra produkter som har återkallats eftersom de är farliga.

Källa: Katarina Johansson och Kemikalieinspektionen (TT)

FAKTA: EU:s kemikalieregler

Inom EU finns en gemensam lagstiftning, Reach, som reglerar användningen av kemiska ämnen. Särskilt farliga ämnen som förbjudits inom EU får till exempel inte användas i EU-tillverkade varor som kläder, möbler och leksaker.

Det finns specialregler för bekämpningsmedel, kosmetik, livsmedelstillsatser och så vidare.

Reach reglerar inte i någon större utsträckning vad som finns i varor som importeras från länder utanför EU. Inom vissa områden, som elektronik, är majoriteten av varorna tillverkade i Kina och Sydostasien. Det gör det näst intill omöjligt för konsumenter att hitta "säkra" alternativ. (TT)

ANNONS