Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/10

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pynta påskbordet

Påsken är en bra tid att pyssla och göra vårfint både inne och ute. Satsa gärna på många små dekorationer på påskbordet. Då får du upp ögonen för blommornas detaljer och mer plats för maten.

Påsken ger tid att insupa våren. Ett kreativt nöje är att pyssla med fina dekorationer, både inomhus och i trädgården.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du göra en tjusig bordsdukning behöver blommorna inte vara stora och överdådiga för att sätta pricken över i. Inte sällan upplevs höga buketter som störande när man ska prata med någon på andra sidan bordet, liksom platskrävande när maten väl ska fram. Dekorera därför hellre med många blomsterarrangemang i miniformat.

Närskåda

På lägre nivå har man möjlighet att närstudera blommorna och se dem på ett nytt sätt. En liten kvist forsythia får plötsligt synliga blomsterklockor, det som annars bara brukar ses som ett färgstarkt "ris" att blanda in bland annat. På liknande vis framträder tulpanbladens ådringar, pelargonens alla små blommor, och rosenbladens krull tydligare när man ser dem en och en.

Små vaser

Leta i skåpen där hemma efter föremål som passar, som små vaser. Äggkoppar känns givet till påsk, men även små kaffekoppar - som man ju sällan dricker kaffe ur numera - är perfekta minivaser. Små snapsglas och avecglas fungerar också bra.

För att få lite extra påskkänsla kan man spara äggskal och använda som vaser. Se till att knäcka äggen du använder i matlagningen lite försiktigt och en bit upp, så att skalet kan återanvändas efter att du sköljt ur det.

Vass kniv

Använd en riktigt vass kniv för att skära av skaften. Vissa blommor mår inte bra av att klippas av då saxen trycker ihop stjälkarnas vattenkanaler. Tulpaner är ett typiskt exempel på blommor som får betydligt längre hållbarhet om snitten görs med kniv i stället för sax.

Hämta från naturen

Påskens främsta färger är gult och rosa, men som extra detaljer är det fint att till exempel använda kvistar av vide och torrt gräs hämtat ute i naturen. Gräset snor man enkelt ihop till ett litet fågelbo i en kaffekopp och dekorerar med några urblåsta vaktelägg. De finns att få tag på i hobbyaffärer och blomsterbutiker så här års. Utomhus kan man också hämta kvistar av exempelvis forsythia som blommar i härligt påskgult. Plocka in dem så fort som möjligt eftersom de inte slår ut med en gång.

Tips

Hämta i naturen

Kvistar av forsythia, körsbärskornell eller någon annan tidigt blommande buske.

Vide.

Torrt gräs och kvistar att använda till fågelbon.

Mossa.

Bra blommor till påskbordet

De här blommorna passar bra i små vaser, koppar eller krukor på det dukade bordet:

Kvistrosor

Minipåsklilja

Pärlhyacint

Pelargon

Hyacint

Tazetter

Minipenséer

Krokus

Mer påskkänsla

Små arrangemang är bra på det dukade bordet. Här kommer några tips om du vill dekorera andra platser i hemmet och trädgården:

Satsa på en välkomnande entré. Gärna med många små krukor i grupp och olika nivåer för att få mer wow-effekt. Välj ett färgtema, men sorterna på blommorna kan variera. Gult, vitt och rosa, samt fågelbon förstärker påskkänslan.

Pynta träden med påskägg eller fjädrar.

Gör arrangemang inomhus på ett sidobord eller en byrå. Här kan du också ställa många saker ihop och arbeta med olika höjder. Använd gärna kvistar och mossa för att få en naturlig prägel.

Anna Lefvert/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.