Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/24

Privat ö till salu – för 27 miljoner

Har du funderat på att köpa en privat ö med egen sandstrand och tennisbana? Då är det bara att plocka fram den stora plånboken. Just nu ligger Gullstensön ute – för 27 miljoner kronor.

– För att vara västra Sverige tycker jag att detta är helt unikt. Det går en del hus för liknande summor i Göteborg, men här får du en egen ö också, säger Stefan Essunger, fastighetsmäklare på Skeppsholmen Sotheby's international realty som säljer fastigheten. 

Läs mer: Mellangården i Astrid Lindgrens Bullerbyn är till salu

Den lilla ön Gullstensön i Viaredssjön väster om Borås ligger ute för försäljning och har lockat många nyfikna att spana in huset på nätet. Den exklusiva fastigheten på knappt 10 000 kvadratmeter, inklusive vattenareal, nås genom en privat bro från fastlandet och tomten rymmer tre bostadshus med garanterad sjöutsikt. 

Byggdes 1906

Men det kostar för den som vill ta del av lyxen. Utgångspriset ligger på 27 miljoner kronor. 

– Jag kan tänka mig att den som köper fastigheten har mycket pengar och reser mycket både privat och i jobbet. Men om man tittar på vad fastigheter har gått för i närheten så var det en tomt som såldes för tio miljoner och i närheten var det ett hus som säldes för femton miljoner, säger Stefan Essunger. 

Privat tennisbana och egen strand

De tre bostadshusen har totalt 17 rum och kök tillsammans och huvudbyggnaden byggdes i början av 1900-talet. På ön finns en privat tennisbana, en egen liten sandstrand och ett båthus. Eventuella gäster kan släppas in på bron på fastlandet som öppnas från ön. 

Läs mer: Kung Gustaf V:s gamla sommarhus på Särö i Kungsbacka är till salu

Sedan det lades ut för försäljning har intresset varit stort, enligt Stefan Essunger. 

– Jag fick mejl från vår marknadsdirektör som sa att vi aldrig har fått så mycket klick på ett hus, säger han. 

Lyxen lockar till klick

Exklusiva hus med sjöutsikt lockar många svenskar att klicka in sig bland bostadsannonserna. I början av maj var en villa på Särö den mest klickade annonsen på bostadssajten Hemnet. 

Det finns dock alternativ för den som längtar bort från lägenheten, men inte har några miljoner över. I Italien till exempel ger staten bort 103 övergivna gårdar och slott för att locka turister till mer avlägsna delar av landet.

Men det finns ett motkrav. Entreprenörerna som tar över måste visa en seriös plan kring hur byggnaderna ska göras tillgängliga för turister. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.