Prisad färgglad kub i Hovås

ANNONS
|

Nedsprängt i en liten skogsbacke alldeles nära Säröleden är Snowberry Hill som ett modernistiskt utropstecken bland de mer ordinära husen. GP Bostad har besökt huset i Hovås som häromåret fick pris för Göteborgs bästa byggnadsverk.

Den svarta kubistiska framsidan lättas upp av de klara färgerna på balkongerna och har säkerligen fått många förbipasserande att höja på ögonbrynen. Några som definitivt uppmärksammat byggnaden är juryn i Per och Alma Olssons fond som sedan 1965 delat ut pris till Göteborgs bästa byggnadsverk. 2013 föll valet på Snowberry Hill med motiveringen:

"Som en sällsynt svart juvel, inbäddad i grönska från skira snöbärsbuskar, ligger det strama kubistiska bostadshuset, förgyllt med balkonger och terrasser i klara, varma färger. Ett hus som i sin komposition av mörker och ljus, mjukt och hårt, nattens svärta och den soliga palettens ljuva kolorit, blir till den glädje och tjuskraft riktigt bra arkitektur kan ge."

ANNONS

Toktam Bagheri och Kasra Haghighi har bott här sedan . De har en av de stora etagelägenheterna på 137 kvadratmeter. Innan de flyttade hit bodde de i Johanneberg.

– Vi ville ha en helt ny lägenhet och vi föll för att den här var helt färdig. Den har högt i tak vilket var viktigt och den var ljus, säger Kasra.

Lägenheterna i Snowberry Hill är alla modernistiska med vita väggar, betonggolv målat med grå epoxifärg, 2,73 meter i takhöjd, hela glasväggar och inga lister eller foder. Allt värms med bergvärme och frånluftsvärmeväxlare. Toktam och Kasra ville göra vissa anpassningar av sin lägenhet när de flyttade in. De bad om att bastun på nedervåningen skulle bli en walk-in-closet och de satte in en garderob med skjutdörrar i hallen. På övre plan har de ett allrum kombinerat med kök, sovrum, badrum och ytterligare en walk in closet. På nedre plan har lägenheten gästrum, arbetsrum, badrum och vardagsrummet som är vänt mot framsidan på huset.

– Vi har en liten trädgård framför, det är fint med det stora fönstret och här i vardagsrummet är det mycket fint att sitta och titta, säger Toktam.

Lägenheten har också en balkong, två uteplatser och ett trädäck.

ANNONS

– I somras solbadade vi och åt frukost på däcket, det har en vacker vy mot skogen i öster, säger Toktam.

Både Toktam och Kasra är dataingenjörer. De träffades redan som studenter i Iran, tog ingenjörsexamen båda två och drev sedan ett företag tillsammans innan de för nio år sedan flyttade till Sverige för att vidareutbilda sig till civilingenjörer på Chalmers. För att matcha husets industrikänsla möblerar paret mest med svenska möbler.

– Det är en utmaning att ha möbler som passar med lägenhetens interiör, säger Toktam.

Men efter att ha varit i lägenheten ett tag upptäcker man att det finns många inredningsdetaljer från Iran. I vardagsrummet där Toktam och Kasra brukar sitta och titta på tv och dricka te, finns till exempel två iranska handknutna mattor som Kasra fick av sin far i samband med doktorsexamen på Chalmers, en ligger på golvet och den andra med bildmotiv hänger på väggen. Kasra visar olika föremål från hemlandet, som ett fat av koppar med emaljmönster från parets hemstad Mashhad, Iran näst största stad som har nära tre miljoner innevånare.

– Det är viktigt för oss att ha saker från Iran här i lägenheten, säger han.

Några som också varit med från början är Johanna Davéus och Carl Fischer. De köpte i princip sin tvåa på 60 kvadratmeter som ett skal och ritade tillsammans med byggarna upp hur de ville ha lägenheten.

ANNONS

– Vi ville flytta ut från stan och det var mer slump att vi hittade den här lägenheten. En kompis såg den på internet och när vi väl var här och kolla kände vi att den var perfekt, säger Johanna Davéus.

Carl fyller i:

– Det är betydligt skönare att gå ut med vår bordercollie här än inne i stan. Här tar bebyggelsen slut, alldeles bortanför ligger en hästgård och ett naturområde med Oxsjön finns alldeles bakom oss. Och rakt ned mot havet ligger Amundön, säger han.

Johanna och Carls kök var planerat som en kokvrå i hallen, men Johanna och Carl valde att flytta köket till vardagsrummet och göra det till allrum.

– Det skulle varit ett renodlat vardagsrum, kanske med en liten matvrå, men vi gillar att ha allt i ett, säger Carl.

Köket har de planerat själva, allt är integrerat, med inbyggd diskmaskin, kyl och frys. Tvättmaskin och torktumlare är dolda bakom skåpdörrar i hallen. Köket är från HTH, liksom skåp och den egenkonstruerade specialbyggda hylla mellan köket och hallen som rymmer delar av Carls vinsamling.

– Det är kul att samla på lite hyfsade viner, men det är bara en hobby, säger han.

ANNONS

Badrummets pärla är betongbänken på ett halvt ton, specialdesignad av Wingårdh Arkitektkontor som ritat huset. Liknande bänkar finns i alla badrummen i huset. Kranen från märket Vola, design Arne Jacobsen, är gul och matchar färgen på balkongen.

– Men det bästa är duschen, en femtio centimeter stor regndusch, säger Carl.

Utanför sovrummet har Johanna och Carl en balkong med morgonsol. Den stora balkongen i söderläge på husets framsida är som ett extra rum på tio kvadratmeter.

– På sommaren är den helt underbar att ha, säger Johanna.

ANNONS