Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plantera vårens blomprakt nu

September är en bra månad att sätta tulpanlökar, det är milt och fuktigt och löken hinner rota sig innan det blir kallt. Å andra sidan kan man plantera tulpaner så länge det går att gräva i jorden. De är inte kinkiga.

Tulpanen är en av de vårblommande lökar som vi svenskar absolut inte kan vara utan. Så fort julen är över fyller vi våra hem med krispiga tulpaner i vas och när våren kommer vill vi ha dem i rabatten. Då är det dags att tänka på att plantera nu.

De flesta tulpanlökar som vi köper odlas på stora fält i Holland och skördas där på sensommaren. Helst ska de vara purfärska när de når oss så att de inte ens hinner märka att de bytt land.

Poppis världen över

Tulpaner är populära över hela världen, men favoriterna skiljer sig åt i de olika länderna. I Skandinavien gillar vi ljusrosa, liljeblommande sorter med korta skaft, medan tyskar och amerikaner föredrar stora röd- och gulblommande. I södra Europa vill man gärna ha enkla senblommande sorter medan ryssarna föredrar fransiga papegojtulpaner.

Mjuka pasteller

Eric Breed som kommer från en holländsk familj av lökförsäljare hävdar att holländarna själva helst vill ha billiga tulpaner, kanske för att de har så många av dem.

- Det är stora skillnader mellan nationaliteterna, skandinaverna föredrar till exempel mjuka pastellfärger, säger han.

Historiska tulpaner

På fälten vid lökmuséet Hortus Bulborum i Limmen i Holland finns i dag en unik samling med 4 000 vårblommande, historiska sorter. De blommar där varje år som en påminnelse om hur de första tulpanerna såg ut som kom till Europa. Äldst är Duc Van Tol som kan spåras ända tillbaka till 1595.

FAKTA/Plantera tulpaner i höst

+ Sätt varannan lök upp-och-ned och förläng blomningen. Knepet fungerar bara första året, sedan vänder sig tulpanlöken rätt av sig själv under jorden.

+ Lyft upp en torva av gräsmattan, luckra jorden under och lägg ut löken. Lägg tillbaka grässvålen över lökarna och njut av en blommande gräsmatta till våren.

+ Om du tycker att den vissna blasten ser trist ut så plantera löken i en korg som lyfts upp efter blomning och får vissna ned i skymundan, för att sedan planteras tillbaka när hösten kommer.

+ Sorken gillar också tulpaner så passa på att sätta alliumlökar runt din tulpanbädd - dess doft får sorken att hålla sig borta. (TT Spektra)

Favoritställen att besöka

+ Enköping har planterat mycket lökar i sina parker. Passar fint ihop med deras perenna rabatter.

+ Tivoli i Köpenhamn har under flera år satsat på tulpaner. Varje höst får köpenhamnarna vara med och plantera tulpaner på Tivoli. Som tack får de en lök med sig hem.

+ Keukenhof, som betyder köksträdgård, är Hollands kanske mest kända utflyktsmål på våren när hela parken blommar med sju miljoner tulpaner och andra lökväxter på 32 hektar.

+ Hortus Bulborum i Limmen i Holland har fält med gamla löksorter att inspireras av. (TT Spektra)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.