Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild: Scanpix

Ostädad lägenhet kan bli dyr

Det lönar sig att själv anlita en städfirma när man flyttar. Om hyresvärden måste göra det kan det bli nästan dubbelt så dyrt.

Bakom spisen och i vattenlås – när du flyttar ska det vara skinande rent i alla skrymslen och vrår av lägenheten. Om inte, kan hyresvärden kalla dit ett städföretag och skicka räkningen till dig. De kommunala bostadsföretagens organisation Sabo har just kommit ut med nya nyckeltal för hur mycket värden kan debitera om hyresgästen som flyttar inte har städat efter sig.

– Det är helt frivilligt för bostadsföretagen om de vill använda nyckeltalen, men vi vet att väldigt många gör det, även många privata fastighetsägare. Fördelen är att det är enklare och snabbare än om man ska fakturera den faktiska kostnaden i efterhand. Det kan ta månader innan det blir reglerat, säger Peter Sundqvist, statistikansvarig på Sabo, till Hem & Hyra.

Enligt nyckeltalen kostar det cirka 4 600 kronor att flyttstäda en trea på 75 kvadratmeter. Då räknar man med tolv timmars arbetstid á 365 kronor, plus material.

Skulle man däremot anlita en städfirma själv kommer man undan med nästan hälften så mycket, 2 400 kronor. Allt enligt en undersökning som Hem & Hyra gjorde i höstas då man kollade priser för flyttstädning.

Förklaringen bakom prisskillnaden är rutavdraget. Den gör att privatpersoner bara behöver betala halva arbetskostnaden.

– Hyresgästen får göra rutavdrag, men inte bostadsbolaget, så det blir ju lite skillnad. Därför kan det vara ett bra tips att anlita en städfirma om man inte vill städa själv, säger Peter Sundqvist.

Så mycket kostar värdens städning:

Lägenhet, antal rum       Yta, cirka        Total städkostnad

1 rum och kök                40 kvm                2 710 kronor

2 rum och kök                60 kvm                3 485 kronor

3 rum och kök                75 kvm                4 580 kronor

4 rum och kök                90 kvm                6 060 kronor

5 rum och kök                115 kvm               6 820 kronor

Källa: Sabo

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.