Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ordlista: Vad betyder mäklarspråket?

Vad är en oslipad pärla? Hur ser det perfekta förstaboendet ut? Och hur långt är egentligen ett stenkast? GP reder ut begreppen på bostadsmarknaden.

Bostäder är en bristvara i Göteborg, samtidigt som det ständiga flödet av bostadsannonser aldrig tar slut. Men hur ska man hitta rätt när vartenda objekt är charmigt, har potential och ligger perfekt?

GP har pratat med den västkustbaserade fastighetsmäklaren Åsa Larsson, som också skriver på bloggen Mäklarvardag. Hon säger att det är svårt att ge handfasta och generella råd, eftersom bostadsannonser är subjektiva och beroende av den enskilde mäklarens intryck och ärlighet. Men det finns ändå saker som kan vara värda att tänka på.

- För det första måste man ha i åtanke att det är en säljbeskrivning man läser. En bostadsannons är ju egentligen en säljtext som vilken annan annons som helst, säger hon.

Hur ska man läsa en bostadsannons då?

- Ibland kanske man inte bara ska titta på det som står i annonsen, utan även det som inte står. Står det att något ligger i lugnt läge i en återvändsgränd så är det förmodligen väldigt lugnt. Står det inte lugnt läge så kanske det är ett väldans liv, även om det naturligtvis inte behöver vara så. Det beror ju på objektet. Men det kan nog vara bra att försöka läsa lite mellan raderna och inte bara stirra sig blind på det som står.

När allt är charmigt och ligger nära det mesta – hur ska man veta vad som stämmer?

- Det finns ju väldigt många uttryck som används ganska slentrianmässigt, "ett stenkast" till exempel. Jag tror inte det är ofta som mäklaren faktiskt kan kasta en sten till den plats man syftar på. Jag provade faktiskt att göra det innan jag använde det uttrycket senast. Man ska nog göra lite research själv – kolla kartor och så. Det är ju ganska enkelt i dag med internet.

Värdeord då – vad är fint och vad är mycket fint?

- Det är såklart en subjektiv bedömning. Jag kanske tycker att något är jättefint, någon annan tycker att det är fint och du kanske inte tycker att det är fint. Det viktiga är ju att man som mäklare kan stå för sin beskrivning när det är visning.

- Man vinner ju inget på beskrivningar som inte överensstämmer med verkligheten. Det är ingen idé att lura dit folk som sedan blir besvikna, det försämrar ju bara utsikterna att sälja.

Kan du ge något exempel?

- Jag hade ett hus som låg precis vid en väg. De som bodde där trivdes jättebra med det och tyckte att det gav lite liv, medan de flesta som kom på visning inte tyckte att det var särskilt behagligt. Till den annonsen bad jag fotografen få med att det går en väg där, så att inte folk kommer och säger "men, går det en väg här?". Sådant tycker jag man måste vara ärlig med.

   

GP och Åsa Larsson hjälper dig att tyda begreppen

Orginalskick – Antagligen förknippat med en hel del renovering beroende på byggår.

Med potential – Krävs förmodligen någon typ av ganska omfattande åtgärd.

Visst renoveringsbehov – Innefattar betydligt mer än att bara byta tapeter.

Något för den händige – Omfattande renoveringsbehov.

Oslipad pärla – Troligtvis ett totalrenoveringsobjekt.

Yteffektiv – Liten och sannolikt ganska trång lägenhet.

Spännande färgsättning – Förmodligen inga färger som Kålle och Ada hade valt.

Vuxen trädgård – Röjsåg är förmodligen ett bra inköp.

Gångavstånd – Max en kvart, "men det kan säkert variera från fem minuter till en halvtimme".

Ett stenkast – Vanligtvis längre än att man kan kasta en sten, men kortare än gångavstånd.

Perfekt förstaboende – Liten etta med kokvrå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.