Odlingsglädje på balkongen

ANNONS
|

Intresset för att odla har exploderat de senaste åren. Många vill äta egenproducerade grönsaker, både för smakens, miljöns – och själens skull. Forskning från bland annat Lunds universitet har visat att människor sätter ett stort värde på att bo, vistas och arbeta i grönska. Det är livsbejakande att se växtkraften och årstidernas växlingar.

Har man möjlighet att odla i pallkragar eller i stora grönsaksland på tomten är det förstås en lyx. Men det går att få ut förvånansvärt mycket bara av en balkong.

– Allt bladgrönt som olika salladstyper, spenat och kryddväxter fungerar jättebra. Men även squash och tomater är balkongvänligt. Sådant som växer under jord, däremot, som större rotsaker är knepigare. Men det går. Potatis funkar till exempel utmärkt att odla i hink, säger Niklas Hjelm.

ANNONS

LÄS MER: Konsumenttest: Bästa grillen till balkongen

Han är en entusiastisk odlare som brinner för att sprida den gröna glädjen. Han är ordförande i den ideella föreningen Hemmaodlat som har som mål att så många som möjligt ska kunna odla – även de utan balkong.

– Vi jobbar mycket med så kallad hydroponik där man odlar helt utan jord. I stället använder man vatten.

LÄS MER: Blogg: 6 tips för att inreda er balkong snyggast i stan

Hydroponisk odling är långt ifrån nytt, det sägs till och med att de hängande trädgårdarna i Babylon var sådana. "Hydro" betyder vatten och "ponic" är grekiskt och betyder arbeta, alltså arbetande vatten.

Två balkonger

Under den varma odlingssäsongen gillar även Niklas Hjelm att få jord under naglarna och fyller sina två balkonger med växter till bredden.

– Den ena fungerar mer som odlingsyta bara. Där kör jag mycket squash, tomater och jag har till och med hallon och vinbär – det funkar jättebra.

Den andra balkongen är också prunkande, men ska även ha plats för umgänge.

LÄS MER: Så odlar du dina egna kryddor

– Jag har en del blommor också som gurkört, lavendel och rosmarin – förutom att de är fina lockar de till sig pollinerare som behövs när man odlar jordgubbar till exempel.

ANNONS

För att lyckas med sin odling tycker Niklas att man ska börja med att fråga sig vad man vill odla och varför. Ska det gå att äta? Vilka grönsaker tycker du om? Därefter kan man undersöka om förutsättningarna för din balkong matchar det du vill odla. Tomater vill ha mycket sol och helst stå i lä, medan andra växter är mer okänsliga för väder och vind.

– Sedan gäller det att få till en bra jord. Det ska helst vara en ganska luftig och näringsrik variant. Att bland jord, torv och kogödsel brukar bli bra, säger Niklas.

Självvattnande


     Niklas kan redan skörda ruccola på sin balkongodling i Malmö. Foto: Björn Lindgren/TT
Niklas kan redan skörda ruccola på sin balkongodling i Malmö. Foto: Björn Lindgren/TT

Men vad händer med grannsämjan om man drar igång ett kladdig och gödseldoftande projekt tätt intill någon annans oas.

– Det är ingen fara. Det är så små mängder gödsel det handlar om, det luktar inte på det viset. Däremot får man ju visa vanlig hänsyn och inte spilla eller stöka ned de gemensamma utrymmena. Men en prunkande balkong brukar ju tvärtom uppskattas av grannarna.

LÄS MER: Så lyckas du med din tomatodling

Niklas Hjelm förespråkar även att nybörjaren drar upp sina plantor från frön. Men har man missat det går det förstås att åka till en bra plantskola och köpa färdiga. Men fråga gärna personalen om skötselråd.

ANNONS

– Det finns också många växtbytargrupper som man kan ha glädje av. Googla och kolla vad som finns där du bor.

Säg att man gör succé med sina växter och får en himla fart på grödorna precis lagom till den bokade veckan i Grekland. Måste man muta sina vänner för att sköta vattningen?

– Nej, det finns bra självbevattningsanordningar, till exempel bevattningsbrickor, som fungerar utmärkt. Ett bra knep för att behålla fuktigheten i en kruka är att lägga lite gräsklipp i den, säger han.

Det fungerar som gödsel också. Se bara till att klippet inte ligger direkt mot växtstammarna, då riskerar de att ruttna.

– Viktigast är att våga testa och upptäcka odlingsglädjen, säger Niklas.

Varför ska man odla på balkongen?

Det finns många anledningar till varför man ska odla på balkongen. Men förutom att det är kul och gott är det här mina topp 3:

1. Balkongen blir en grön oas för pollinerare.

2. Att odla på balkongen är bra terapi för stressade stadsbor.

3. Kunskap om jorden ger medvetenhet och respekt för livsmedel.

Utnyttja ytan till max

Så får du plats med både odling och umgänge på balkongen. Här följer några bra tips:

  1. Utnyttja hörnen med hjälp av speciella hörnkrukor. Köper du tåliga varianter kan den stå ute över vintern vilket innebär att man faktiskt kan odla både perenner och buskar i dem. Även små prydnadsträd kan fungera. Tänk bara på att använda bra urnjord och att vattna och gödsla betydligt oftare än om du hade haft växterna i rabatten.
  2. Välj nätta utemöbler som går att fälla ihop. Bord som man kan fälla in är praktiskt när fikat är undanstökat och växterna ska ses om.
  3. Om det finns ett tak på balkongen är olika amplar en fin lösning. Hängande slingerkrasse gör sig bra.
  4. Många butiker har ett brett sortiment av odlingslådor av olika modeller och storlekar. Välj en som passar ditt utrymme och varför inte komplettera med en spaljé i bakkanten av lådan. Spaljéer finns att köpa i handeln, men man kan även tillverka sitt eget klätterstöd av bambupinnar, läkt, snören eller metalltråd.
  5. Glöm inte belysningen. Det är mysigt att kunna sitta på sin balkong även när mörkret faller. En ljusslinga skapar fina effekter när den belyser bladverk och fasad.

Växttips för balkongodlaren

  1. Passionsblomma (Passiflora caerulea), snabbväxande och lättskött med sanslösa blommor i violett och vitt.
  2. Klockranka (Cobaea scandens), en klätterväxt, med klockformade blommor i purpur eller vitt och ett bladverk som är tätt och dekorativt.
  3. Pelargonen – finns i alla tänkbara färger och blommorna kan vara enkla, halvfyllda eller fyllda. Ett exempel är ’Black Velvet Coral’ med nästintill svart bladverk, annars är somriga Mårbacka-pelargoner ett alternativ.
  4. Lobelia eller buskmargerit.
  5. Alla sorters kryddväxter. Timjan, rosmarin, salvia och mynta.
  6. Körsbärstomater.
  7. Chiliplantor.
  8. Lågväxande bönor.
  9. Plocksallad.

Fakta: Hemmaodlat

Hemmaodlat är en allmännyttig ideell förening från Malmö. Föreningen driver verksamhet i ekostaden Augustenborg där de har ett odlingscenter. De håller kurser och utbildningar för alla som vill odla grönsaker hemma. De ordnar studiecirklar via studiefrämjandet men även helgkurser löpande under året. Läs mer på Hemmaodlat.se

Källor: Blomsterframjandet.se, Odla.nu, Niklas Hjelm, Odla for dummies

ANNONS