Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Odla på balkongen – här är årets trender 2017

Att påta i jorden är avstressande i vår uppkopplade vardag. Nybörjarodling på balkongen hör till årets trender, och bland frönyheterna märks kombinerade tomat- och potatisplantor. "Det är härligt att omge sig med gröna växter och äta hemodlade grönsaker”, säger Malin Hidesäter på Blomsterfrämjandet.

I dag är odling och trädgård inte längre bara ett fritidsintresse för några få entusiaster, utan en stor trend som syns både i inredning och mode. Allt fler börjar odla. Det spår Blomsterfrämjandet som har spanat på det kommande årets trender tillsammans med Elmia Garden.

– Trenden med gröna växter i inredningen har vi sett ett tag, monstera finns överallt, precis som ampellilja och ormbunkar. Jag tycker själv jättemycket om ormbunkar. De finns i många olika storlekar och den är lättskött - den bara växer på, säger Malin Hidesäter, som är projektledare på Blomsterfrämjandet.

Blommor i flödet

Under året kommer allt fler icke-frälsta att börja odla när intresset når en bredare publik, enligt trendanalysen.

– I alla våra flöden i sociala medier ser vi det gröna och blommiga, och det tillför något i den stressade värld som vi lever i. Det ser så mjukt, härligt och nyttigt ut att omge sig med gröna växter och äta hemodlade grönsaker, säger Malin Hidesäter.

Hon hoppas att fler kommer att använda sina balkonger.

– Det är så få som tar vara på den ytan, som är alldeles förträfflig för tomater och kryddor. Det är så lätt att odla där med enkla medel. Alla är ju inte storodlare från början, det räcker med en liten kruka så kanske intresset växer.

Kameleontblomma

En annan trend är innovationer som kopplar ihop natur och teknik. Till exempel tomtato, som har både tomat och potatis i samma planta - först skördas tomaterna, och när tomatsäsongen är över är det dags att ta upp potatisen! Andra roliga nyheter är petunian 'Night Sky', vars blommor ser ut som en stjärnhimmel, och småpetunian Cameleont som skiftar färg beroende på temperatur och ljus.

– Det tar ganska lång tid innan sådana här nyheter når ut till handelsträdgården, men det är roligt att det experimenteras, och jag som har jobbat länge med växter tycker det är kul när det kommer något nytt, säger Malin Hidesäter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.