Blåbärstryns bär påminner om vanliga blåbär, men har en melonliknande karaktär.
Blåbärstryns bär påminner om vanliga blåbär, men har en melonliknande karaktär.

Odla något udda - smaka något nytt

ANNONS
|

Det är inte svårare att odla medeltida mispelträd och blåkorvsfrukter än vinbär eller jordgubbar - men det är roligare och smakar extra spännande.

"Blott Sverige svenska krusbär har". Visst är det trevligt med de klassiska trädgårdsbären, men hallonbuskar och plommonträd i all ära - någon gång kan det vara kul att prova något annat.

- Man får en unik chans att hitta en ny smakupplevelse. När man skördar sin minikiwi vet man att den inte finns på Ica, utan bara i den egna trädgården, säger Anders Kjellsson, som är landskapsingenjör och författare till boken Skörda nya smaker.

Han tycker att svensken ofta har en tillbakablickande och romantiserande syn på trädgårdsodling.

ANNONS

- Man vill ofta ha det grannen har, och man fantiserar om mormors rosenträdgård. Men hur kan man låta bli att vara konservativ om man inte får nya impulser? För den äldre generationen är trädgårdsskötsel bara ett sätt att koppla av och njuta på fritiden, men det håller på att ändras. Det kan också vara en väg till häftigare smakupplevelser och ekologiskt tänkande, säger han.

Börja med blåbärstry

Det är egentligen inte svårare att odla något man inte hört talas om än en vanligare växt, menar Anders Kjellsson.

- Trädgårdsskötsel är ingen superkunskap, det är samma principer som upprepas oavsett vad man odlar. Och det finns inget steg ett-två-tre, du måste inte börja med att lära dig en sak för att sedan gå vidare till nästa, säger han.

För den som vill odla något ovanligt, och ändå börja med ett säkert kort, rekommenderar Anders Kjellsson blåbärstry. En buske vars bär påminner om vanliga blåbär, men har en melonliknande karaktär, och smakar syrligt, sött och aromatiskt på samma gång.

- Det ger frukt redan första året och får tidigt mogna bär, och det är hur enkelt som helst att lyckas med. Man kan föröka den själv genom att ta sticklingar - nu mitt i sommaren är den perfekta tiden för det.

ANNONS

Blåkorvsbusken konstigast

Pappersmullbär eller päronkvitten kanske inte är standard på den lokala plantskolan, men de flesta större plantskolor har kontakt med grossister och kan ta in det man vill ha. Det är bra att ha det latinska namnet så att man är säker på att få rätt, tipsar Anders Kjellsson.

Av alla udda växter tycker han själv bäst om vinhallonen.

- Busken är som ett mellanting mellan hallon och björnbär och ger jättefina, syrliga och aromatiska frukter i stora klasar. Busken är vacker även på vintern med sina röda behårade grenar som lyser mot snön.

En del växter ser mer ut som aliens än ätbara ting - allra konstigast är narrbusken, eller blåkorvsbusken som den också kallas. Frukterna ser ut som blå korvar och rymmer något som närmast kan liknas vid en slemmig blå larv.

- Den är helt klart mest freaky, på svenska heter den också död mans fingrar - inte så säljande! Men den smakar jättegott, lite som honungsmelon, säger Anders Kjellsson.

FAKTA/Prova något nytt

Bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia)

Tål soliga till ganska skuggiga lägen och ger fina bär redan i juli. Den kan användas som häck, solitär eller litet träd. Bären är i blåbärsstorlek och sitter på långa skaft. Smaken är söt och aromatisk. Det går bra att göra sylt av bären. Tillsätt gärna citronsyra som balanserar sötman.

ANNONS

Höjd: 3-4 meter efter 5-10 år.

Härdighet: Zon 1-6.

Mahonia (Mahonia aquifolium)

Växer ofta självsådd i en häck av något annat slag. Bären är sura men med en arom någonstans mellan björnbär och blåbär. De färgar starkt blårött och ger fin färg till sylt på andra bär. De stora kärnorna bör silas bort. De intensivt gula nektardoftande blommorna kan användas i stället för fläderblommor i saft.

Höjd: 1,5 meter efter 10 år.

Härdighet: Zon 1-4.

Minikiwi (Actinidia arguta eller Actinidia kolomikta)

Hårlösa extremt söta och aromatiska frukter. De är tvåbyggare, och det kräver att man odlar både han- och honplantor. De blommar tidigt i ålder, på fjolårsveden, och ofta sitter det bär på plantorna redan i plantskolan. Om den växer soligt byter spetsarna på bladen färg och blir marmorerade i vitt och rosa. Frukterna kan skördas genom att man försiktigt skakar rankan så att de rasar ned på ett utlagt lakan.

Höjd: 5-6 meter efter 10 år.

Härdighet: Zon 1-4.

Japansk valnöt (Juglans ailanthifolia 'Cordiformis')

Härdigare än de vanliga valnötterna som växer på sydligare breddgrader. Ett ympat valnötsträd ger skörd efter några år, ett frösått efter 10 till 15 år. Trädet har ett tätt bladverk som ofta skuggar ut vegetation under trädet. Vill man vara riktigt säker på god skörd krävs det att man sätter två valnötsträd i närheten av varandra. Träden har både han- och hon blommor men på det enskilda trädet blommar de sällan samtidigt.

ANNONS

Höjd: 5-8 meter efter 10 år.

Härdighet: Zon 1-3.

Myskmalva (Malva moschata)

Blommorna är otroligt milda i smaken och gör sig bra i vilken sallad som helst där de kan bidra med lite färg. Malvan är en europeisk art och växer vilt över hela Europa, så även i Sverige. Det krävs inte mycket för att odla myskmalvor. Börjar man med en har man snart hundra om man inte rensar undan frösådderna. De blommar oftast först andra året, så man har gott om tid på sig att förhindra ett ogräsproblem.

Höjd: 1 meter.

Härdighet: Härdig perenn.

Blåbärstry (Lonicera caerulea var. kamtschatica)

Bärens smak påminner om blåbär, men de har en melonliknande karaktär och smakar syrligt, sött och aromatiskt på en gång. Bären mognar tidigt, ett par veckor innan våra vanliga blåbär. Ger ofta frukt redan i plantskolan. Extremt tåligt, och klarar allt från sol till skugga, lätta till tunga jordar och både högt och lågt pH.

Höjd: 1-2 meter efter 5 år beroende på sort.

Härdighet: Zon 1-6.

I stället för...

...hallon - vinhallon (Rubus phoenicolasius)

...äpplen - bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia)

...päron - päronkvitten (Cydonia oblonga)

...körsbär - körsbärsplommon (Prunus cerasifera)

...krusbär - krusbärskiwi eller minikiwi (Actinidia kolomikta, Actinidia arguta)

ANNONS
ANNONS