Odla med varmbänk – tips och knep

ANNONS
|

Att lägga en varmbänk innebär helt enkelt att utnyttja samma knep som de gamla trädgårdsmästarna gjorde. Färskt boxströ – halm, urin och vatten skapar tillsammans värme i en bädd som kan startas tidigt på året – men inte för tidigt, värmen från den tidiga vårsolen behövs också när groddarna börjar växa.

Anette Nilsson gjorde sin första varmbänk 1992, hemma i dåvarande villaträdgården i Sigtuna. Hon har startat Facebook-gruppen "Odla i bänk" och i dag har den nästan 1500 medlemmar. Numera bor Anette i skånska Boäng utanför Röstånga och i år fick hon rekordtemperatur i sin bänk. Som mest gick värmen upp till 70 grader inne i bädden. Eftersom man just har skaffat sig ankor på gården, passade Anette på att testa om det kunde gå att koka ägg i den heta myllan.

ANNONS

– Det gick alldeles utmärkt. Efter fyra timmar i bädden var äggen läckert genomkokta.

Knep och tips

Intresset att odla sina egna grönsaker har också skapat intresse för olika odlingsknep. Och man vill gärna komma igång så tidigt som möjligt. I södra Sverige kan det vara lämpligt att lägga sin varmbänk tidigast vecka sex, och det går bra även om det fortfarande är snö och tjäle i marken.

Det viktiga är att göra en rejäl bänk, minst 1,5 meter gånger två meter. Gräv helst ur så mycket att bädden kan ligga en bit under markytan, för att undvika eventuell tjäle. Sedan gäller det att få tag på riktigt färsk hästgödsel, helst från hästar som står på halm. Blanda hälften gödsel och hälften halm.

– Den är lika viktig som hästskiten – och den ska vara riktigt genomkissad, säger Anette Nilsson.

Då kommer man nämligen åt kvävet som behövs för den kemiska processen. Lägg alltsammans i bänken och trampa runt så att det blir en kompakt, gungande bädd. Den ska bli minst en halv meter hög.

Fukten viktig

Vattna rikligt, lägg på fönster och isolera bänken med halmbalar. Täck gärna med vass- eller trasmattor också för att förhindra att värmen läcker uppåt.

Efter någon dag börjar temperaturen stiga därinne, och som högst kan den nå upp till 70 grader på en vecka. När temperaturen sjunker nedåt igen lägger man ett lager planteringsjord överst och sår sina grönsaker.

ANNONS

    Anette Nilsson kollar vilka pluggplantor som är redo att planteras ut i varmbänken. Foto: Gunnel Carlson
Anette Nilsson kollar vilka pluggplantor som är redo att planteras ut i varmbänken. Foto: Gunnel Carlson

– I år gjorde jag min varmbänk inne i växthuset som fungerar som ankhus på vintern. Men det märks att ljuset där inte räcker lika bra som utomhusljuset, säger Anette, som fick ta till extralampor för att fröna skulle gro.

Däremot behövde hon inte tillföra någon extra värme till ankorna – det räckte med den som kom från bänken.

Otålighet

För Anette handlar odlingen i varmbänk om ren längtan. Familjen Nilsson är självförsörjande på grönsaker men under vintermånaderna tryter förråden och saknaden efter de färska bladen är stor. Dessutom är det ett sätt att få börja trädgårdsarbetet, innan det är dags för vårplantering. Och magin i att se det spira tidigt.

Varmbänken ger inte bara grönt, den skapar också bra jord. Under sin tid som villaägare i Sigtuna lade Anette varmbänk varje år i rabatterna på södersidan av huset. Efter att allt var skördat på senvåren blev komposten som var kvar i bädden ren jordförbättring.

När en del av värmen har klingat av – det brukar ta några veckor – och när skörden har påbörjats är det dessutom utmärkt att starta odling av fuchsior och dahlior i den varma näringsrika jorden.

Att varmbänk är genialiskt på många vis är inget vi kommit på i dag. I den nyss utkomna boken ”Regler för Trädgårdskonsten", beskriver akademiträdgårdsmästare Johannes Gernandt redan år 1837 om hur man driver både persikor och ananas i varmbänkar: ”Uti medel af Februarii månad bör man tillreda drifkasten och lägga i dem varmt häste-strö eller spillning så djupt som gruften är.”

ANNONS

Så oavsett om du längtar efter exotiska frukter eller spenstig sallat är varmbänken vägen att gå.

Vad kan gå fel?

Problem: Bädden blir för liten. Lösning: En enkel pallkrage räcker inte, det måste till större volym för att få igång värmen. Dubbla pallkragar både på höjden och på bredden blir bättre.

Problem: Det läcker värme. Lösning: Bänken bör isoleras. Gärna med halmbalar eller med frigolit på utsidan.

Problem: Hästgödseln bränner inte, det utvecklas inte någon värme. Lösning: Den är antingen för gammal eller också saknas kvävet, förmodligen är halmen inte genomkissad. Om hästarna står på spån kan det också vara svårare att få igång processen. Även torv tar längre tid. Halm är bäst.

Problem: Det är för torrt. Lösning: Vattna gärna med hett vatten. Om värmen inte kommer igång kan man lägga hönsgödsel i en kanna med vatten, låta den stå några timmar för att få en riktig cocktail och strila vätskan över den färdiga bädden.

Vad kan man så i varmbädd?

  1. All sorts sallat och rädisor. Små morötter och vårlök går också bra.
  2. Undvik sorter med lång utvecklingstid som till exempel potatis. Bönor och ärtor som går på höjden passar förstås inte heller. Och naturligtvis inga perenner, bänken ska ju börja om igen vintern därpå.

Boktips:

"Hot beds", av Jack First (Green Books)

"Handbok för köksträdgården", av Lena Israelsson (Bonnier Fakta)

"Självhushållning på Djupadal", Gustav och Marie Mandelmann (Bonnier Fakta)

ANNONS