Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Odla dina egna kryddor

Örtagårdstraditionen har djupa rötter i den svenska myllan. Många örter kom hit för hundratals år sedan via klosterträdgårdarna som medicinalväxter. Än i dag dyker nya sorter upp och intresset för att odla sina egna kryddor blomstrar för fullt.

Vitlöksgräslök, apelsintimjan och bronsfänkål är bara några exempel på nya kryddsorter. Allt fler odlar egna kryddor och vi gör det för både nytta och nöje.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det finns ett stort intresse för att odla grönsaker, bär och kryddor just nu. Det hänger nog ihop med intresset för matlagning och hälsa, säger trädgårdsmästaren och författaren Victoria Skoglund, som driver Zetas Trädgård.

Odlad skönhet

Men det är inte bara som nyttoväxter man odlar kryddor.

- Generellt brukar man säga att man inte ska låta sina kryddor gå i blom, för då ändras smaken en aning. Men vissa kryddor kan man ju odla bara för att de är vackra, säger Victoria Skoglund.

Röd basilika

En av hennes egna favoriter är en rödbladig basilika med sortnamnet 'Yemenite'. Förutom att den har en vacker färg på bladen blommar den också med långa vackra blomstänglar i purpurrosa. Den har dessutom fördelen att inte alls vara lika känslig mot torka, vind och kyla som andra basilikasorter.

- Jag odlar den som prydnadsväxt. Klipper man ned den ganska hårt i början blir den som en tät, rund, buske med jättevackra blommor som lockar till sig bin. Men man kan självklart göra pesto av bladen också. Den får en väldigt vacker färg, säger hon.

Tål torka

Samma vackra purpurröda färg har den rödbladiga salvian, som har samma egenskaper som den vanliga silverfärgade salvian. Salvia är gott till både kyckling och fisk, och passar även att odla i perennrabatter tillsammans med till exempel lavendel och rosor. Den är ganska härdig i södra delen av landet, och den tål sommarens torka och sol bra.

Det gör även timjan, som numera finns i otaliga sorter. Bland de nyare är apelsintimjan, som doftar och smakar apelsin.

- Timjan kan man ha både på friland och i kruka. Den är väldigt torktålig och har man till exempel en soldränkt balkong där andra växter har svårt att klara hettan kan timjan vara jättebra, tipsar Victoria.

Kryddor i kruka

Även rosmarin finns i olika varianter, bland annat en hängrosmarin med ett krypande eller hängande växtsätt som kan passa bra i amplar eller urnor där den kan få hänga över kanten. Eller varför inte tillsammans med andra kryddfavoriter i en lite större kruka - som rymmer en hel liten kryddgård.

Fakta: Favoriter i kryddgården

+ Timjan: Finns i många olika varianter, en ny sort är apelsintimjan. Tål sol och torka bra, kan planteras ut på friland i södra Sverige, där den även övervintrar ute.

+ Gräslök: Perenn klassiker som nu även finns i nya sorter, bland annat vitlöksgräslök med mild vitlökssmak.

+ Persilja: Den vanliga krusbladiga sorten har fått en populär konkurrent i den slätbladiga persiljan, eller "bladpersilja" som den även brukar kallas. Inte lika stickig i munnen och dessutom ännu nyttigare än sin krusbladiga kusin. Persilja är tvåårig, men brukar fröså sig själv om man väl haft den i kryddlandet.

+ Salvia: God klassisk krydda som passar till såväl kyckling som fisk. Halvhärdig. Finns i såväl silvriga som rödbladiga sorter.

+ Oregano: Heter även kungsmynta på svenska och är mycket lättodlad och härdig. Kan till och med bli lite besvärlig i köksträdgården eftersom den sprider sig. Därför rekommenderar Victoria Skoglund att man planterar den i en plastkruka i jorden, då är det lättare att hålla den på plats.

+ Rosenrot: En nyhet i kryddlandet som ibland kallas Nordens ginseng, eftersom den lär ha uppiggande effekter. Mycket härdig och torktålig, men måste stå väldränerat.

+ Rosmarin: Medelhavsväxt som kan bli stor som ett mindre träd om den trivs. Hos oss måste den dock vinterförvaras frostfritt om man vill vara säker på att den ska klara vintern.

+ Mynta: Finns i massor av spännande sorter med olika smaker, som till exempel äppelmynta och chokladmynta. Mycket goda i såväl drinkar och bål som iste. De flesta sorterna är lättodlade perenner som gärna sprider sig.

+ Lager: Medelhavsväxt som odlas bäst i kruka eftersom den måste vinterförvaras frostfritt. Kan bli stora träd. Lagerbladen torkas och används i soppor och grytor.

FAKTA: Skörda, torka eller frys

Örtkryddor smakar mest och bäst om man skördar dem på morgonen när daggen torkat men innan solens hetta nått plantorna. Många kryddor kan man använda långt efter att man skördat dem.

Traditionellt bevarade man kryddorna genom att torka dem, kanske främst för att man förr i tiden inte hade så många andra sätt att ta till. I dag kan man även hacka och frysa de färska kryddorna. Till exempel basilika behåller sin smak bättre om man fryser bladen i stället för att torka dem. Bäst är kanske att pröva sig fram och se vad man själv föredrar. (TT Spektra)

FAKTA: Blomma eller inte?

Generellt brukar man rekommendera att man inte låter kryddorna gå i blom om man vill använda dem i matlagning. Detta beror främst på att smaken kan förändras en aning, när växten använder sin mesta energi åt att blomma. Men i bland kan det vara blommorna man vill åt, för det dekorativa värdet.

Och att växten blommar innebär inte att den blir oätlig. Tvärtom kan det vara både gott och vackert att dekorera maten med blommande kvistar av rosmarin eller basilika. Även andra blommor som pelargoner, penséer och blomsterkrasse har ätliga blommor. (TT Spektra)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.