Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Panelen på huset i Kode är behandlad med järnvitriol.

Nytt liv i gammalt fritidshus

Göteborg växer på alla håll och kanter. Tomter, nybyggda områden och fritidshus som omvandlats till åretruntbostäder är heta på marknaden. I fjol var Kungälvs kommun den största inflyttningskommunen.
- Kungälv ligger så otroligt bra! Bara 15 minuter med bilen eller bussen till Göteborg. Och snart blir det fler tåg också, säger Jonna Solberg och Peter Erlandson.

Området heter Åseby Östergård och var från början ett sommarstugeområde. Peter som växt upp i kommunen bestämde sig för att flytta tillbaka efter några hektiska år i Göteborg.

- Det var min mamma som hittade annonsen. Jag var frånskild, hade Marcus som var två år och behövde något att sätta tänderna i.

Året var 1990 och så fort Peter såg det lilla fritidshuset med sin fungerande vedspis bestämde han sig. Det här skulle han bara ha.
- Eftersom planen var att renovera var objektet perfekt. 50 kvadratmeter och en altan.

Något år senare när Jonna och Peter träffades såg allt ut som rena kaoset. Peter jobbade med att bygga om stugan och totalrenovera insidan.

- Mina kompisar sa "du måste vara bra kär för att ge dig in i det här", minns Jonna.
- Ja, inte tog hon mig för mitt flotta hus, skrattar Peter.

I dag är det inte mycket mer än just vedspisen som finns kvar av det ursprungliga. Men så har den också hedersplatsen i det livliga köket där Tindra 3, Elliot 8, Leon 10 och de tre katterna springer in och ut.

- Trots att barnen har sina rum så är de mest här nere. Det är den naturliga träffpunkten, säger Jonna.

Det grå huset med sina djärva vinklar andas rymd och funktion. Bottenplanet på 75 kvadratmeter består av hall, ett sovrum, ett arbetsrum, badrum som kombinerats med tvättstuga och köket och vardagsrummet som går i ett. Spiraltrappan i vardagsrummet leder upp till loftet på cirka 40 kvadratmeter. Här finns två sovrum och ett lekrum.

Har ritat huset själv
- 75 kvadrat är maxgräns för hur vi fick bygga och taklutningen skulle vara på 30 grader, berättar Peter som själv har ritat huset. Så har han också en bakgrund som möbelsnickare och byggnadsplåtslagare. Fast numera driver Jonna och han en reklambyrå tillsammans i Göteborg.

- Det funkar faktiskt väldigt bra att både jobba ihop och ha familj ihop. På så sätt kan man pussla som man vill och vi har förståelse för varandras arbetssituation, menar Peter.

Det underbara är att de hela tiden tycker samma. Kommer Peter med en idé så förstår Jonna exakt vad han menar och tvärtom.

- Fast en gång trodde jag att jag misstagit mig totalt, säger Peter. Vi gick runt i Danmark och jag fick syn på en jättefräck utomhustermometer. "Nej den ska vi absolut inte ha", tyckte Jonna. Sedan visade det sig att hon redan köpt en likadan klocka som jag skulle få i födelsedagspresent!

Fondväggen i sovrummet är ett annat exempel på deras samstämmighet. Jonna ville gärna måla något effektfullt och gjorde en skiss för att visa för Peter.

- Jag var osäker på om han skulle gilla idén så jag hade till och med byggt en skalenlig modell.
Men jag tände direkt, minns Peter.

Rest av Guildtiden
På 90-talet var det Tricia Guild som gällde - röda väggar, starka färger och kök med mexikanskt kakel. Fröken Olssons café hade inspirerat. I dag är allt ljust och luftigt.

- De ljusgula väggarna i köket är en sista rest av Guildtiden. Vi målade med äggoljetempera som vi blandade själva.

Nu har Peters äldste son Marcus flyttat hemifrån men när familjen var fulltalig - fyra barn och två vuxna - gällde det att pussla extra mycket med utrymmena.
- Speciellt i hallen - alla skor, alla cykelhjälmar alla ytterkläder.

Hallen har också varit Jonnas och Peters enda trätoämne. Hur skulle man kunna lösa allt funktionellt och snyggt?
- Vi har tjatat och grälat och nu äntligen är vi båda nöjda.

Den nya ytterdörren har fönster så att det kommer in mer ljus. En väggflytt har gjort att en vedspis har hamnat i hallen istället för i ett av barnens sovrum.
- Tidigare värmde den bara upp det rummet. Nu ger den värme i hela huset.

En garderob som nås både från hallen och angränsande rum har också skapats plus en massa andra praktiska finesser som den nedfällbara pallen och stället för dagens tidningar.
- Man får tänka lite båt när man bor på en mindre yta. Alla utrymmen måste användas så man kan stuva undan, säger Peter.

- Som när Leon och Elliot ville ha skrivbord i sitt rum. Vi tyckte det var onödigt att slösa med så mycket plats när de ändå alltid satt i köket med sina läxor men allt löstes genom nedfällbara skrivbord från Ikea, berättar Jonna och visar den skojiga svartvita fondväggen i pojkarnas rum som de själva varit med och målat.

Både Jonna och Peter vurmar för återvinning. Trappan i vardagsrummet kommer till exempel ifrån Aftonbladets gamla tryckeri.
- Den var alldeles svart av trycksvärta när vi köpte den.

Trappstegen av galler fixade Peter till med hjälp av almarna i Allén.
- De fick ju almsjuka på 80-talet och många togs ner så jag köpte virke därifrån och sågade till plank. På den tiden bodde jag i en vanlig lägenhet och hela källarförrådet blev fullt.

Det originella staketet på loftet har Peter tillverkat av galvaniserad armeringsmatta och almträ.
Även i köket ovanför spisen har en bit armeringsmatta kommit till pass. I nätet sitter krokar med grytor och kastruller.
- Matlagning tycker vi också är väldigt roligt!

Familjen och vänner brukar samlas på den nybyggda altanen som har en bred direktutgång från vardagsrummet, vilket ger en upplevelse av att uteplatsen är en förlängning av rummet.

Förra altanen förföll
- Tanken är att ansluta så mycket som möjligt till berget, säger Peter och berättar hur den förra altanen snabbt förföll eftersom den byggts med plank som inte var tryckimpregnerat.

- Jag ville ha trät naturligt och köpte av en handlare som fick virket direkt från Norrland. Det var jättefint men ansattes snabbt. Ett sådant misstag gör man bara en gång.

Nu ska trät sakta mörkna och smälta ihop med husets mörkgrå färg.
- Panelen på huset är behandlad med järnvitriol. Det är som Falu rödfärg fast utan pigment. Trät blir konserverat. Därför behöver vi förhoppningsvis aldrig måla om.

Jonnas pappa är också lite av en samlare och på den nygjorda uppfarten till huset har man fått användning för hans fynd - gatsten och sjöstensplattor. Gatstenen ligger i konstfulla mönster men var är sjöstenen? Jonna skrattar.

- Den har vi lagt med cementsidan upp. Sjösten är inte riktigt vår stil. Men pappa blev ändå nöjd att allt kom till nytta.

Familjens nästa projekt är att sätta upp innertak överallt.
- Vi har börjat i hallen och det blev så bra! Säger Peter.

- Sedan funderar vi på att tapetsera om i vardagsrummet, påminner Jonna.
- Och så har vi plåttaket&

Efter 18 års renoverande är hus och trädgård fortfarande ett av deras största intressen.
- Så kommer det nog alltid att vara, säger Jonna och Peter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.