Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/14

Nya trenden - pressa sommarens blommor

Sommaren är kort och blommar över snabbt. Bevara en del av grönskan genom att pressa växterna. På så sätt kan du frysa en del av sommaren.

Förr i tiden ingick det i skolundervisningen. Då skulle alla lära sig att pressa blåklint, snödroppar och andra växter. Nu har intresset för att ta in och bevara naturen blommat upp på nytt.

En förklaring kan vara att gamla skol- och växtplanscher har blivit väldigt populära som inredningsdetaljer. En annan att den uppstressade tid vi lever i har skapat en längtan efter det långsamma hantverket. Makramé, surdegsbakning och växtfärgning är bara några populära 1970-talsintressen som har blivit trendiga på nytt.

Ytterligare en orsak kan vara att många har en stark längtan till naturen.

– Vi har tappat den självklara kontakten med växterna som vi hade förr i tiden. Då levde vi mer hand i hand med naturen och använde blommor som medicin och till teer, säger Stefan Casta, författare som har skrivit boken "Humlans herbarium".

I sin bok presenterar Stefan Casta och illustratören Maj Fagerberg några av våra vanligaste vilda blommor: snödroppe, tussilago, förgätmigej, styvmorsviol och prästkrage till exempel. Tanken var att lyfta fram de vilda växterna som står i vägrenen och dikeskanten, som många inte ens lägger märke till.

– Vissa hävdar att alla blommor som inte är odlade är ogräs, men det har jag svårt att förlika mig med. Det känns lite sorgligt.

Boken fungerar också som en växtpress och ett herbarium, så att läsarna enkelt kan komma i gång och pressa sina egna växter. Stefan Casta kallar det för en "barnbok plus".

– Tanken är att den ska knyta ihop flera generationer och att far- och morföräldrar ska kunna använda den tillsammans med sina barnbarn.

Sommaren är en perfekt tid för den som vill leka Carl von Linné och börja pressa växter.

– Det låter inte så märkvärdigt, men det är himla kul. Resultatet blir så fint, dessutom är det kul att komma blommorna nära - de blir mer levande på något sätt, säger Stefan Casta.

Han har förstås flera favoritblommor. När han ombeds välja en slutar det med tre: smörblomma, blåklocka och rallarros.

– Smörblomman är väldigt tacksam eftersom den behåller sin färg så bra. Den lyser som en liten sol även när den är torkad.

– Blåklockan tappar sin färg och blir vit när den torkar, men det gör inget - den är jättevacker ändå.

– Rallarrosen, men eftersom den är så hög räcker det att pressa blommorna. Bladen kan man göra te av. Så slår man två flugor i en smäll.

Stefan Castas växtintresse väcktes tidigt. Som liten var han alltid omgiven av vilda blommor på familjens lantställe vid Vättern.

– Den känslan jag hade när jag sprang runt där och lekte som barn var så himla stark. Den har jag levt på resten av livet.

Ambitionen med boken har varit att lyfta fram den där glädjen från barndomen.

– Jag hade en kompis som gick Lärarhögskolan och som fick i uppgift att skapa ett eget herbarium. Jag minns att det skulle vara så himla noggrant, vilket gjorde att det blev tråkigt. Jag har velat ta bort det allvarliga och tråkiga och bara lyfta fram det roliga och lekfulla.

Därför vill Stefan Casta inte heller ge några pekpinnar till nybörjare.

– Det behöver inte vara på något visst sätt. Gör det på ditt eget sätt och för att det är roligt. Möjligen kan man undvika växter med alltför tjocka stjälkar eftersom det kan bli knöligt och svårt att torka.

Nu är Stefan Casta aktuell med en ny bok för barn, om fjärilar.

– Intresset för växter, fjärilar och fåglar växer stort. Det är bra om vi kan återupprätta bandet till naturen. Jag tror inte människan kan bli lycklig utan det.

FAKTA:

Så pressar du växter

• Det finns proffsiga växtpressar att köpa i hobbyaffärer och på nätet, men det är också lätt att tillverka en egen med hjälp av en trave tunga böcker eller ett par plywoodskivor och några vingmuttrar.

• Plocka fina exemplar av dina favoritblommor. Ta gärna flera av samma sort så kan du välja ut det finaste exemplaret.

• Arrangera blommorna fint innan du pressar. Se till att man ser både blommor och blad. Det kan vara fint att också ta med en del av rotsystemet. Om växten är hög kan man vika den som ett V eller N.

• Lägg växten mellan två dubbelvikta tidningspapper, läskpapper eller hushållspapper och placera i en bok eller mellan två tjocka pappskivor. Lägg flera andra tunga böcker eller annan tyngd ovanpå. Har man kvar gamla telefonkataloger är de väldigt användbara som växtpressar.

• Låt växten pressas i cirka två veckor.

• Montera växten med hjälp av ett limstift eller kirurgtejp som finns på apoteket.

Byta papper?

Förr sade man alltid att det var viktigt att byta papper under torkningen, men enligt Stefan Casta är det inget krav.

- Min erfarenhet är att det går precis lika bra utan att göra det. Risken är att blommorna går sönder om man pillar med dem för mycket, säger han.

Herbarium

Det ursprungliga herbariet var en slags vetenskaplig dokumentation av växterna.

Ett riktigt herbarium skulle ha noteringar om såväl det latinska namnet som var och när växten plockats. Helst skulle alla delar av växten vara med, även rot, frön och frukter.

Här hittar du inspiration

• Mattdesignern Gunilla Lagerhem Ullberg ligger bakom "Herbarium", en serie bilder av blommor som Gunilla har samlat och pressat. Hon har sedan arrangerat blommorna i flera lager för att skapa kalejdoskopiska och geometriska mönster. Fram till den 31 augusti ställs hennes verk ut på Nivå 125 i Båstad. www.gunillalagerhemullberg.com

• Anne Ten Donkelaar är en holländsk konstnär som gör intrikat 3D-konst av torkade blommor. www.anneten.nl

• Gemma Hayden Blest är en brittisk konstnär som gör konst och installationer av pressade växter. www.haydenblest.com

• Pinterest! Sök på "herbarium" eller "pressed flowers" på Pinterest. www.pinterest.com

• "Humlans herbarium", av Stefan Casta och Maj Fagerberg, (Bokförlaget Opal).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.